StoryEditor
Kolumnekriza

Kopićev Hajduk oborio negativni rekord HNL-a, ali u Jugoslaviji je znalo biti i gore...

Piše Frane Vulas
3. rujna 2018. - 23:48
rijeka_hajduk

Sa šest utakmica bez pobjede na startu prvenstva Hajduk je oborio negativni klupski rekord u HNL-u. 

U 27 prethodnih izdanja Hrvatske lige nikad nije bio bez pobjede u prvih šest kola, odnosno nije imao skromniji učinak od aktualna četiri boda. Do ove sezone najslabiji start je ubilježio u sezoni 2009/10 kada je nakon prvih pet kola osvojio dva boda, ali je u šestom upisana pobjeda. 

Hajduk je osvojio tek četiri od mogućih 18 bodova. Dosad je ove sezone pobijedio samo Slaviju iz Sofije!

Dvaput. Nikog drugog, ni Goricu, ni Inter, ni Slaven. A i od te zadnje pobjede već je prošlo mjesec dana. A od nje do iduće će proći najmanje mjesec i pol, s obzirom da je krenula prvenstvena stanka zbog utakmica reprezentacije.

Tada na Poljud stiže posljednji Rudeš. No, baš taj Rudeš je slavljem na Poljudu u studenom smijenio Joana Carrilla i otvorio priliku Željku Kopiću.

Ovo je ipak samo nastavak krize s kraja prošle sezone. Hajduk je u prvenstvu slavio samo jednom u zadnjih 12 susreta, od afere s ugošćavanjem sudaca, smjene predsjednika Ivana Kosa i napada na igrače u centru grada (dan nakon poraza od Dinama, prve utakmice u tom crnom nizu).

Odnosno čak 13 susreta računajući sve domaće utakmice, i finale kupa. Hajduk je u tih zadnjih četiri i pol mjeseca u domaćim natjecanjima slavio samo 9. svibnja na gostovanju kod tada već poluraspadnute Istre 1961.

No, ovo ipak nije najlošiji prvenstveni start “bijelih” ikada. Da ne kopamo preduboko u povijest, po arhivama, slabije se recimo krenulo u posljednje izdanje jugoslavenske lige u sezoni 1990/91.

Tada je Hajduk u prvih šest kola osvojio samo jedan bod. Upisao je tada Hajduk četiri poraza i dva remija (mijenjao se i za domaćinstvo jer je stadion na Poljudu bio tada domaćin Europskog prvenstva u atletici).

Međutim, po tadašnjem sustavu natjecanja nakon remija su se izvodili kazneni udarci koji su odlučivali tko će osvojiti jedan bod. Hajduk je na penale slavio protiv Željezničara, ali je poražen od Rijeke. 

Nakon devetog kola dogodila se promjena na klupi na kojoj je dotad sjedio Luka Peruzović. Zanimljivo pred kraj te sezone, pod vodstvom novog trenera Josipa Skoblara, osvojen je posljednji kup Jugoslavije pobjedom nad prvakom Europe Crvenom zvezdom.

Naravno, kako je grad pod Marjanom u pitanju, ni Skoblar kraj sezone nije dočekao na klupi. U finišu sezone naslijedio ga je Stanko Poklepović.

I nakon šampionske 1971. godine Hajduk je iduće sezone u prvih šest kola slavio samo jednom uz čak pet poraza, osvojio je tek dva boda (tada je pobjeda vrijedila dva boda). Trener Slavko Luštica preživio je tu krizu, ali je smijenjen pred kraj te sezone.

U sezoni 1964/65 Hajduk je nakon prvih 10 kola na kontu imao samo pet bodova (jedna pobjeda, tri remija i čak šest poraza).

Sličnih kriza bilo je još početkom šezdesetih.

#HAJDUK#SD HAJDUK

Izdvojeno

03. srpanj 2020 10:29