StoryEditor

Koliko će News Bar izdržati na HTV-u?

16. veljače 2016. - 07:50
news

SATIRA I SJEČA

Po kalendaru postizbornih radova bliži se vrijeme za rezidbu kadrova na Hrvatskoj radio-televiziji: Tomislav Karamarko to je najavio karakterističnim stilom, istupajući kao Bog odmazde, osvetnik zanemarenih, spasitelj domoljuba, pa je teško osloboditi se dojma da stalno greškom iz stola izvlači stare Tuđmanove govore. Može li mu netko konačno srediti papire, kako je počeo najkasnije do ljeta zatražit će od međunarodne zajednice zaustavljanje rata i priznavanje Hrvatske. Uglavnom, netom nakon što je dotični najavio sječu na HRT-u, na Prvom se programu u nedjelju navečer ukazao „Montirani proces“, novo djelo iz radionice „News Bara“.

Skupina darovitih političkih satiričara počela je sa siteom, nastavila s emisijom na RTL-u, a do HRT-a su stigli baš u pravom času kad su se Kolindi Grabar-Kitarović u vođenju države pridružili Tihomir Orešković, Karamarko, Božo Petrov, Zlatko Hasanbegović i sličan svijet, bogomdan za sistematično ismijavanje. Pitanje je tek hoće li imati vremena i prostora za primjereno obavljanje časne satiričke misije. Na RTL-u su imali i boljih emisija od ove na HRT-u, ali tek su počeli, a pouzdano znaju ugodno iznenaditi. Treba im dati šansu, na mladima svijet ostaje i tome slično.

HALO TV

Sjedjeljke u televizijskim studijima, idealna rješenja kad je budžet mali, a kreacija nikakva, dobile su ozbiljnu konkurenciju u nečem još netelevizičnijem: emisijama u kojima voditelji telefonski razgovaraju s dragim gledateljima. Govorim o ispovjedaonicama poput glasovitog „Bez pardona“ na Televiziji Jadran. I sličnoj emisiji, ili šta je to već, na TV Mreži. Desetljećima je televizija rasla, prevaljen je čitav evolucijski ciklus od statičnih spikera pred kamerom, do uzbudljivih dokumentaraca i spektakularnih show programa, da bi danas u Hrvatskoj doživljavala zastrašujuću regresiju. Ljudi očito očajnički traže strpljive uši, ali mediji bi im morali dati više od dokonog klimanja glavom, barem im objasniti zašto im je tako kako im je.

TEATAR NA TERENU

O hrvatskoj glumi štošta je lošega napisano, pa vrijedi bilježiti i suprotne primjere. Pad Dinamova igrača Šovšića na utakmici protiv Zagreba možda bi se učinio traljavom izvedbom da ga maestralna režijska ruka suca Mlakara nije pretvorila u jedanaesterac iz kojeg je pobjednički gol zabio valjda jedini nogometni klub na svijetu čiji se vlasnik naziva savjetnikom. Sve to vidjeli smo u HRT-ovoj emisiji o HNL-u, natjecanju besmislenijem od ministarske karijere Mije Crnoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 11:01