StoryEditor
KolumneOtvoriti šansu mladima ili jurišati?

Ne pucajte u Carrilla, sjetite se Almeide

27. rujna 2017. - 01:41
osijek_hajduk-090917-2

Otvara li se proces protiv Joana Carilla, sprema li se optužnica? Svaki čas pitanje je li mu visi mač nad glavom? Što će kazati predsjednik i sportski direktor?!

Carrillo odgovara strpljivo i stoički, po svemu je spokojan do subotnje utakmice protiv Inter Zaprešića, vjerojatno i dulje, međutim upecao se u nekoliko nelogičnosti na utakmici protiv Lokomotive. I nije prvi put.

Stanje je polu-panike i pune pripravnosti, samo bod od devet mogućih i smije se zapitati kakva je pozicija trenera kad se izgubi osam od devet bodova, od toga pet od šest doma. Usred proklamirane borbe za titulu prvaka.

No, nije nam namjera ljuljati Carrillov temelj, dapače, treba imati vjere u njegov rad.

Ono što intrigira jest sumnja da se Hajduk kompletno zatiče u nejasnoj situaciji nakon ispadanja iz Europe, te gubitka Futacsa i Vlašića.

Izgubili su korak. Bitno je da ne izgube kompas.

I tu treba povjerenja na relaciji Branco – Carrillo, s potrebom da se u zimu redizajnira momčad, nabavi "desetka", neke starije igrače koji se nisu pokazali dovoljno dobrima (pre)proda... 

Odjednom se pojavljuje Tonio Teklić da ga se promovira kao 18-godišnjaka u vakuumu mladih nakon što je otišao Nikola Vlašić. No, nije li to prebrzo i na neki način - forsirano?!

Iza kantuna čeka i jednako mladi Ivan Delić vrijedan promocije, tu je i nešto stariji Robert Jandrek (lani ponajbolji u B momčadi koja je iz Treće ušla u Drugu ligu) koji kao ofenzivac čeka kvalitetniju šansu nego što je dosad grickao minutice. Da ne spominjemo i stopera Bosančića, te vratarski dvojac Grbić – Letica koji čekaju svoju šansu.

Istodobno treba osvajati bodove. I sad je Carrillo pod pritiskom i dilemom. Otvoriti šansu mladima (što je radio Damir Burić, pa su ga makli jer momčad ne smije biti toliko golobrada i fali joj muževnosti; u to ime su još lani dovedeni i Savvas Gentsoglou i Hamza Barry i Ahmed Said i Hysen Memolla...). Ili jurišati na što bolji plasman?

Prije mjesec dana je rečeno "idemo na titulu", bilo je to pomalo ishitreno, nepotrebno, žurba u klubu koji je odjednom nakon Evertona pomislio da može brže, više, jače. I da su Dinamo i Rijeka nikad slabiji.

Je li Carrillo sam to smislio ili je to bio generalni stav kluba? Danas je to manje važno.

Mi bismo rekli: ne pucajte u Carrilla. Kao što smo rekli prije sedam dana ne pucajte u Almeidu.

Treba strpljenja. Od Nove godine do danas pokazao je 'don Joan' da (nešto) zna, osmišljavao sastav, podučavao, nanizao dobrih rezultata i stvorio dojam da mu momčad ima i glavu i rep.
Da pojedine uloge igraju bolji igrači, i on bi ispao bolji trener.

I sigurno nije jedina karika u lancu odgovornosti. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 05:04