StoryEditor
KolumneIma razloga za optimizam

Juranović se snalazi i na stoperu, Tudor opet onaj pravi, Šego nadire...

12. svibnja 2018. - 10:00
istra_hajduk11-0

Pula je donijela promjenu raspoloženja među “bijelima”, na puno bolje, s nevere je – zabonacalo.

Doduše, barometar je još uvijek varljiv jer:

1. Lamentira se kad će biti izabran novi predsjednik;

2. Hoće li Saša Bjelanović prihvatiti produžetak ugovora kao pomoćnik, osoba zadužena za mercato ili pak da bude pravi sportski direktor u ruhu Marija Branca. Po svemu hoće, ali se čeka službena obznana;

3. Napokon, kako je to Nadzorni odbor na sugestiju smijenjenog Ivana Kosa produžio ugovor Željku Kopiću. Još je mnogima nejasna procedura kako to tko to ima ovlasti?!

Bez obzira na sve, trener smije sebi upisati nekoliko pluseva. Koliko god je točno da je NO “požurio” u odluci da Kopiću produži mandat, dotle mu je time dao sigurnost; taman nakon diskursa s navijačima uz poraz 1:2 od Rudeša.

A onda se u Puli, uz konačnih čak 5:1 dogodilo... Ostavljen sam na zapovjednom mostu “bijelog broda” Kopić nam je dao određene smjernice, otvorio i upitnike, ali i dobio neke satisfakcije. Ako je Adam Gyurcso sa svojim golovima konstanta, evo što se nova dogodilo... 

1. Juranović stoper i kapetan

Dvije konstatacije za rubriku vjerovali ili ne; da će sitni vezni, prekomandiran sa desnog beka zaigrati kao desni stoper. I da će potom u trenutku kad kapetan Radošević izađe iz igre dečko iz Dubrave, nekoć najbolji amaterski igrač Hrvatske postati – još jedan kapetan Hajduka! Peti u nizu, nakon Nižića, Radoševića, Gentsogloua i Caktaša. Nikoga od njih nije bilo u igri i traka je došla do Josipa Juranovića.

Mali Jopa je sve to nesumnjivo zaslužio, a Kopić ga je pogurao. To što ga je stavio na stopera može se eksperimentirati protiv jedne Istre, pa da Ismajli s Roceom ostaje jedan na jedan. Juranović je poslušno odradio taj zadatak i s nominalne pozicije stopera pretvarao se lakoćom u dodatnog veznog igrača. A s kapetanskom trakom dobio je potvrdu da se njegov rad i samoprijegor cijeni. Ima kapetana koji su rođeni vođe, a ima ih koji takvu čast naprosto zasluže svojim primjernim radom. Taman je obilježio “prvih 100” za Hajduk.
- Osjećaj je fenomenalan, ovo je bio poseban dan za mene. Kapetanska traka je čast kakvu ću zauvijek pamtiti - rekao je.

2. Kakva je sudbina Bosančića

Istodobno s prosperitetom Juranovića dogodilo se da je Petar Bosančić ostao prekobrojan. Mislili smo da je po srijedi klupska odluka jer Bosančić spada u one kojima istječe ugovor na ljeto (Stipica, Grbić, Almeida...). No, to nije bio razlog, igrajući protiv Istre, takve kakva jest, naprosto nije bilo potrebe za još jednim stoperom. Kopić je imao viziju da bez obrambenih igrača može izaći na kraj s Istrinom selekcijom koja nam se čini najlošijom momčadi u HNL-u (na stranu što su u nedavno u Poljudu bili nadomak bodu). 

Što ćemo s Bosančićem? I dalje smatramo kako u njemu čuči potencijal, međutim kako ga procijeniti kad nikad ne igra. Doduše trenira, trener gleda... Da je dobio nekoliko partija onda bismo bili načistu. Ruku na srce, ono malo što je igrao, bio je solidan i kad se sjetimo da je jedan Lorenco Šimić dobro prodan u Italiju (nema veze što se nije naigrao u serie A), pada nam na pamet da se Hajduk olako odriče svog domaćeg stopera. Bosančića ni među 18 u Puli nije bilo. Pitat ćemo Kopića na pressici pred Osijek što misli o Bosančiću, u Puli ga nismo odmah s time htjeli zamarati.

3. Tudor kao Totti

Konačno da se i on pojavio na velikoj sceni, u zimu smo ga još tretirali kao vrijedan Hajdukov eksponat za prodaju i tehnicirali smo određenim naznakama ponude iz Španjolske. Onda je zaronio u ozljedu i nikako van iz tunela.
Sad je vrijeme oporavka prošlo i zaigrao je ono što mu najbolje paše, na desnom krilu, poziciju koju je dugo vremena s razlogom okupirao Vlašić. Njegova akcija sa Saidom upečatljiva je poput pogodaka Gyurcsa i Šege... 
Na desnom krilu mogao bi postati joker iz rukava za finale kupa, Pogodak je proslavio dudlajući palac a la Totti. Nedavno je postao tata.

4. Šego šećer za kraj

Michele Šego je glavna priča, jer je zabio eurogol, ali neka ga na kraju ove kolone, kao šlag na tortu. Šećer se na kraju posipa. Prostor za Šegu, nakon Kovačevića još jedan mladi nadire, Šego je još mlađi, godište 2000. i predvodnik je generacije (Palaversa, Kreković...) koju Hajduk odavna već jedva čeka. Pogodak Šege spada u izrazito efektne golove i sigurno ćemo se vraćati na tu ishodišnu točku njegove golgeterske karijere koja tek započinje. Pisali smo o tome kad je nastupio u Vinkovcima: doveden je brže-bolje iz Adriatica jer je razvikani Roko Baturina taman prešao u Splita... Lani u kadetima “bijelih” kod Siniše Oreščanina Šego je u 32 utakmice zabio 31 gol. Nos za gol.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 16:27