StoryEditor
Kolumnekomentar zdravka reića

Na kapetanu je pokušati miriti Čačića i Lovrena

Piše Zdravko Reić
21. travnja 2016. - 10:38
kap00

Slučaj Dejana Lovrena, njegovo prkosno ponašanje, itekako je uzburkalo nogometne vode, točnije kako god okrenuli uzdrmao je poziciju izbornika Ante Čačića.

Otkako je Čačić preuzeo reprezentaciju, zapravo od trenutka kad je imenovan za izbornika, traju polemike o njegovoj stručnosti, karizmi, znanju o čemu se na posebno agresivni način očituju mnogi koji su otvoreno ili prikriveno uz bojkot aktualnog vodstva HNS-a, automatski i nacionalne momčadi.

Hrvatsku je do sada vodilo dvanaest izbornika, ali nikad do pojave Čačića nije bilo tolikih sukoba mišljenja o tome zaslužuje li aktualni prvi stručnjak tu poziciju ili ne…

Ono kad su izbornici bili Dražan Jerković, Vlatko Marković i Stanko Poklepović, na nekoliko utakmica ili kad je Tomislav Ivić silom prilika kao direktor reprezentacija vodio jedan susret (protiv Italije u Palermu 2:1) uopće nije bilo spora.

Onda su na duže razdoblje angažirani iskusni stručnjaci Ćiro Blažević, Mirko Jozić, Otto Barić, te Zlatko Kranjčar, pa ni tu nije bilo nekih negativnih tonova premda se u povodu pojedinih utakmica s lošim rezultatima seciralo izbornike.

Tvornica parnih kotlova

Otkako je Slaven Bilić preuzeo odlučnu ulogu, pa kasnije Igor Štimac i onda Niko Kovač bilo je većih rasprava o tome je li oni, koji su praktično bez posebnog iskustva uskočili u selektorske fotelje, uopće zaslužuju takve pozicije. Ima i danas nekih novinara, uglavnom s portala koji, na primjer, traže doslovno dlaku u jaju Bilića, čak i u vrijeme kad u Premier ligi sa svojim West Hamom znači pravu vrijednost.

Priličan je broj takvih komentatora koji su a priori protiv, kao da im je zadatak uvijek gledati na reprezentaciju s mračne strane.

Što se tiče Čačića tu je nadmašeno sve do sada viđeno i napisano, te kako je bio trener kluba Tvornice parnih kotlova, te kako je elektromehaničar, kako je u životu zarađivao kao tv-serviser ili vlasnik kafića Bagatela i tako dalje…A to je sve istina, ali u ovom slučaju nebitna. Jedino što je mjerodavno to je pitanje ima li Čačić kvalitete za vođenje reprezentacije?

Izbornika poznajem odavno, uvjeren sam da je pravi stručnjak, vrlo iskusan, poznavatelj nogometa, ali uz sve te pozitivne komponente kao da mu nešto fali. A to je karizma velikog igrača, što je ipak jedna varljiva karika obzirom da su trenerski velikani bili neki koji nisu imali značajne igračke karijere (Ivić, Mourinho), odnosno da pojedine igračine (Bernard Vukas, Miloš Milutinović, na primjer) nisu rođene za trenere.

Kad je Čačić preuzeo Vatrene poslije fijaska s Nikom Kovačem, reprezentativci su ga dočekali s odobravanjem, navodno ih je opustio, ali je isto tako učinio neke preraspodjele u igri koje su dale efekta. Budimo odmah na čistu: Čačić sigurno ne bi dobio reprezentaciju u svoje ruke da nije bilo Davora Šukera i Zdravka Mamića. Otud i uvjerenje da je Čačić obična marioneta i da sastavlja reprezentaciju po diktatu te dvojice.

To je moguće, ali pošteno rečeno ni izbornici u ranijim sazivima nisu bili imuni od utjecaja i raznih interesa. Jedan moj kolega kao dokaz da je reprezentacija u službi Dinama nudi podatak kako nema niti jedan igrač iz tabora “modrih“, koji posljednjih godina nije  dotakao reprezentaciju Hrvatske.

Tako i ispada, utjecaj Mamića je ogroman, ali ipak ne vjerujem da je toliki da će se, na primjer Ante Ćorić, 19-godišnji, vrlo talentirani prvotimac Dinama, naći među izabranicima Čačića za ekspediciju za Euro 2016.

Poput Olića u Rostovu  Lovren je u Budimpešti bio revoltiran

Sad je iskrsnuo slučaj Lovren, kojemu je prethodio slični događaj s Ivicom Olićem. Naime, Čačić je poslao protiv Rusije u Rostovu Olića da se pripremi i onda ga nije uveo u igru, to je ponovio i s Lovrenom na utakmici protiv Mađarske u Budimpešti, pa ni njega nije poslao na teren.

Olić i Lovren su bili revoltirani, obojica su se naljutili i ružno govorili o izborniku. Sad manje-više za Olića, koji je svoje odigrao, zaslužio pohvale, priznanja i aplauze, ali je s Lovrenom druga stvar. On je itekako potreban reprezentaciji.

Razne su verzije plasirane na račun Čačićeva, ali i Lovrenova ponašanja. Neke su baš smiješne, kao na primjer da je Lovren obećao supruzi dva tjedna odmora u lipnju ili da je Čačić želio pokazati zube Lovrenu, zapravo ga upozoriti na ponašanje, odnosno da pazi što govori, jer je jedan od svjedoka u istrazi protiv Mamića. To su konstrukcije s ulice, klasična podmetanja uličnih sveznadara.

Šteta je učinjena, postoji li mogućnost da se problem izgladi?

Nema dvojbe da je izostala pravovremena komunikacija između izbornika i igrača. Buntovničke izjave Lovrena su se dogodile, on je zbog toga logično isključen iz reprezentacije, šteta je učinjena. Može li biti ispravljena, postoji li mogućnost da se problem izgladi?

Može i tu bila glavnu ulogu trebao odigrati kapetan Darijo Srna, ali i drugi igrači, kao i Šuker i drugi iz vodstva Saveza, jednostavno naći mogućnost za popustljivost na obje strane. A to je posebno umijeće za koje sam vjerovao da je jedan od kvaliteta izbornika Čačića.

Na kraju krajeva, što se god dogodilo, priklonio se Lovren ili ne, osnovna vodila mora biti ona koju je u više navrata izrekao kapetan Darijo Srna: “Reprezentacije je iznad svih interesa“. Koliko o tome mora voditi računa igrač Lovren, još više treba na to misliti izbornik Čačić.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 11:34