StoryEditor
KolumneGlava u balunu

Najznačajniju ulogu u sputavanju Dinama ima Hajduk

Piše Zdravko Reić
8. lipnja 2017. - 23:15
hajduk_slavlje3-300517.JPG

Samo da prođe još gostovanje reprezentacije na Islandu, s nadom u pozitivan rezultat, što bi bilo normalno, pa će se prošla sezona moći ocijeniti kao uspješna za naš nogomet.

Niz faktora govori u prilog te pozitivnosti, posebno sa splitskog aspekta: Hajduk je osvojio treće mjesto s nagovještajem da će u sljedećem prvenstvu igrati mnogo važniju ulogu; napokon je došlo do pada Dinama s trona; Rijeka je osvojila duplu krunu uz značajnu ulogu četiri prvotimca ponikla u Poljudu (Franko Andrijašević, Filip Bradarić, Josip Elez i Mate Maleš); te možda ono najbitnije za budućnost, Hrvatski nogometni savez konačno je prihvatio primjenu Zakona o sportu, sada bi trebalo doći do pravednijih odnosa. 

Dugotrajna, opravdana i teška borba Srđana Gjurkovića, bivšeg saborskog zastupnika, danas dopredsjednika HNS-a, stranke u previranjima, napokon je na radost Udruge Naš Hajduk urodila uspjehom. Predsjednik nogometne organizacije Davor Šuker morao se nakloniti i provesti promjenu dijelova statuta, onih po kojima se biraju skupštinari. Tako su klubovi dobili prevagu u skupštini, sve će biti kako odluče oni koji su u većini.

Nisam siguran da će u načinu vladanja i ponašanja nogometne vlade doći do bitnih zaokreta. Sklon sam uvjerenju da se ništa značajno, osim ne osobito važnih detalja, neće promijeniti. Pozicija Šukera i njegove garniture nije ugrožena, neće doći do nagle smjene predsjednika HNS-a.

No, vjerojatno će u odnosu na probleme nogometa u Dalmaciji ipak zaigrati na kartu suradnje, dogovaranja...

Dakle, bez obzira na bučna reagiranja sa splitske rive, ma kako ona u pojedinim trenucima bila opravdana, promjene do kojih je došlo čista su kozmetika, nikako ozbiljniji kirurški zahvat. Zašto?

Pa zato jer delegatima većine klubova, ma kako se ovi sa Poljuda upinjali, nisu na umu revolucionarni zahvati. Nema kritične mase koja bi pokrenula krupne promjene. Hajduk ostaje usamljen i to zato jer su “bijeli“ izgubili status značajnog kluba, nemaju nekadašnju snagu kad ih se nije moglo, ni smjelo zaobilaziti. U tome ima krivnje i Hajduka, ponajviše u činjenicama da su “bijeli“ postali vječni nezadovoljnici, koji ne vide svoje propuste.

Aktualna uprava Hajduka pokušava vratiti ugled, nastoji ostvariti suradnju s nizom klubova u Dalmaciji, ali i šire, čak i u Slavoniji. I u tome, kako je objasnio Ivan Gudelj, upada u sustavnu grešku. A to je pitanje hoće li se Hajduk, kao daleko najvažniji i najdraži klub Dalmacije, staviti u službu svoje regije ili se na Poljudu zanose idejom da se svi moraju povrgnuti interesima Hajduka.

Raniji sastav skupštine HNS-a, to da se broj predstavnika (od dva do četiri) u najvišem forumu određivao na temelju masovnosti klubova bio je čisti izborni inženjering smišljen u početku vladavine Vlatka Markovića. Zaista nije bilo u redu da na primjer Brodsko-posavska županija isključivo na temelju broja od stotinjak klubova ima pravo na četiri delegata u skupštini HNS-a, a da faktički nema kluba ni u prvoj ni u drugoj ligi.

Hajduk položaj može poboljšati na račun dva aspekta, prvi je da se uloži napor jačanja dalmatinskih klubova, drugi je da se stvori klima jedne jednakosti kod prvoligaša, u prvom redu neovisnosti većine klubova u odnosu na Dinama. A to će biti teško, gotovo nemoguće. Radi se o tome da je prvi čovjek “modrih“ Zdravko Mamić, kamufliran u ulogu klupskog savjetnika, godinama toliko dobro radio da drugi klubovi percipiraju Dinamo kao klub višeg ranga po svim elementima osim eventualno po brojnosti i organiziranosti navijača (primat Hajduka).

Mamić ima problema sa sudskim progonom, ali on, kakav je već, u mnogim situacijama samouvjeren, superioran i snalažljiv, računa da će proći lišo. A i sada u tako teškoj poziciji kad ga mnogi cipelare, poslije poraza Dinama u finalu kupa u Varaždinu protiv Rijeke, rekao je u svom stilu:
- Ovo što ste ove sezone vidjeli to se više neće dogoditi.

Mamić je nezasitan kad su u pitanju uspjesi, a njegova uloga u kreiranju uspješnosti “modrih“ je presudna. Njegovu svemoć u našem nogometu može se ograničiti jedino na terenu, ovako kako je to uradila Rijeka. Pitanje je hoće li Riječani održati svoj trend, još više može li Hajduk (pa i Osijek) nastaviti uspon, pa onda ima li još koji klub sposoban da se približi kvartetu, moguće Slaven Belupo, ili će “modri“ ne samo na račun kvalitetnog vodstva i igračkog kadra uživati potporu niza satelitskih klubova iz zagrebačkog okruženja.

Ipak, najznačajniju ulogu u sputavanju Dinama ima Hajduk, to kako će se “bijeli“ pokazati u novom prvenstvu. Radi se o tome da su u Dinamu, premda nevoljko, s određenom dozom snošljivosti mogli prihvatiti dominaciju Rijeke, koju su “modri“ tretirali kao partnera, a ne protivnika, dok su prema Hajduku neprijateljski postavljeni. ∙

 

#HAJDUK#GLAVA U BALUNU#ZDRAVKO REIć

Izdvojeno