StoryEditor

LENA KOVAČEVIĆ Džezeri

7. lipnja 2016. - 18:29
lena_kovacevic

Izvođač: LENA KOVAČEVIĆ
Album: Džezeri PGP RTS
Ocjena: *** ½

Beogradska jazzy pjevačica Lena Kovačević za svoj je treći album odabrala skladbe koje su tijekom osamdesetih impregnirale prostor bivše države i od Momčila Bajagića stvorile mega zvijezdu Bajagu. Odabir deset općih mjesta iz Bajagine pjesmarice - ujedno i deset "javnih površina“ koje i danas koncertnom aktivnošću Bajage od Vardara pa do Triglava napaljuju i mlađe generacije - na prvu je jednostavna zadaća.

A nije. Jer, kao i uvijek kad su opća mjesta odnosno evergreeni u pitanju valja se nadmetati s originalom a ostati svoj. Što u konkretnom slučaju znači posvojiti lepršave pop teme i preseliti ih u prostor "easy listening“ jazz stilizacija. Sniman u Beogradu i New Yorku album je okupio odličnu ekipu jazz glazbenika predvođenu aranžerom i producentom Vladimirom Nikolovim te već vremešnim Bajaginim standardioma dao i novo čitanje i novi život. "220 u voltima“ - koja otvara album - umjesto prpošnog pop-rockera postala je sporovozna jazzy skladba "za iza ponoći“, žovijalna "Život jer nekad siv nekad žut“ stilizirana bossa nova, "442 do Beograda“ fluidna jazz tema s odličnim klavirom Srđana Tanaskovića a laganica "Poljubi me“ gitarska balada otpjevana i šapatom i kristalno čistim vokalom.

Baš kao i "Sa druge strane jastuka“ s uvjerljivim vokalom te uz odličan učinak trubača Miloša Nikolića i diskretna no efektna ubrzanja u drugom dijelu skladbe. Amblematska "Dobro jutro džezeri“ očekivano je najbliža jazzy originalu no i ona u elegantnoj verziji koja je naglasila izvorne jazz naglaske a "Ti se ljubiš na tako dobar način“ pak omogućila novi izlet u latino-jazz stilizacije.

"Ja mislim 300 na sat“ prava je jazzy tema s okusom rasnog bluesa, "Nemoj da budeš nja nja“ - s izvrsnim aranžmanom - ogrnula se ruhom drastično drugačijem od izvornika a zaključna "Od kada te volim“ postala je emocijama nasaftana šaputava balada koja je naglasila nježnu krhkost izvorne laganice. Kao što rekoh - posao hommagea Bajagi odrađen je pošteno!

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 20:57