StoryEditor

Kampanja je počela: glas za HDZ

Piše Josip Jović
9. veljače 2019. - 19:00

Na saborskom zasijedanju od srijede cijeli se bogovjetni dan raspravljalo o "Vatikanskim ugovorima", odnosno o inicijativi Glasa i HSU-a za raskidanje državnih ugovora Republike Hrvatske i Vatikana potpisanih 1996. godine.

Kako originalna, kako svježa i kako važna tema za niz izbora koji nas očekuju u sljedećim mjesecima! Inicijativi su se pridružili i zastupnici SDP-a, ali su je HDZ i Vlada spremno otklonili, barem za sada i barem dok ne prođe sva ta izborna gungula.

Inicijatori su izišli dijelom sa starim, a dijelom s novim argumentima. Standardna je teza kako Crkvu ne bi trebalo financirati iz državnog proračuna, odakle sve vjerske zajednice, ne samo KC, godišnje dobivaju oko 350 milijuna kuna, već bi je izravnim davanjima trebali financirati sami vjernici, odnosno oni koji to hoće.

Međutim, zašto bi se, po istoj logici, iz budžeta plaćale razne udruge građana koje državu koštaju još više, ili zašto bi se iz istih izvora, a ne iz članarina, financirale političke stranke, zašto ih ne bi financirali samo njihovi članovi. Ili još radikalnije, zašto bi svi porezni obveznici financirali škole, a ne samo roditelji koji školuju djecu.

Ne znam, nadalje, kako protumačiti tezu, koju je ovaj put ponovio Davor Bernardić, da se vjeronaukom u školama diskriminiraju djeca koja ne idu na vjeronauk, kao da je on nekome zabranjen.

Koliko god se trudili forsirati tezu o odvojenosti crkve od države, ostaje tvrdoglava činjenica kako Crkva nije odvojena od društva i od naroda i da ona u životu ovog naroda ima iznimno važnu ulogu pa prema tome ne može biti riječ o nekoj privatnoj ustanovi.

Katolička crkva u Hrvata i Vatikan presudno su uopće važni za povijesni, kulturni i državotvorni razvoj hrvatskog naroda, ali to inicijatore ionako ne zanima. Anka Mrak-Taritaš, Vesna Pusić, Mirando Mrsić, et cet. nas uvjeravaju kako je sazrelo vrijeme za raskidanje ugovora, jer su se, tobože, promijenile okolnosti. Nisu precizirali o kojim se to novim okolnostima radi, pa ostaje pretpostavljati. Nova okolnost je, možda, sustavna kampanja protiv Crkve koja daje rezultate ili je ta nova okolnost sam papa Franjo?

Amsterdamska široka i plitka koalicija i SDP se trude, očito, svidjeti onom dijelu glasačkog tijela koji je, kao i oni sami, apriorno i emotivno, onako skojevski okorjelo protiv Katoličke crkve, dokazujući time neku svoju naročitu progresivnost i avangardnost. No na toj platformi neće pridobiti ni jednoga novog glasača.

Postići će samo homogenizaciju vjerničkog puka oko HDZ-a, kojemu cijela debata dobro dođe za kompenzaciju nekih vlastitih "grijeha“. Uostalom, Vlada je nakon stanovitog oklijevanja u pravom trenutku stavila ovu temu na dnevni red Sabora.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 17:45