StoryEditor

Kad javnost siluje suce

Piše Josip Jović
6. studenog 2019. - 19:00

O sudskim se odlukama može i treba kritički pisati jer ni suci nisu uvijek pravedni, nepristrani, objektivni, efikasni, itd. Ali druga je priča kad se suce bezobzirno i apriorno napada, a da se ne zna ništa ili vrlo malo o predmetu sudovanja.

Takve su napade iz većine medija i iz dijela nevladinih udruga nedavno pretrpjela dva suca nakon strašnih događaja koji su razumljivo potresli javnost. Jedan je Marijo Franetović, sudac Općinskog suda u Splitu, a drugi Ivan Marković, istražni sudac Županijskog suda u Zadru.

U zatvoru je, kao što je poznato, umro mladi Kristian Vukasović, a u naslovima je isticano da je sudac Franetović, koji mu je odredio zatvorsku kaznu, “bolesnog Kristiana osudio na smrt“! Sudac je slao na više adresa svoje demantije, ali ih nitko nije objavio, osim Hrvatskog tjednika. Presuda je donesena zbog podmetanja požara u blizini naselja, koji je gasilo 15 vozila, kanader i 50 vatrogasaca.

O ustanovi u kojoj se izdržava kazna odluku ne donosi sud, nego se ona donosi unutar zatvorskog sustava. Sudski je vještak, piše u tom demantiju u kojemu se objašnjavaju razlozi zatvorske kazne i istražnog zatvora, dijagnosticirao kod nesretnog Kristiana piromaniju i opasnost ponavljanja djela.

Jedan je list podsjetio i na jedan raniji slučaj kada je ovaj isti sudac dosudio šest mjeseci zatvora Tomislavu Vukušiću koji je, kako je navedeno, “hladnokrvno ubio Špira Janjića”.

Slučaj je posebno izazovan jer je Hrvat, i to branitelj, ubio Srbina. No, u optužnici se, a što su potvrdili i svjedoci i istražitelji, ne govori o “hladnokrvnom ubojstvu”, nego o slučajno, nekontrolirano ispaljenom metku koji je pogodio Janjića. Ta su dvojica mladića inače bili dobri prijatelji.

Silne napade i prijetnje doživio je i zadarski sudac Ivan Marković jer je, kako je to pisalo, pustio braniti sa slobode skupinu mladića optuženih za skupno silovanje djevojčice stare šesnaest godina, a da se još ništa nije znalo ni o žrtvi ni o nasilnicima ni o okolnostima, čak ni o mjestu gdje se to dogodilo. Iz pouzdanih se izvora, međutim, saznaje da u kaznenoj prijavi nema riječi o skupnom, nego o jednom individualnom silovanju.

Marković nije našao razloga za zadržavanje u pritvoru, a počinitelji neće umaknuti pravdi kad se i ako se utvrdi njihova odgovornost. Žalbeno vijeće pod medijsko-političkim pritiskom promijenilo je njegovu odluku. Slučaj je poslužio za uvijek spremne optužbe na račun pravosuđa, Crkve, patrijarhata, HDZ-a..., što se može smatrati zloupotrebom jednoga ružnog i teškog događaja za prozirnu političku propagandu.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 17:02