StoryEditor
KolumneTALENT IZ AKADEMIJE

Mladi čarobnjak dolazi: upoznajte Antu Palaversu, dobitnika Hajdukovih priprema na Pohorju

23. srpnja 2018. - 23:36
2018-07-17-16-45-6328-.JPG

Želim biti dio Hajduka koji će ostvariti najviše ciljeve – rekao je Ante Palaversa obuzet velikim ambicijama.

Nova nada Hajduka u izjavi za klupski portal nije imao dilema; izravno s Pohorja gdje su se hajduci protekla dva tjedna pripremali.

Pred polazak na slovensku tor-turu, podsjetimo, Hajduk je ugovorima vezao svoju talentiranu generaciju. Potpisali su profi-ugovore Tonio Teklić, Domagoj Bradarić, Ante Palaversa, Darko Nejašmić i Leon Kreković, dok je Michele Šego produžio stipendijski ugovor.

Danas skrećemo pozornost na tandem veznjaka, jer oni su, Ante Palaversa i Darko Nejašmić, na svoj način dobitnici priprema. Palaversa je igrama skrenuo pozornost na sebe, zajedno s Nejašmićem, još jednim mladićem koji napreduje krupnim koracima. 

Pred njima je – znamo to već neko vrijeme - Hajdukova budućnost, a čini se da se vrijeme ubrzalo. Jer, ako se netko od pratećeg ansambla “bijelih” približio ulozi prvotimca, onda je to dvojac koji igra u veznom redu.

Tu je čak i gužva, rekli bismo, dosta kandidata. Ako je to znakovito, a moglo bi biti, po zamislima trenera Željka Kopića kako je počeo utakmicu/generalku protiv Rostova (4:0), u prvih 11 nije bilo Josipa Radoševića (koji je igrao dan ranije protiv Drave). Nego je 60 minuta igrao mladi Palaversa, dojmljiv u svojim slovenskim nastupima, a onda je umjesto njega zadnjih pola sata ušao Nejašmić.

Naravno, Radošević kao zadnji vezni je neprijeporno iskusna faca, ali ujedno i otprije u planovima kako bi ga ovog ljeta rado (dobro) prodali. O čemu smo već i pisali. A na taj eventualno slobodan, oslobođen prostor, mladići već reflektiraju!

Palaversa kao dobitnik priprema. Radi se o mladiću iz generacije 2000., rođen 6. travnja, dakle napunio je 18...

Već neko vrijeme od te generacije Hajduk puno očekuje i priprema im lansirnu rampu za uzlet. Evo sad “bilih tića” spremnih da rašire krila i polete iz gnijezda Akademije.

Palaversa je prošlu sezonu igrao više za juniore nego za Hajduk II, tako su se rasporedili, Nejašmić je pak bio standardniji u drugoj momčadi. Palaversa je nosio juniore.

Palaversa je počeo u Dalmatinca u Spinutu, tamo se s njim dugo trudio i u njega vjerovao trener Duško Vulikić, potom je Palaversa prirodnim razvojem prešao u Hajduk. I raste... Član reprezentativnih selekcija, dodirnuo je već i “do 19” selekciju.

Palaversa je mrvu ofenzivniji od Nejašmića, ovisi kako te trener stavi i kako smatra da zadnji vezni treba igrati, je li izvor igre ili samo razarač protivničke. Palaversa je i za finije stvari pogodan. ∙   

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 00:30