Kolumnekomentar frane vulasa

Košarka je konačno u rukama košarkaša, da vidimo što mogu

Piše Frane Vulas
hks_sabor26-191116

Završilo je, a zaista je zapravo tek počelo. Višemjesečni rašomon oko Hrvatskog košarkaškog saveza okončan je jednoglasnim izborom Stojka Vrankovića za novog predsjednika Saveza.

Čak mu je na koncu i do prije koji dan glavni oponent Aco Petrović dao svoj glas. Izabran je potom i Upravni odbor, Dino Rađa na čelu je zvučnog sastava Stručnog savjeta za mušku, Danira Bilić barem jednako zvučnog onog za žensku košarku. Iako je to bio povijesni dan za hrvatsku košarku za koji su dugo Stojko, Dino i ostali u posljednje vrijeme pripremali teren tek sada slijedi pravi posao. Uz pomirljive tonove i obećavajuće najave vratila se košarka košarkašima, sada oni trebaju košarku vratiti tamo gdje joj je mjesto.

Mnoštvo je otvorenih pitanja, mnoga su baš goruća. Počevši od izborničkog za koje rješenje mora dati Stručni savjet (je li to već ranija želja Andrea Trinchieri iz Brose Baskets Bamberga?) i Eurobasketa koji se bliži. Tu su i navodno poprilično nagomilana dugovanja Saveza, pitanje sustava natjecanja, odnosa s FIBA-om i Ulebom, ABA ligom...

Najavio je Vranković kako će se uhvatiti u koštac sa svime, veliki rad na odgoju mladih igrača, izborazbi trenera, pronalaženju sponzora, jedinstvenu drugu ligu... Ali i da će biti “predsjednik na parketu”. A za početak će biti “predsjednik na daljinu”. Uskoro se vraća u SAD, a u proljeće bi se trajno trebao vratiti u Hrvatsku.

No, nije to ništa što se i ranije nije znalo, uostalom i u međuvremenu će dolaziti stalno u Hrvatsku. Najpoznatiji dio “Generacije 92”, Stojko, Dino, Toni... sa zakašnjenjem od desetljeća i izuzev ove posljednje nazovimo je prijelazne godine od odlaska Danka Radića ipak je konačno potpuno dobio u ruke kormilo naše košarke. I vrući krumpir.

#STOJKO VRANKOVIć