StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Mnogi ne žele čekati titule do iznemoglosti

Piše Zdravko Reić
18. travnja 2018. - 15:08
osijek_hajduk-180318-14

Hajduk nastavlja sjajni, može se kazati, pobjednički niz pod vodstvom trenera Željka Kopića: 16 utakmica, 11 pobjeda, četiri neriješene od kojih se ona protiv Lokomotive u kupu (dobivena poslije izvođenja jedanaesteraca) također može tretirati i kao pobjeda, uz jedan poraz.

Dakle, to je bilanca za koju se može zaključiti da je dostojna borbe za naslov prvaka. I kad bi se vodila tablica od angažmana Kopića na kormilo Hajduka onda bi se vidjela superiornost “bijelih”: Hajduk 30 bodova, Dinamo 28, Rijeka 26, Osijek 19, plus plasman u finale kupa.

Zato je logično vjerovati da će Kopićeva momčad i dalje, iz utakmice u utakmicu, bez obzira na silne probleme s ozljedama prvotimaca (uz odlazak Francka Ohandze s Poljuda) nastaviti taj trend, u stvari pripremati se za juriš na naslov prvaka slijedeće sezone.

Pogotovo zato jer Hajduk ima sve prerogative da se uključi od starta u borbu za vrh tablice, posebno iz razloga da će “bijeli”, obzirom na izvanredno financijsko stanje blagajne, u novu sezonu ući uigrani i moćniji, jer se očekuje da je uprava u stanju ne samo zadržati aktualni korpus igrača nego i da će pribaviti pojačanja.

U jeku takvog juriša Hajduka mnogima je kao nevjerojatna stigla poruka rukovodstva kluba o strategiji razvoja po koji će “bijeli” maksimum ostvariti 2025. Strategija je izvanredno osmišljena, ona bi u nekim drugim okolnostima djelovala optimistično, recimo za klub kao što je Osijek. Navijači Hajduka, posebno rukovodstvo udruge Naš Hajduk, za sada svom snagom podržavaju predsjednika Ivana Kosa i njegove ljude, ali ipak ne prihvaćaju taj apel u stilu “budite strpljivi do iznemoglosti”.

Objavljena strategija izazvala je buru nezadovoljstva kod bivših članova uprave i nadzornog odbora obzirom da su neke ocjene izložene od predsjednika “nadzora” Slavena Marasovića u odnosu na rad prošlih klupskih vlada najblaže rečeno netočne. Odmah je reagirao Vjeko Hrabar iz prve posade nadzornika odabranih od strane navijačkog puka.

Njega je, ali i sve druge, koji su doslovno mukotrpno iz dana u dan spašavali klub, pogodio zaključak Marasovića: “Da je netko ovo počeo raditi prije pet godina, sada bi klub bio u drugačijoj poziciji”. Hrabar mu je uzvratio:

- Točno je, da smo se bavili strategijom razvoja, danas Hajduka vjerojatno ne bi bilo.
Po tvrđenju Hrabara “Kos je dobio na upravljanje klub u stabilnom financijskom stanju i momčad s igračima vrijednima milijune eura”. Ugledni poslovni čovjek je izrazio nadu da “strategija nije zamagljivanje”, te da “želimo čuti kad će i kako Hajduk doći u situaciju da se do zadnjeg kola prvenstva bori za prvo mjesto i na međunarodnoj sceni igrati barem Europsku ligu”.

Evo, kao da smo se dogovorili, jer sam toliko puta upirao, tumačio, postavljao pitanja, uz sva priznanja za periferne domete kluba i brojne fantastične planove “predsjedniče kad će se Hajduk boriti za naslov prvaka ravnopravno s Dinamom i drugima”. Sve drugo, pa ma kako bilo nacifrano, nije bitno.

Znatno žešći je bio Ljubo Pavasović – Visković, predsjednik NO-a u prošlom mandatu, on je izlaganje Marasovića doslovno ocijenio kao “bijedan i nepotreban napad”. Poručio je Marasoviću, Kosu i drugima da mu “ne skaču po glavi”, da mu “ne mogu ništa prišiti”, uputio ih je da pročitaju Kodeks i eksplicite kazao:

- Ostavili smo čist klub, sanirani su dugovi i s igračkim kadrom od 25 i više milijuna eura.
Onda je skočio u obranu aktualnog rukovodstva Ante Šalinović, koji je uz neko nemušto objašnjavanje – to se znalo – “ispred Nadzornog odbora zadužen koordinirati tranzicijsko razdoblje”, od onog kad je predsjednik bio Marin Brbić do ustoličenja Ivana Kosa. Sve one ekshibicije s Marijanom Bošnjak, raznim savjetnicima i navodno uz pomoć Martine Mikrut dovele su do pronalaženja spasonosnog kadra u liku aktualnog predsjednika Kosa, vođene su pod Šalinovićevom paskom. 

A na kraju ovog prepucavanja tko je i koliko doprinio da se stanje na Poljudu definitivno stabilizira krenuo je bivši predsjednik Marin Brbić, koji nije mogao izdržati da se njegovo ime tako prozirno blamira. Brbić je apotekarskom točnošću srušio jedan po jedan argument Šalinovića o tome da je trenutna vlast zaslužna za zaokret u poslovanju. Brbić je postavio jednostavno pitanje:
- A gdje su vam novi sponzori?

Također je razgolitio, doslovno prisilio Marasovića i druge na ružni striptiz. Činjenice koje je iznio Brbić su nepobitne, njegove su brojke egzaktne, zaključci neoborivi. Evidentno je da su se gospoda koja sad vode Hajduka malo zaigrala, prebacilo ih je, pa je izravno poručio Šalinoviću:
- Kada govorite o mojim kompetencijama i upravljačkim kvalitetama, samo ću podsjetiti da se NO iz 2011. (kada je Šalinović kao kandidat na izborima završio na 28. mjestu) odlučio za mene niza kandidata uključivši i Šalinovića. Stoga ga molim da me više ne hvali...

Bivši članovi uprave i NO-a uporno su odbijali javljati se u povodu niza objeda i to u prvom redu zbog digniteta kluba, premda su imali što kazati na račun prevrata, ipak obavljenog formalno po slovu zakonu.

Međutim, postala im je neizdrživa količina nadmenog ponašanja bez pravog pokrića.

Izdvojeno

04. srpanj 2020 01:48