StoryEditor
KolumneGlava u balunu

Neka našega narodnog Hajduka, neka cvate i razvija se... Ali, gospodo, uključite se napokon u ravnopravniju borbu za naslov prvaka

Piše Zdravko Reić
8. veljače 2018. - 22:00
hajduk_istra3-211012

Brojni navijači “bijelih” duže vrijeme se zloraduju na račun propasti dosadašnjih privatizacija Istre 1961. Dok je vlasnik pulskog kluba bio Rus Mihail Ščeglov baš ih i nije bilo briga, ali kad je vlasnik postao Michael Glover, američki odvjetnik, kao predstavnik grupe poslovnih ljudi različitog profila onda je želja navijača Hajduka za neuspjehom Istre postala opsesivna.

Svojevremeno sam u kolumni poručio “Welcome Mr. Glover“ kad je poželio postati vlasnik Hajduka (2013.), često sam zbog tog naslova i tretiranja Glovera kao “pravog biznismena“ ismijavan premda je moja namjera bila - metafora. 

Poznato je da sam bio skeptičan u odnosu na nastojanje navijača Hajduka da oni postanu većinski vlasnici, držim i dalje da bi se “bijeli“ brže vratili na svoje pozicije kao barem jedan od dva najmoćnija kluba (uz Dinama, naravno) u Hrvatskoj kad bi se dogodio jaki ulaz kapitala, kad bi se našao pravi poduzetnik koji bi obilato investirao u klub.

U vrijeme kad se pojavio Glover Hajduk je bio u teškoj financijskoj situaciji, bivši je gradonačelnik Ivo Baldasar objavio da je “klub opterećen dugom od 81 milijun kuna“. A Amerikanac je tvrdio da će njegova grupacija “tijekom pet godina uložiti 230 milijuna kuna“.

Osim zagriženih navijača “bijelih“, koji su mi tumačili kako se ni po koju cijenu ne smije prodati voljeni klub pa “makar ispali iz prve lige“. Tada se baratalo porukom: “J... trofeje, važni su ideali“.

Rukovodstvo Hajduka je nudilo Gloveru svoj model privatizacije, to jest provjeru američkih investitora na način da “barem dvije godine budu dobar sponzor kluba, pa da se tek tada eventualno dogodi preuzimanje vlasništva“.

U to vrijeme su navijači ponudili svoje rješenje, drugog kupca u liku izvjesnog Matta Tomasa, znači nisu htjeli Amerikanca nego lovaša koji je “uno di noi“.

Tako je Glover sa svojim ljudima, koji su tumačili da “predstavlaju jedinstvenu kombinaciju za razumijevanje sportskih i financijskih mogućnosti“, naišao na front odbijanja, pa su potražili drugo metu i našli je u Puli.

Gloveru su gradski oci predvođeni gradonačelnikom Borisom Miletićem, uz podršku navijača kluba, u lipnju 2015. predali Istru u ruke, vjerovali su da su dobili bingo.

Istra 1961. već je bila u privatnim rukama, klub je još 2009. preuzeo Ščeglov, koji je najavio znatna ulaganja uz pomoć ruskih oligarha. Dogovor je bio da će Ščeglov odmah uložiti 200.000 eura i tako otplatiti dio dugova, te da će u četiri godine investirati cca 2,4 milijuna eura.

Kako je poslije početne euforije i solidnih rezultata istarskog kluba (Ščeglov je čak ekspresno, nakon godinu dana življenja u Puli, dobio hrvatsko državljanstvo) odjednom presušilo ulaganje, javila se sumnja da je “Istra 1961 poslužila za pranje novca kontroverznih ruskih tajkuna“. Dolazak Glovera i preuzimanje većinskog paketa dionica od strane tvrtke RMI (Round Midnight Investments) dočekano je kao spasonosno.

Poslovično suzdržani kolega Robert Matteoni (Sportske novosti) tada je iznio dojam da “Puli slijedi nova nogometna, poduzetnička, investicijska era, protkana drukčijom kulturom rada, natjecanja i promišljanja“. 

Nije da se posipam pepelom zbog ponesenosti pojavom Glovera, pa sad citiram uvaženog kolegu u trenutku kad se Amerikanac pokazao kao nekvalitetan, nedostojan investitor.

Uglavnom, Istra 1961. prolazi teške trenutke, prijeti joj kazna oduzimanja pet bodova ukoliko do subote i gostovanja u Rijeci ne podmiri cca milijun i pol kuna duga prema bivšim igračima i trenerima, koji su jedan po jedan napuštali klub prošle jeseni. Dakle, ta kazna bi značila bankrot, pad u treću ligu.

Evo sad se pojavio kao spasitelj kaštelanski tajkun Slavko Gotovac, poznat po poslovima s kockarnicama (izrada ruleta) širom svijeta, kupnji brojnih dućana Brodomerkura, vlasnik značajnih nekretnina koji je voljan odmah isplatiti otpremninu u 300.000 dolara Gloveru, pokriti dugove i uložiti dva milijuna eura u klub, uz uvjet:

- Dajte mi prikladno zemljište za izgradnju šoping centra.

Gotovac se svojevremeno zanosio idejom da od trećeligaša Vala iz Kaštel Starog (danas osuđenog na ispadanje iz tog ranga) stvori najjači klub na potezu od Solina do Trogira, namjeravao je izgraditi sportsko-trgovački kompleks na mjestu današnjeg igrališta, ali mu lokalci nisu dali.

Vidjet će se hoće li ga prihvatiti u Puli. Možda će se Gotovac za Istru 1961., po onoj “treća sreća“, pokazati bolji od bogatuna iz Rusije i Amerike. 

Na kraju, glede Hajduka, neka našega narodnog kluba, neka cvate i razvija se... Ali, gospodo, uključite se napokon u ravnopravniju borbu za naslov prvaka. Barem sljedeće sezone...

#HAJDUK#ZDRAVKO REIĆ#SD HAJDUK

Izdvojeno

02. srpanj 2020 01:59