StoryEditor

Neka forenzičari istraže Jasenovac

Piše Ivan Ugrin
11. veljače 2018. - 19:00

Hrvatsko-srpski odnosi nisu na nekoj visokoj razini. Kako bi i bili kad se zna činjenica da je velikosrpska politika vodila agresorski rat protiv Hrvatske, u kojem su pobijeni deseci tisuća naših sugrađana, njih više od tisuću još se smatra nestalima, učinjena je velika šteta našoj zemlji...

Mogli bismo danima nabrajati o počinjenim četničkim zločinima nad Hrvatima, međutim, sve se to s vremenom u proteklih dvadeset godina pomalo zaboravlja. Zahvaljujući dobrim dijelom i srpskoj propagandi protiv Hrvatske, pozivanjem na jasenovački mit i preuveličavanjem broja žrtava u tom ustaškom logoru u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Jasenovac su ovih dana kao temu Srbi uspjeli nametnuti i u Ujedinjenim narodima, na izložbi u povodu dana sjećanja na holokaust, na kojoj je govorio i Ivica Dačić, srpski ministar vanjskih poslova. O njihovim lažima, koje su ovom prigodom opet plasirali u javnost, među inima o broju žrtava i negativnoj ulozi blaženog Alojzija Stepinca, ne treba trošiti riječi.

Dovoljno je pročitati što je ideolog velikosrpstva Dobrica Ćosić o srpskim lažima svojedobno pisao u svojim "Deobama": "Mi Srbi lažemo... Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inteligentno."

Da Dačić baš i ne laže inteligentno, ustvrdio je kolega Gojko Borić, navodeći kako je Dačić na spomenutoj izložbi u UN-u "proširio" granice NDH sve do Novoga Sada i Šapca. "Na tome bi mu zavidio i Ante Pavelić koji je bio zadovoljan granicom na Drini i kod Zemuna, onom kakva je bila za vrijeme Austro-Ugarske", zaključio je Borić.

Dačićevima lažima pozabavio se i dr. Slaven Letica u otvorenom pismu hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću. Citirao je Dačićev govor u UN-u. "Isto kao što Plenković odlazi u Yad Vashem, očekujemo da to učini u Hrvatskoj i samom Jasenovcu te da jasno definira i kaže tko su žrtve", kazao je Dačić. A notorna je činjenica da je vrh hrvatske vlasti svake godine na komemoraciji u Jasenovcu.

U istom pismu Letica ističe kako je istraživač arhivskih vrela Roman Ljeljak ovih dana u Vojnome arhivu u Beogradu pronašao dokumente Zemaljske komisije Hrvatske iz 1946. godine, koje kao povijesni ekskluziv objavljuje Hrvatski tjednik.

Po tome popisu u Jasenovcu je bilo 576 ubijenih osoba, a još njih 1078 umrlo je u logoru od raznih bolesti. I to je još jedan razlog više zbog kojeg valja podržati Letičin prijedlog hrvatskoj Vladi da osnuje apsolutno neovisno međunarodno forenzično-arheološko istražno povjerenstvo za Jasenovac jer "suvremene digitalne i radarske forenzične tehnologije bitno ubrzavaju i olakšavaju pronalaženje grobova i daljnje forenzične analize".

Pokušavale su jugoslavenske vlasti s iskapanjima, ali kad nisu nailazili na masovne ostatke žrtava, a ostaci do kojih su došli svjedočili su o žrtvama Hrvatima, istraživanja su prekidana.

Izdvojeno

09. srpanj 2020 16:10