StoryEditor

Most na Neretvi stoji i(li) propada

Piše Ivan Ugrin
19. travnja 2016. - 10:00

Gostovanje novog predsjednika HSS-a Kreše Beljaka u emisiji "Nedjeljom u 2" na HTV-u, pri čemu je oštro kritizirao premijera Tihomira Oreškovića, partnere iz Domoljubne koalicije, ali i njihove partnere u vlasti iz Mosta, izazvao je niz reakcija. Odmah i na prvu reagirao je Nikola Grmoja, dogradonačelnik Metkovića, najbliži suradnik lidera Mosta i potpredsjednika Vlade Bože Petrova.

Beljak je kod Stankovića, među inim, izjavio da Petrov nije nikakav spasitelj Metkovića kakvim se predstavlja. "Prema mojim informacijama, to nije istina. On gubi parnice jer je ljudima davao otkaze. U ovom trenutku to košta Metković", kazao je Beljak, te dolio ulje na vatru rekavši da bi HSS mogao na lokalnim izborima iduće godine ponovno kandidirati Stipu Gabrića Jambu za gradonačelnika Metkovića.

Jambini crni dani

Otkad su ga prije tri godine porazili anonimci s nezavisne liste Most, koju je predvodio Božo Petrov, za Jambu su počeli crni dani. Isplivale su na površinu brojne afere koje je Gabrić počinio na štetu gradskog proračuna, a više ne cvjetaju ruže ni njegovu gospodarskom carstvu nad kojim je ovih dana predložen stečaj.

U međuvremenu, mostovci su s Neretve krenuli u osvajanje Hrvatske, što im je na parlamentarnim izborima u studenome prošle godine za divno čudo i uspjelo, te je njihova nezavisna lista osvojila nevjerojatnih 19 mandata. To ih je dovelo u poziciju poželjne udavače, oko koje su obigravale koalicije predvođene s jedne strane HDZ-om, a s druge SDP-om.

Kad se Most priklonio Domoljubnoj koaliciji i Vladi na čelu s neovisnim stručnjakom Tihomirom Oreškovićem, Metković i dolina Neretve na svoj je način postala rasadište novih ministara. Osim Petrova, koji je potpredsjednik Vlade, novi ministar pravosuđa postao je Ante Šprlje, dotad sudac Općinskog suda u Metkoviću. Iz Metkovića je rodom i ministar poljoprivrede prof. dr. Davor Romić. Iz nedalekih Ploča u Vladu je kao ministar unutarnjih poslova ušao Vlaho Orepić... A u jednog od najglasnijih kritičara nove vlasti prometnuo se upravo Stipe Gabrić, čiji je HSS inače s HDZ-om u Domoljubnoj koaliciji.

Nakon niza napada na Petrova, Grmoju i Most, donedavni predsjednik HSS-a Branko Hrg suspendirao je Jambu, ali je predsjedništvo stranke tu odluku povuklo, dok je netom izabrani novi čelnik Krešo Beljak javno najavio Jambin povratak u utrku za gradonačelnika Metkovića, što samom Jambi zacijelo neće teško pasti jer je željan osvete za izgubljene izbore u svome gradu i jedva čeka da se vrati u fotelju u kojoj je kao neprikosnoveni vladar Neretve sjedio punih šesnaest godina.

Borba za utvrdu

"Ne znam je li gospodin Beljak svjestan da je njegovu stranačkom kolegi Jambi potvrđena optužnica DORH-a i da je u tijeku suđenje zbog 666.000 kuna gradskog novca za koji je oštetio našu skromnu gradsku blagajnu. Taj novac Stipe Gabrić Jambo iskoristio je za kupnju maslina koje su se dijelile u parlamentarnoj kampanji tog istog HSS-a kojeg gospodin Beljak tako nadmeno reklamira kao poštenu alternativu", napisao je Nikola Grmoja na svom Facebooku, reagirajući na nastup predsjednika HSS-a kod Aleksandra Stankovića.

Grmoja je, zacijelo kao i Petrov, svjestan da u svojoj utvrdi, u gradu Metkoviću, treba zadržati vlast po svaku cijenu, zato i ne čudi tako promptna reakcija, iako je do lokalnih izbora još punih godinu dana. Mostovci su uzlet na hrvatskoj političkoj sceni doživjeli zahvaljujući reformama u koje su se zaklinjali u kampanji prošle jeseni.

Međutim, umjesto provođenja reformi, imamo dugotrajno i mučno sastavljanje vlasti u kojoj upravo Most pokazuje da nema dovoljno sposobnih kadrova te ulazi u prečeste obračune s HDZ-om, bez kojeg ova Vlada objektivno ne bi mogla funkcionirati.

Javnost ih je u ovih nekoliko mjeseci počela doživljavati kao one koji uhljebljuju svoje ljude, rejting im strmoglavo pada, stoga i ne čudi da se Grmoja obrušio na Beljaka i Jambu, jer već su uslijedili naslovi reportaža iz Metkovića u novinama poput ovoga: "Jambo je lovio u mutnom, ali je barem radio. Ovi su pošteni, ali nesposobni".

"Izgleda da u HSS-u moraš nešto ukrasti da bi dobio poziciju u vrhu stranke. Ili novac iz gradskog proračuna ili barem kazetofon. Gospodinu Beljaku poručujem da mu neće uspjeti oslabiti poziciju Mosta i našu želju za istinskom promjenom. Istom onom promjenom koja je srušila njegova prijatelja Jambu i koju je njegova stranka, nekad veliki HSS, propustila napraviti, postavši sićušni saveznik velikih stranaka i tuđih interesa", zaključio je dogradonačelnik Metkovića.

Ovom svojom reakcijom Grmoja kao da želi pokazati kako oni iz Mosta nisu saveznici HDZ-a s kojim obnašaju vlast u državi, što svako malo i potvrđuju, osobito ministar Orepić, koji se svojim odlukama do sada u više navrata manifestirao žestokim oponentom prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka.

Godina odluke

I najnovija najava teritorijalne reorganizacije MUP-a, svođenjem na samo pet policijskih uprava u cijeloj zemlji, na tom je tragu. Petrov je izrazio uvjerenje kako zbog toga neće doći do sukoba između HDZ-a i Mosta.

No, odmah se HDZ-ov dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić usprotivio najavi pripajanja PU dubrovačko-neretvanske splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Isto tako, iz SDP-a i HDZ-a snažno se protive Mostovoj želji za smanjenjem broja županija.

Ne bude li Most dogodine opet u Metkoviću imao gradonačelnika – a jedini bi im ozbiljni kandidat trebao biti Nikola Grmoja – onda će i njihova buduća pozicija u vladajućoj garnituri na državnoj razini biti ozbiljno dovedena u pitanje. To više što se od najava ustrojavanja Mosta u ozbiljnu stranku za sada ne vidi gotovo ništa. A u politici je izgubljeno vrijeme teško nadoknaditi.

Izdvojeno

09. srpanj 2020 08:20