StoryEditor
KolumneMeđutim

Milijun potpisa za kanonizaciju blaženog Stepinca

Piše Ivan Ugrin
17. veljače 2019. - 13:00

Otkako je papa Frane benevolentno prihvatio sugestije iz Srpske pravoslavne crkve da se hrvatski blaženik Alojzije Stepinac još ne uzdigne kao svetac na čast oltara, hrvatski vjernički puk sve se usrdnije moli zagrebačkom nadbiskupu koji je ustrajao u vjernosti Katoličkoj crkvi i Svetom Ocu u vrijeme triju totalitarnih režima u prošlom stoljeću, zbog čega je od montiranog komunističkog suda bio osuđen i kaznu služio u Lepoglavi te u kućnom pritvoru u rodnom Krašiću, gdje je preminuo 10. veljače 1960.

Uoči i na samo Stepinčevo slavila su se misna slavlja diljem Crkve u Hrvata, kako u domovini, tako i u dijaspori, koje su predvodili crkveni prelati najvišeg ranga, poput kardinala Angela Comastrija, koji je inače Papin generalni vikar za vatikanski Grad i nadsvećenik Bazilike sv. Petra. Na misi u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, kardinal Comastri zaključio je homiliju poticajem da prihvatimo ono što nam je blaženi Alojzije Stepinac ostavio u zalog, a to je – poziv na svetost.

Mise u čast blaženog Stepinca služene su i u New Yorku, Münchenu, Schwenningenu, Buenos Airesu, Canberri, Göteborgu, Nici... diljem svijeta gdje se Hrvati okupljaju u katoličkim zajednicama i čuvaju svoj vjerski i nacionalni identitet. Posebno je svečano bilo u zagrebačkoj katedrali, gdje je slavlje predvodio kardinal Bozanić, zajedno s kardinalom Puljićem, nuncijem Pintom, brojnim biskupima, svećenicima i vjernicima. Svi su zajedno na kraju mise molili na Stepinčevu grobu za njegovo proglašenje svetim.

"Proglašenje Stepinca svetim značit će konačno priznanje Hrvatske i njezine suverenosti. To će biti znak da su poražene sile komunističkoga jednoumlja, čiji potomci i danas uče i fabriciraju lažiranu povijest. Stepinac je svetac u srcima ljudi i to nitko ugušiti ne može", izjavio je ovih dana u razgovoru za SD Spektar hercegovački franjevac fra Mario Knezović.

Stepinčevu svetost potvrdila je još jednom i američka povjesničarka židovskog porijekla, dr. Esther Gitman, čiji je život u vrijeme Drugog svjetskog rata spašen upravo intervencijom Alojzija Stepinca. "Neka nadbiskup Stepinac bude proglašen svecem, što on već jest! Spasio je svoju Crkvu, svoj narod i mnoge od nas", kazala je u Zagrebu dr. Gitman na predstavljanju svoje nove knjige o Stepincu.

Uskoro ćemo obilježiti 50. obljetnicu kanonizacije prvog hrvatskog sveca Nikole Tavelića. Da bi ubrzao i potakao crkvene vlasti na kanonizaciju Nikole Tavelića, vicepostulator fra Ante Crnica iz splitske Provincije Presvetoga Otkupitelja, napravio je presedan u povijesti Katoličke crkve: skupio je vjerničke potpise da bi se Tavelića proglasilo svetim, njih gotovo milijun. Ima li danas u Crkvi u Hrvata netko poput Crnice da pokrene potpisivanje slične peticije za blaženog Alojzija Stepinca?!

Izdvojeno

10. srpanj 2020 12:51