StoryEditor
KolumneAd hoc

Mamići veći od Dinama

Piše Josip Jović
8. lipnja 2019. - 20:00

Uprava Dinama postavila je na mjesto športskog direktora Zdravka Mamića, osuđenog na četiri godine i jedanaest mjeseci zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz kluba, a njegov brat Zdravko na više od pet godina kao glavni ortak u istom poslu. Nema sumnje kako ga je na ovo mjesto postavio upravo brat koji i dalje vlada Dinamom iz Međugorja, što je izravno priznao i formalni predsjednik Mirko Barišić. Protiv braće i nekolicine drugih djelatnika i suradnika potvrđene su još dvije optužnice, jedna ih tereti za prisvajanje 200, a druga za 16 milijuna kuna.

Ova je operacija primjer ignorancije pravnog sustava i športskog morala, demonstracija vrhunskog bezobrazluka i drskosti, na što je u svom priopćenju upozorila i navijačka udruga „Dinamo to smo mi“. Nažalost, Dinamo nisu oni, to jest navijači, nego su Dinamo Mamić i klika oko njega koja je uzurpirala jedan klub i podredila ga vlastitim probicima. Osuda Zdravka Mamića i njegov bijeg preko granice vratio je u jednom trenutku nadu da se ipak nešto događa i mijenja pa su navijači u velikom broju ponovno bili nahrupili u Maksimir, a klub je postigao iznimno dobre rezultate u europskom natjecanju. Sada se stvari vraćaju natrag, stadion će po svoj prilici opet zjapiti prazan.

Fascinantna je ta moć jednog čovjeka koji izdaleka teledirigira ozbiljnim ljudima s određenom političkom i športskom reputacijom. Takozvana uprava je odmah, isti dan, sinkronizirano s izborom Mamića mlađeg poslala pisma, ni manje ni više, nego predsjednici države i predsjedniku Vlade, žaleći se kako je klub izložen pritiscima i prijetnjama koji dolaze od osoba (pri čemu se ne da ni naslutiti o kome se radi) koje navodno žele preuzeti upravljanje Dinamom i koje su od nadležnih državnih tijela označene kao nositelji organiziranog kriminala. Pri tome se navode tri primjera napada na dužnosnike iz 2017. i 2018. godine i jedan plakat s fotografijama članova Izvršnog i Nadzornog odbora na kojemu je pisalo „krivi za pljačku Dinama“.

Kojeg li cinizma! Jedna, prema optužnicama i presudama, organizirana kriminalna skupina, kojoj su na čelu braća Mamići i njihovi ortaci, žali se da joj izmišljena ili stvarna konkurencija želi preuzeti klub, tražeći od državnog vrha zaštitu. Tim pismima želi se u stvari neutralizirati moguća reakcija političkih i pravosudnih tijela. Milan Bandić ovih dana traži smjenu Blaženke Divjak zbog, kako on tvrdi, nezakonitog postupka nabave školske opreme, a o nezakonitostima u Dinamu, koji je udruga građana i koje je osnivač Grad Zagreb, mudro šuti godinama.

Preuzimajući novu dužnost, Zdravko Mamić je, o kako dirljivo, izjavio: „Dinamo je život, Dinamo je ljubav, Dinamo je obitelj.“ Ali Dinamo je iznad svega novac, i to obiteljski, unosniji nego što se može zaraditi i u bogatim Emiratima.

Izdvojeno

09. srpanj 2020 20:13