StoryEditor

Naš čovo Trump

Piše Davor Krile
12. studenog 2016. - 13:00
trumponja.JPG

Dok im se ukida porezna olakšica na kupnju prvog stana, a istodobno smanjuje porez za kupnju petog, šestog ili sedmog, Hrvati se u šoku pitaju kakve su to američke budale mogle izabrati bogataša na poziciju najmoćnijega čovjeka svijeta? Kao da je to jedino carstvo u povijesti koje je euforično povjerovalo Neronu da ih vodi u svijetlu budućnost. Aristotel je navodno rekao da je demokracija ono kad vladaju časni, a ne imućni, ali to je bilo davno, u nezreloj staroj Grčkoj.

Uspjeh demokracije

Civilizacija je u međuvremenu uznapredovala, i to sve do pune mjere mudrosti Georgea Bernarda Showa: demokracija nije ništa doli proces koji nam jamči da se nama neće vladati bolje nego što zaslužujemo. A status suvremene kolijevke toga oblika vlasti koji se još definira i kao "vladavina većine" na najbolji mogući način ovih dana cementira matematika: Al Gore je 2000. godine osvojio 500.000 američkih glasova više od protukandidata i naposljetku izgubio izbore, baš kao što je i Hillary Clinton sad osvojila oko 200.000 glasova više od Trumpa. Jasno je da narod koji ima takav izborni sustav i takvu demokraciju ne treba brinuti za svoju budućnost, jednako kao ni svijet koji o njima imalo ovisi.

Ne treba, međutim, ni pretjerano očajavati, naročito iz hrvatske perspektive. U svakom domoljubnom oku pobjeda Donalda Trumpa gotovo je pa folklorno pitanje, skoro kao proboj ladarica, vegete i licitarskog srčeka na međunarodno tržište. Izuzmu li se tipični susjedski strahovi od Melanijina lobiranja oko Piranskoga zaljeva, slovenskoga kopnenoga ekspanzionizma ili podizanja neke europske verzije najavljenoga meksičkoga zida na Bregani, Trump nam već pruža dovoljno povoda da ga čista srca smatramo posve domaćim čovjekom i političkim fenomenom iz našeg sokaka.

Vjera u djecu

Čuli ste već kako mu je najizgledniji kandidat za ministra unutarnjih poslova rođeni sin Donald Trump Junior i da mu je jedina ozbiljna konkurencija za to mjesto slavna Sarah Palin. Premda je još uvijek nepoznato koju je odgovornu dužnost šef velesile namijenio rođenoj sestri – koja se, doduše, ne zove Nevenka – unaprijed je jasno da su Hrvati i puno prije Kerumova vakta bili politički vizionari miljama ispred svog vremena. Koliko je godina prošlo otkad je pokojni Vrhovnik rođenoga sina postavio na čelo svih hrvatskih tajnih službi, a prva sila svijeta taj sigurnosni model tek sad stidljivo uvodi u praksu? A kome bi to, uostalom, bilo koji razuman otac trebao više vjerovati nego rođenome djetetu?

Premda je Donald u kampanji bio verbalno urešen prigodnim antikomunizmom, dogmatskom reakcionarnošću, te mržnjama prema strancima, seksualnim manjinama i urbanim Jugoslavenima, svatko razuman vidi da je tu posrijedi tek prigodna, gotovo pa hadezeovska, demagoška poza. "Ne damo naše generale!" povikaše odlučno bivši generali JNA.
Da mu odista smetaju prostori s povijesnim šmekom Lenjinove doktrine, zar bi Trump zakonite žene uporno tražio baš na području istočne Europe – od Ivane Zelničkove pa do Melanije Knavs?

Njega očito fatalno privlači miris trliša i visokih peći, kao i ušne školjke stasale na slavnim taktovima "Internacionale". Dok javno bleji protiv "crvenih" baš kao Franjo Tuđman protiv Srba, rođenog mu sina Barrona doma na koljenu ljulja slovenski dida "komunjara", nekadašnji trgovački putnik Tomosa.

Pokojni senator Joseph McCarthy okreće se u grobu sa sve jasnijim osjećajem da je cijeli svoj život, zajedno s Johnom Edgarom Hooverom, džabe krečio: nikad u povijesti utjecaj "crvenih" još nije dopro tako blizu crvenome gumbu u Bijeloj kući!

Uspon Tomosa

Tito je više puta šetao po travnjaku najpoznatije adrese na washingtonskoj Pennsylvania Avenue, ali su se njegovi partijci godinama nakon službene smrti komunizma nenadano uspjeli infiltrirati puno dublje u ovo slavno zdanje. Riđi tupe pokazao se, kako se čini, puno uspješnijom kamuflažom od drvenoga konja u kojemu su se grčki vojnici prošvercali iza zidina Troje.
Kako je krenulo, još će domalo i Tomos postati službeni motor američke policije te glavna zvijezda hollywoodskih akcijskih filmova. Takve časti bivša država nije imala još otkako je pokušala izvesti kragujevački yugo na američko tržište.

Nekad se po našim školama pjevalo "Franjo Tahi jaše na Yamahi, kmet se diže Tomosom ga stiže…", ali turbulentna povijest naglavačke okreće i klase, i ljude, i brendove, i njihove idejne pozicije. Bye, bye Harley Davidson, hello Tovarna motornih koles Sežana. Šta je pusti Detroit kontra Kopru gradu.

A sve zahvaljujući tome što će Pepeljuga iz socijalističke Sevnice – hej! – ubrzo spavati u krevetu legendarne Jackie Kennedy.

#DAVOR KRILE

Izdvojeno