StoryEditor
KolumneAd hoc

Mamiću nitko ništa ne može

Piše Josip Jović
7. rujna 2019. - 20:00

Ohrabren odbijanjem Suda BiH da ga izruči Hrvatskoj, ozaren, hrabar i drzak, hvalisav, laskav, razmetljiv i patetičan, ukratko u svom punom elementu, na RTL-u se pojavio Zdravko Mamić. U Hrvatskoj je osuđen, još ne i pravosnažno, a čeka ga i nova optužnica i novo suđenje kao vođi udružene zločinačke organizacije (narodski bi se to reklo bande) koja je iz GNK Dinamo izvukla iliti prisvojila na stotine milijuna eura.

Sud i tužitelji u susjednoj su zemlji zaključili kako to kazneno djelo za koje je osuđen u nas ne postoji u njih pa nije ispunjen jedan od uvjeta izručenja prema međudržavnom sporazumu o pravnoj pomoći. U državi kandidatkinji za ulazak u EU, dakle, ne postoji kazneno djelo gospodarskog kriminala, zloupotrebe ovlasti, pljačke i lopovluka. Baš zgodno! Jednom je Mamić, očito dobro upućen u pravosudne prilike, govorio o korupciji u hrvatskom pravosuđu, sve tamo do Vrhovnog suda. A njemu treba vjerovati kad je korupcija u pitanju. Logično bi bilo pretpostaviti da se istim sredstvom poslužio i u izbjegavanju izručenja. Čovjek ima novca na bacanje, nije ga teško stekao i to ti je to.

Zanimljiva su dvije izjave famoznog Maminja, kako ga od milja zovu prijatelji. Prvi se odnosi na njegov odnos s Kolindom Grabar-Kitarović. Priznao je javno da ju je financirao, da je s njom plesao, da je pred njom klečao i uzvikivao: „Boginjo moja“, te da će cijela njegova familija glasovati za predsjednicu. Čudi se jedino što ga ona nije uzela u zaštitu i što ne prizna da je bilo tako kako on priča, jer što u tome ima sporno, sramotno ili kompromitirajuće. Sudeći po jednoj kontakt emisiji na jednoj lokalnoj televiziji, Kolindi ovaj iskaz odanosti neće nimalo škoditi, jer tamo je Mamić opisan kao pravi džek, heroj ulice, hrabar, pošten, sposoban i žrtva političkog progona. Takvim se i sam predstavio na RTL-u. Još samo da je poput nekoć Ive Sanadera uskliknuo: „Lopovi, lupeži i kriminalci neće mirno spavati“. Ni Sanader sada ne spava mirno, za razliku od Mamića koji hrče u zemlji svojih djedova. Obožavaju ga predsjednici, gradonačelnici, suci, tužitelji, svećenici i novinari. Široki Brig mu je prije nekoliko godina uručio titulu počasnog građanina, a Milan Bandić ga drži kao kap vode na dlanu.

Otkako se Mamić skrasio u Međugorju i na Kazagincu, Dinamu je dobro krenulo i publika se masovno vratila u Maksimir, ali gle čuda, on priznaje da i dalje vuče sve konce u klubu za koji je „ žrtvovao sve u životu“, osim silnih milijuna. Iz Dinamove uprave su posvjedočili da taj klub nije oštećen. To je inače ona ista uprava koju je on, uključujući i brata, postavio, i koja je bogato plaćena za lojalnost.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 22:54