StoryEditor

Nabildani optimizam

Piše Zdravko Reić
1. lipnja 2016. - 17:49
kos00

I dok je najveća pozornost nogometne javnosti u nas usmjerena prema Euru 2016., obzirom da se od izabranika Ante Čačića očekuju veliki dometi, navijači Hajduka fokusirani su na prve važne odluke novog predsjednika “bijelih“ Ivana Kosa.

Oko njegovog izbora za najvažnijeg operativca splitskog kluba kolaju razne verzije, te tko ga je preporučio, tko je za njega lobirao, kako su se članovi Nadzornog odbora za njega odlučili, te najbitnije hoće li mladi lider splitskog kluba ispuniti nadanja, koja su mu objektivno nametnuta, a to je da Hajduk napokon dobije temelje za uzlet, onaj rezultatski.

Gdje su nestali Splićani?

Kad je predsjednik predstavio svoje “consigliere“, treba priznati, ostavio je jak dojam. No, činjenica da su i Goran Krizmanić i Dražen Nimčević također nepoznati sportskoj javnosti, posebno što jedan živi u Johannesburgu, drugi u Zagrebu, pa tako ipak ostaje dvojba kolika će biti njihova pomoć u upravljanju klubom.

Osnovno, glavno, nametnuto pitanje u odnosu na ljude koji vode klub, svakako je: majku mu, pa zar zaista u Splitu i široj okolici nema ljudi koji mogu voditi Hajduka. Četvorica nadzornika iz Zagreba (Slaven Marasović, Ante Šalinović, Anthony Marinov i Guste Santini), Kosova prethodnica Marijana Bošnjak (sa dvije asistentice) i predsjednik iz Osijeka, savjetnici na daljinski… Malo previše, pardon: previše!

I što je najvažnije, šetimanu prije početka priprema ne zna se je li Damir Burić ostaje za trenera, dok izbora sportskog direktora nema na vidiku. To sa Burićem je objektivno nevjerojatno, on je definitivno kompromitiran. Drži ga se na gingoli, pa zapravo ispada da se traga za trenerskim rješenjem, a u slučaju da se ne pronađe adekvatno rješenje, onda kao imamo Burića.

A i Burić je čudna sorta. On se ogradio šutnjom, stalno tumači kako je on pod ugovorom i kako ga to, navodno kao lojalnog, sprječava da bilo što kaže u javnosti. On je čak ostao dužan pravih objašnjenja o prošloj sezoni, jer ono što je ponudio na jednoj press konferenciji bilo je nedovoljno. Istina, podnio je izvješće novom predsjedniku, koji po svemu nije ostao najzadovoljniji, nikako nije bio frapiran, čim Burića nije potvrdio za novu sezonu.

Emotivna komponenta kratkoga vijeka

Novi predsjednik Hajduka doslovno je nabildan optimizmom, on od svih s kojima komunicira traži pozitivnu atmosferu, pledira na zajedništvo, reklo bi se da inzistira na entuzijazmu, čak i euforiji. I po toj osjećajnosti, to da “živi Hajduk“, sigurno ispunja određene kriterije za prvog operativca kluba, ali se njega ubrzo neće cijeniti po emotivnoj komponenti nego po učinjenim mjerama.

Neki navodno dobro informirani tvrde kako predsjednik Kos ima vrlo smišljene planove, koje bi “bijele“ trebali odmah gurnuti u orbitu borbe za naslov prvaka. A tu se radi o kvalitetnim prinovama, koje će poboljšati igračku strukturu.

To je krucijalno pitanje, to s kakvim će snagama budući trener Hajduka krenuti na pripreme i u start nove sezone kako se ne bi još jednom dogodilo da se “bijeli“ do Velike Gospe, znači odmah do sredine ljeta, faktično kad u većini europskih država prvenstvo tek kreće, ne nađu u poziciji autsajdera. Dakle, kluba koji svoju priliku za značaj vidi jedino u nacionalnom kupu.

Pokušao sam u četiri oka razgovarati s novim  predsjednikom, nisam uspio, jer su “sansiri“ (u splitskom žargonu posrednici, podvođači) nadgledali dijalog. Sveprisutni Ante Šalinović, inače direktor medijskih istraživanja u agenciji Ipsos, koji po svemu diktira odnose i kontrolira događanja, mogao bi imati vrlo uspješnu karijeru u obavještajnim strukturama.

I koliko god se Šalinović, kao glavna faca Nadzornog odbora (Marasović je tu formalno predsjednik) upinjao dokazati kako su oni tu isključivo zbog nadzora sve jači je dojam da nadzornici u stvari vode klub. 

Imponira Kosova bezgranična vjera

Moram priznati da me zaljuljalo optimistično raspoloženje predsjednika Kosa, ta njegova bezgranična vjera da je u stanju izvesti prave stvari za budućnost “bijelih“. Jedno je nevjerojatno, po mojem sudu, a to je trajanje Hajduka ove sezone na europskoj sceni. Predsjednik uprave “bijelih“ je uvjeren da će Hajduk doprijeti do Eurolige.

Ne, nije igra riječi, splitski klub je već i prije dolaska Kosa u Poljud osigurao sudjelovanje u kvalifikacijama u drugom po važnosti europskom kupu, dok su predsjednikove ambicije fokusirane na  plasman u grupna natjecanja. A to znači prolaz kroz rešeto dva kvalifikacijska kola i onda uspjeh u završnom filtru doigravanja.

Uzvratio sam Kosu i njegovim savjetnicima kako ću, u tom slučaju, na terasi uprave izvesti striptiz što bi za moje godine bila sramota, dok bi mnogi dobili mogućnost zezanja i ismijavanja do kraja mog života. 

Ali ajde i da se ne dogodi ta senzacija plasmana u grupnu fazu Eurolige, nego da se barem ukažu temelji jače momčadi Hajduka, posebno na tragu priče kako se “neće prodavati igračka supstanca za preživljavanje“, već to bi bila velika stvar za armiju navijača splitskog kluba. Ono što bi savjetovao predsjedniku kluba to je da ipak porazgovara, makar kurtoazno, sa svojim prethodnicima od kojih bi mogao prikupiti neka dragocjena saznanja ili barem indikacije. 

Izdvojeno

11. srpanj 2020 00:35