StoryEditor
KolumneMeđutim

Kad vragumili zakantaju po Gospojini...

Piše Ivan Ugrin
25. kolovoza 2019. - 20:00

Melodije vragu milih, a Bogu mrskih stihova, redovito se već godinama odvijaju u danima nakon proslava Velike Gospe, u narodu znane i kao Gospojine. Naime, osim za Božić, Uskrs i Sve svete, svetkovina Marije na nebo uznesene - na kojoj se u Gospinim svetištima diljem Crkve u Hrvata okupljaju stotine tisuća vjernika - prigoda je kad se nad/biskupi u svojim mjesnim crkvama mogu otvoreno s ambona na vanjskim oltarima obratiti mnoštvima koja se utječu Najvjernijoj Odvjetnici Hrvatske i mole njezinu pomoć.

I kao po pravilu, u ovim vrućim kolovoskim danima, biskupske poruke upućene su ne samo vjernicima, nego i svima u Lijepoj našoj koji se svakodnevno muče kako bi preživjeli i opstali u domovini, a ne da se po tko zna koji put u bremenitoj nam povijesti novi naraštaj mladih Hrvata sa svojim obiteljima iseljavaju u potrazi za boljim životom diljem svijeta.

Jedna od tema koja je ove godine bila posebice zastupljena u propovijedima crkvenih prelata bila je i o tome kakve bi to trebale biti "škole za život" u kojima se "sve više izostavlja odgojna strana" - kako je rekao sisački biskup Vlado Košić - "a naglašava samo obrazovanje, i to uvođenjem tehničkih informatičkih pomagala".

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić upozorio je i na beznađe koje šire mediji. "Društvo bez radosti. Zemlja bez neba. Još ako nas svakodnevno hrane samo vijesti o krađama, pljačkama, korupciji, svakovrsnom nasilju i zaobilasku čovjeka u potrebi; ako samo slušamo da je u drugoj zemlji i u drugoj sredini bolje, sve će nas to u našoj životnoj školi učiniti učenicima letargije i ogorčenosti, sinovima i kćerima beznađa, rezultatom slučajnog kaosa, koji u obrani egoizma i osobne koristi postaju hladni i neosjetljivi za druge, pojedinci koji traže i brinu samo za vlastite interese", poručio je Barišić.

Dan poslije, zakantali su mnogi o biskupskim homilijama, međutim, nitko tako licemjerno kao 24 sata s datumom 17. kolovoza. Oni su mislima s oltara posvetili na početku novina pune četiri stranice, napadajući nad/biskupe kako su "udarili po modernoj tehnologiji i obrazovanju jer im smeta ministrica Divjak", a onda pri kraju na cijeloj 48. stranici donose članak s naslovom "Priroda oporavlja mozak opterećen tehnologijama", u kojem promoviraju knjigu dana "Your Brain on Nature" i preporučuju da zbog hrpa informacija kojima smo bombardirani s ekrana - što rezultira stresom i mentalnom iscrpljenošću - izađemo u prirodu.

Grand prix na početku spomenutih melodija ipak bez ikakve dileme ove godine pripada jednom kantaautoru koji u svom isprdku zaključuje: "Snaga Crkve je u neukosti ljudi, zato se i toliko boji obrazovanja." Podatak da je 1396. godine u Zadru zaživjelo sveučilište, prvo na hrvatskom tlu, u doba kada je dominikanski studij dignut u red studia generalia sa svim sveučilišnim pravima i povlasticama, ušao je u stručnu literaturu u zemlji i inozemstvu, čime se Hrvatska i na području visokog školstva svrstala u red naprednih europskih zemalja, činjenično demantira "nagrađenog" vragumila.

Pitanje je samo koliko je njemu i sličnima stalo do činjenica.

Za šećer na kraju potrudili su se sekularni HNS-ovci. Oni su osudili nedavni govor pojedinih biskupa o reformskim procesima u obrazovanju i ocijenili kako se Crkva ne treba miješati u reformske procese koji su u nadležnosti sekularne države.

"Očekujemo da se u Hrvatskoj konačno svatko drži svojega posla i svojih nadležnosti te da svatko preuzme svoj dio odgovornosti za izgradnju modernog, progresivnog, otvorenog i tolerantnog društva", stoji u priopćenju HNS-a, koje tako zorno podsjeća na neka ne davno minula vremena komunističkog jednoumlja kad se Crkvu, biskupe, svećenike i vjernike nastojalo stjerati u sakristije.

Sakristije su inače male i uske prostorije u kojima ima dovoljno mjesta samo za one koji služe oko oltara. A zna se što je Isus poručio na kraju svog ovozemnoga života: Idite po svem svijetu i propovijedajte Evanđelje(!).

Izdvojeno

16. srpanj 2020 00:46