StoryEditor
Kolumneimperativ je niz pobjeda

Nakon trećine prvenstva, Hajduku Europa daleko skoro kao i Njemačka nesretnim migrantima

1. studenog 2018. - 21:56
hajduk stadi

Nakon točno trećine prvenstva Hajduku Europa izgleda daleko gotovo kao i Njemačka nesretnim sirijskim migrantima. 

Nakon 12 odigranih kola “bijeli” su osvojili samo 12 bodova, na ritmu su od tek osvojenog boda po utakmici. Ako žele kroz prvenstvo izboriti plasman u europska natjecanja, morat će u druge dvije trećine prvenstva gotovo pa poduplati bodovni učinak.

Dinamo u odnosu na Hajduk ima 18 bodova prednosti, Lokomotiva je na plus 13, Osijek na plus 12, Gorica ima deset bodova više od Hajduka, Rijeka šest... Mnogo toga je na vagi danas u kupu u Šibeniku, te u nedjelju na ligaškom gostovanju Hajduka kod Gorice. Ako ne uzmu kup, jedini izlaz “bijelima” u Europu ostat će prvenstvo. Situacija je tu za “bijele” vrlo komplicirana.

Sve pada u vodu ako osvajač kupa ne bude među prva tri 

Naša provizorna računica je pak jednostavna. Računamo da će osvajač kupa biti među tri prvoplasirana sastava HNL-a pa da će i četvrtoplasirana momčad izboriti plasman u Europu. Sedmoplasirani Hajduk je u dosadašnjih 12 kola (od ukupno 36) osvajao bod po utakmici.

Ako Hajduk tako nastavi na kraju prvenstva osvojit će ih tek 36. Za usporedbu, prošle sezone četvrtoplasirani Osijek osvojio je čak 56 bodova. Hajduku do te brojke u preostalih 24 kola nedostaje još 44 boda. Dakle, u nastavku prvenstva Hajduk mora biti duplo bolji nego dosad, osvajati gotovo dva boda po susretu, točnije 1,83.

Naravno, sve je to teorija. Ni tih 56 bodova u konačnici ništa ne mora značiti. U sezoni 2016/17 četvrtoplasirani Osijek je osvojio 66 bodova. Doduše u prethodnim sezonama otkad je Lige 10 za četvrto mjesto bilo je dovoljno i 52 boda (Lokomotiva u sezoni 2015/16, Split u sezoni 2013/14) pa čak i 46 bodova (Lokomotiva u sezoni 2014/15). Iako je nekoć 56 bodova (u 32 kola) bilo dovoljno i za naslov prvaka (Hajduku u sezoni 2004/05).

Sve je to pod pretpostavkom da četvrto mjesto uopće vodi u Europu. I pod pretpostavkom da će ujedno korak usporiti konkurencija. 

Primjerice, Gorica je, nastavi li ovim ritmom, na putu da u konačnici osvoji čak 66 bodova. Nedjeljni protivnik “bijelih” Gorica je igrom slučaja u ovih 12 kola osvajala baš 1,83 boda po susretu.

Hajduk lovi Goricu u svakom smislu. Ako Hajduk u nedjelju u gostima svlada Zwolinskog i društvo napravit će važan korak prema tome da se promjeni dosadašnji ovosezonski trend, sebi će dati vjetar u leđa i usporiti konkurenta.

U suprotnom ode Gorica na plus 13.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 09:41