Kerume, a zašto Vam rade blagajnice?

Piše PSD.
7. veljača 2012. - 14:35

Malo se ovo preuveličaje”, kazao je svojim jedinstvenim rječnikom gradonačelnik Kerum, pojavljujući se nakon tri dana u Splitu. Tri se dana skrivao na nepoznatoj adresi, sjedio valjda negdje kod ruleta, dok je zamjenik Šundov javnosti ne osobito uvjerljivo tvrdio da je on tu.

Kad nam je poteštat konačno došao, iz mraka kockarnice banuo na dnevno svjetlo, još nesviknutih očiju, žmireći od bjeline snijega i uglačanog leda koji na gradskim ulicama blješti kao staklo, jedino što je umio je primijetiti: “Meni je sve to smiješno.”

Šta je smiješno, poželjeli biste ga upitati kao učiteljica maloumnog dripca u drugom osnovne. “Ajde, Željko, kaži nam što je smiješno da se svi u razredu smijemo.”

Točno 434 građanina je, prema podacima do ponedjeljka u 15 sati završilo na hitnoj pomoći, uglavnom s prijelomima podlaktica, nespretno se dočekujući na ruke na smrznutom pločniku i baš bi im dobro došlo da su u svojoj nevolji sada nečemu nasmiju, da ih šarmantni vicmaher nekako razveseli.

Mogli bi možda doći, ako u međuvremenu nisu stekli razumljivu fobiju od otvorenog prostora, da im se gradonačelnik potpiše na gips, da im flomasterom nacrta srce i ispod doda: “Više sreće drugi put. Rumke”.

Uvredljivo nesposobni

On se ne čini kao pretjerano uman čovjek, o pristojnosti da i ne govorimo, u mnoštvu je primjera pokazao da niti umije upravljati gradom niti ga to zapravo zanima, ali ovo što su on i suradnici Splićanima učinili u vikendu iza nas, zaista je vrhunac.

Njihova je tupa, ravnodušna nesposobnost upravo uvredljiva. Svaki je prepunjeni, danima neispražnjen kontejner i prolaznici koji zaobilaze te planine smeća oprezno gazeći po ledu, tu i tamo ustravljeno veslajući rukama, dokaz kako napuhani i lijeni injoranti u Banovini ponižavaju grad i sve gradske, komunalne stečevine. Baš ništa nisu napravili.

Gradonačelnik je imao neodgodiv poslovni sastanak s krupjeom u prugastom prsluku, a zamjenik Jure Šundov se smeo, ušeprtljao i proglasio nekakav, božeoprosti, “snježni dan”. To mu je bilo najbolje čega se dosjetio. Ostanite kod kuće, poručio je preko radija.

Zašto, Šundove, upitao bi ga čovjek. Pa ne padaju granate, zaboga. Pada snijeg. Kako god bila nesvakidašnja u našem kraju, ta meteorološka okolnost opet nije razlog da paralizira čitav grad od sto sedamdeset tisuća stanovnika.

Plaćamo li već ljude da brinu za čistoću ulica, kako se nitko nije domislio da im gurne u ruke lopate umjesto metli? Pa i vrtlari u Parkovima i nasadima, koji su ionako besposleni dok su stabla gola, a begonije i maćuhice u perivojima pod snijegom, valjda su i oni mogli biti korisni?

Naposljetku, ako i nemamo mehanizaciju koja se može nositi snijegom na ulicama, dvadeset kilometara smo od autoceste, gdje ralice stalno razgrću nanose i solju posipaju asfalt. Za razuman novac vjerojatno ih se moglo dobiti da jedno popodne skrenu niz Klis, a i Zagreb ima čak devedeset takvih teških strojeva i, po riječima njihova šefa za krizne situacije, dovoljno je bilo samo nazvati da nam priteknu u pomoć.

Ništa od toga gradska vlast nije napravila i, tvrdo sam uvjeren, danas ne žali zbog toga. Njima u opisu posla ne stoje takve stvari. Gradske službe nisu tu zbog nekakvog leda na pločnicima, nego zbog kafića na Prvoj vodi na Marjanu, gradnje na Bačvicama, ispunjavanju uvjeta da hotel “Marjan” stekne petu zvjezdicu i tek još nekoliko poslovnih podviga gradonačelnikove šire obitelji. Uočite samo jednu stvar koja prekrasno ilustrira kako je nakaradno sebična gradonačelnikova logika.

Kad maškare vladaju

Napisao sam to već u subotu, ali zagrebačke novine, zahvaljujući snježnom danu Jure Šundova, nisu došle do nas. Gradonačelnik Kerum u petak je poručio svim gradskim službenicima da ne dolaze na posao. Istodobno, sve su trgovine “Kerum” otvorene, nijedna blagajnica ni skladištar nisu dobili poštedu.

Što nam to govori? To nam u najkraćemu govori kako Kerum trgovac neće dopustiti da propadne njegov biznis. Gradonačelniku Kerumu, s druge strane, zapravo se fućka za grad kojim upravlja. I još sam jednu stvar napisao, a vi je niste mogli pročitati. Danas ću je sa zadovoljstvom ponoviti.

Prije nekoliko dana bila je vijest da su u Rijeci maškare došle na vlast. Sada, po prilici, znaju kako je u nas ovdje. U nas u Splitu maškare već dvije i po godine vladaju gradom.

ANTE TOMIĆ 

#ANTETOMIć