StoryEditor

LYDIA LOVELESS Real

Piše Zlatko Gall
28. kolovoza 2016. - 19:12
lydia-loveless-real
rgx time: 2.8133392333984E-5

Izvožač: LYDIA LOVELESS
Album: Real (Bloodshot Records)
Ocjena: ****

"Ona je vrhunski pripovjedač s glasom koji klizi poput meda i tekstovima koji grizu poput mamurluka." Poetična opaska kritičara Paste Magazina odličan je nazivnik za četvrti samostalni album alter-country kantautorice iz Ohija. "Real" je zadržao sve znane odlike njezina autorskog rukopisa i vokalnog iskaza.

Glas je negdje na pola puta između Lucinde Williams i Steve Nicks iz najboljih američkih dana Fleetwood Maca, a skladbe su čudesna mješavina alter-countryja, honky tonka i američkog alter rocka (nadahnutog americanom) s kraja osamdesetih i početka devedesetih.

"Real“ nije uobičajeni žanrovski složenac iliti, pučki rečeno, plata miješanog mesa, već zaokružen album u kojem su naizgled raznorodni sastojci i utjecaji srasli u cjelinu svake pojedinačne pjesme. Uvodni broj "Same To You“ - kao i lijepi broj drugih tema na albumu - blizak je materijalu s "Rumoursa“ Fleetwood Maca, no s gitarskim zvukom bližem Replacementsima nego li ičemu što je odsvirao Lindsday Bickingham.

"Longer“ je čista rock stilizacija s rasnom melodijom i "šibanjem“ odličnog banda, "More Than Ever“ tema sporijeg ritma s alter-country začinima i zaraznim refrenom, a "Heaven“ novi ulazak u vode pop-rock stilizacija Fleetwood Maca ili solo albuma Stevie Nicks.

"Out On Love“ pak ispovijeda poetiku srodnu materijalu Lucinde Williams, "Midwestern Guys“ je izvrsna laganica (sa sjajnim tekstom) kakvu bi valjda bez mnogo krzmanja prisvojio i Tom Petty s Heartbreakersima, a "Bilbao“ još jedna sporovozna tema s harmonijama koje se lijepe iz prve za uho. "European“ je opet čvrsti rocker, "Clumpos“ akustičarski broj, a zaključna naslovna tema praskavi country rock najviše kakvoće.

U usporedbi s prethodnim albumima "Real“ se čini korakom dalje od starog i patentiranog alter-Bakersfield countryja, odnosno spoja honky tonka i rock and rolla (kojim je, uzgred, ime stekao na početku karijere i Dwight Yoakam) i to u pravcu pop-rock stilizacija. Je li to mana? Teško jer do jedan broj albuma ima radiofoničan potencijal te može lako cimnuti i publiku sklonu Taylor Swift, a da, pri tome, Lydia ne izgubi stare fanove osvojene sjajnim (oporim) tekstovima i jednako dobrom izvedbom.

#PARANGALL

Izdvojeno