StoryEditor

Krstulović Opara dobiva Baldasara

Piše Ivan Ugrin
3. svibnja 2016. - 10:00

Jako čudnovatu reakciju iskazao je ovih dana gradonačelnik Omiša i saborski zastupnik Mosta Ivan Kovačić. Razljutila ga je činjenica da je njegov prethodnik u gradu na Cetini Ivan Škaričić, protiv kojeg je Kovačić podigao desetke kaznenih prijava, na nedavnim izborima za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a u Omišu premoćno pobijedio trojicu protukandidata, i to u prvom krugu glasovanja.

Kovačić je Škaričića tijesno dobio prije tri godine na lokalnim izborima, a kad se potonji za nekoliko mjeseci uspio izboriti za prijevremene izbore u gradu, onda je doživio još teži poraz, što ga je, nakon javnog očitovanja lidera HDZ-a Tomislava Karamarka, natjeralo i na ostavku na mjestu čelnog čovjeka omiškog HDZ-a.
Škaričićev povratak na političku scenu toliko je izbacio Kovačića iz takta da je javno poručio doslovno "tko je...

HDZ", obznanjujući da je, što se njega tiče, došao i kraj suradnji Mosta s HDZ-om na nacionalnoj razini. Požar je promptno gasio Mostov guru Božo Petrov, ističući kako razumije Ivana i da su oni jednog takvog lika poput Škaričića imali u Metkoviću, misleći pritom na Stipu Gabrića Jambu, dok je glasnogovornik Nikola Grmoja dan poslije ponovno dolijevao ulje na vatru nazivajući novog starog čelnika HDZ-a u Omišu "kokošarem".

'Ćaća se vraća'

Škaričić je na sve te uvrede odgovorio tek s "dečki nore, a norijada još nije počela". Na jednom je lokalnom portalu njegov trijumf ironično naslovljen s "Ćaća se vraća". I da su mostovci imalo duhoviti, a ne vulgarni poput Kovačića, onda su se na ovu novonastalu situaciju u Omišu mogli samo našaliti, jer ako je već dva puta pobijedio, tko omiškom gradonačelniku brani da to ne učini i treći put zaredom.

Međutim, sam je Ivan Škaričić izjavio kako ne razmišlja više o kandidaturi za poteštata, bio je to 18 godina i vrijeme je za nove, mlade snage. Možda baš u toj činjenici leži problem za njegova imenjaka, jer očigledno je da on ne želi dogodine na redovnim lokalnim izborima u gradu na Cetini koalirati s HDZ-om, a i oni će zacijelo imati dobrog kandidata za gradonačelnika kako bi se vratili na vlast u Omišu. Tko će taj biti, zasad još ostaje tajna.

Već sam bio pisao da će glede daljnje suradnje Mosta i HDZ-a na nacionalnoj razini presudan biti odnos snaga nakon izbora 2017., odnosno hoće li mostovci zadržati svoju utvrdu u Metkoviću. Ali, isto tako i rezultati u Omišu mogli bi utjecati na opstanak braka iz interesa Karamarka i Petrova koji od samog početka sastavljanja državne vlasti teško funkcionira.

Zanimljivo je kako se najžešći obračuni Mosta i HDZ-a na lokalnim izborima očekuju upravo u Dalmaciji, gdje i jedni i drugi imaju najjače biračke baze. Kao ogledni slučaj možemo istaknuti ono što se zbiva u Vrgorcu, gdje će koncem svibnja ili najkasnije početkom lipnja Vrgorčani treći put u tri godine izići na izbore. Za posljednje rušenje HDZ-ova gradonačelnika Rudolfa Grljušića najzaslužniji je mostovac Ante Pranić.

Godinu dana prije redovnog pripetavanja teško je prognozirati ishod, to više što se Most kao stranka još uvijek nije toliko raširio, pa tako, primjerice, ni u Splitu. Istini za volju, Bruno Petrušić, voditelj Mostova splitskog regionalnog ureda, navodi kako je oko 300 Splićana i Splićanki popunilo on-line pristupnicu Mosta, ali kako još nemaju stranačkih prostorija u gradu, s ljudima se sastaje po kvartovima, razgovara telefonom i dopisuje mailom... Petrušić misli kako će imati kandidata za gradonačelnika Splita, sigurno, samo što ime još nemaju.

Beznadni grad

Nemaju ga još ni u HDZ-u, iako Petar Škorić, nedavno ponovno izabrani predsjednik gradskog odbora HDZ-a, ističe kako im je cilj na lokalnim izborima 2017. preuzeti vlast u Splitu i pokrenuti grad iz beznađa u kojem se našao zbog nesposobne i bezidejne aktualne SDP-ove vlasti na čelu s gradonačelnikom Ivom Baldasarom. O kandidatu za gradonačelnika, kaže, nisu još razgovarali, ali obrisi se prepoznaju. "Bit će to svakako istaknuti HDZ-ovac, osoba koja će na temelju analiza uživati najširu potporu birača", mišljenja je Škorić.

Nije nam namjera ponašati se poput Ivana Kovačića koji se onako psovački umiješao u stvari koje se tiču prije svega HDZ-a, no činjenica je da bi splitski HDZ napravio dobar potez kad bi kao svoga kandidata na izborima iduće godine istaknuo Andru Krstulovića Oparu, savjetnika za društvene djelatnosti u Uredu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Diplomirao je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje trenutačno pohađa doktorski studij. Bio je najmlađi zastupnik u prvom demokratski izabranom sazivu Hrvatskog sabora.

Sjajna biografija

U državnoj upravi je od 1992. godine, i to kao šef kabineta ministra znanosti i tehnologije. Godinu kasnije prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova. Od 1995. do 2000. obnaša dužnost konzula savjetnika u Generalnom konzulatu RH u Milanu. Od 2002. do 2008. godine viši je savjetnik za kulturna dobra Konzervatorskog odjela u Splitu pri Ministarstvu kulture. U dva mandata, od 2008. godine, ravnatelj je Muzeja Ivana Meštrovića sa sjedištem u Splitu. Isto tako, u dva mandata bio je splitski gradski vijećnik.

Ako HDZ želi uistinu preuzeti vlast u Splitu, onda bi trebali zaigrati na ljude poput Andre Krstulovića Opare, rođenog Splićanina, o kojem sugrađani s obiju strana političkog spektra imaju neuobičajeno ujednačeno, uglavnom pozitivno mišljenje i on, po meni, sigurno dobiva Baldasara, koji se protekle tri godine svojski trudio kako bi više zadovoljio one koji nisu iz njegova lijevog miljea, što mu iz matičnog SDP-a itekako zamjeraju.

A HDZ sebi više ne smije dopustiti luksuz da ne vlada ni u jednom velikom gradu u Hrvatskoj, pa im je Split za to itekako bitan, među inim i u pokazivanju mišića partnerima iz Mosta, koji u zadnje vrijeme sve otvorenije koketiraju sa SDP-om.

Izdvojeno

07. srpanj 2020 15:59