StoryEditor
KolumneSUPROTIVA

Josip Jović: Vrlo žurna HTV-ova isprika ministru Jovanoviću

Piše PSD.
6. siječnja 2013. - 12:41
Vrlo žurno, vrlo neobično i tako retrogradno vodstvo HRT-a reagiralo je nakon emisije “Slika Hrvatske” prikazane prošle subote, koju je voditeljica i urednica Karolina Vidović-Krišto posvetila aktualnoj temi spolnog odgoja u školama. Da se podsjetimo, ona je dala različite izjave o toj temi, zatim je pročitala pismo gledatelja u kojemu se ovaj planirani odgoj kvalificira kao seksualno zlostavljanje djece, da bi onda pustila dijelove filma Christiana J. Pinta “The Kinsey Syndrome” u kojemu se govori o Alfredu Kinseyju − kojega se smatra začetnikom seksualne revolucije i inspiratorom institucionaliziranog seksualnog odgoja koji je stigao, evo, i do naših učenika − kao o seksualnom psihopatu, koji je surađivao s pedofilima i sam bio pedofil i homoseksualac, koji je istraživao seksualnost djece od samo nekoliko mjeseci, s krajnjim porukama kako je svaki seksualni čin neovisno o dobi prihvatljiv, kako je zadovoljavanje užitka jedini kriterij, te kako je kontrola nagona suprotna ljudskom dostojanstvu!

I pedofilija je, dakle, nešto posve normalno i prirodno, pa je i urednica svoju emisiju logično naslovila “Pedofilija kao temelj seksualnog odgoja”. Kinsey već odavno nije među živimo, ali iza je njega ostao institut koji je osnovao, koji radi po njegovim smjernicama i nosi njegovo ime, i čiji je stipendist bio naš “ugledni seksolog” Aleksandar Štulhofer, glavni autor Kurikuluma zdravstvenog odgoja, odnosno njegova problematičnog tzv. četvrtog modula, dok je glavnina preporučene literature djelo Amira Hodžića, koji je, kako sam kaže, neodređenog roda.

HRT je odmah, već sutradan, panično uputio javnu ispriku gledateljima zbog ove emisije u kojoj se spominje narušavanje pravila struke i zloupotreba položaja, te se najavljuju “oštre mjere”, naravno protiv urednice. Svaka riječ ove isprike upravo je ubitačna i uvredljiva za zdrav razum i za demokratsko poimanje društva i novinarstva. Prije svega, kojim se to gledateljima i kojoj javnosti TV ispričava? Prema anketi Večernjeg lista, 85 posto gledatelja pozdravilo je emisiju kao istinitu i dobrodošlu, a samo se u prva dva dana na Facebooku pojavilo 25 tisuća potpisa potpore urednici koja je tu proglašena novinarkom i ženom godine. Nejasno je koja su to pravila struke prekršena niti se to obrazlaže. Mi smo mislili kako je osnovno, razumije se demokratsko, pravilo struke da se čuju sve strane, pa i u radikalnim oblicima, a ne samo jedna. Nakon ocjene o zloupotrebi položaj može se očekivati odgovarajuća akcija policije i tužitelja.

Oštre su mjere već, vidjesmo, poduzete, emisija je ukinuta. I sad, logično bi bilo očekivati da u obranu novinarke stane novinarsko društvo, njezini kolege na televiziji i u drugim medijima, nevladine udruge, kao što su branili, recimo, Zorana Šprajca. Ali kakvi. HND, koji je ustvari rigidno ideološko, a ne strukovno udruženje, dodatno je optužuje zbog “neprofesionalnosti”, a emisiju proglašava skandaloznom. Nekoć bučni i revni ogranak tog društva na samoj TV, nakon što su se njegovi članovi (samo)zadovoljili promjenama i smjenama četrdesetak svojih kolega i osobnim položajima, ovaj se put nije oglasio. Ne zna se ima li s ovom prijekom egzekucijom veze ostavka Sanje Mikleušević-Pavić na mjesto urednice Informativnog programa.

Jedan dnevni list donosi vijest o ukidanju “sramotne emisije”, dok drugi donosi istu vijest časteći autora filma, a ne njegov glavni lik, izrazom ”autor opskurne reputacije”. Hrvatska se televizija nije, kako stoji u priopćenju, ispričala gledateljima zbog posljednjeg izdanja sada već ukinute emisije “Slika Hrvatske”, jer su je masovno podržali upravo gledatelji, nego ministru Željku Jovanoviću, odnosno vladarima hrvatskog i svjetskog poretka u kojemu “javni” TV servis i drugi vodeći mediji imaju svoju jasnu ulogu.

Globalno-totalitarna dimenzija

TV nije izraz javnosti, nego Pantovčaka i Banskih dvora. Zato je i došlo do novog Zakona o HRT-u, po kojemu glavni ravnatelj nije odgovaran pretplatnicima, nego onima koji su ga postavili. Vlast i ne skriva svoje namjere. Tako se Branko Vukšić, saborski fićfirić, predsjednik Odbora za medije, javno pohvalio kako je odmah ujutro nakon novogodišnje noći nazvao vodstvo Televizije da bi mu izrazio svoje nezadovoljstvo novogodišnjim programom!? Naizgled banalan slučaj jedne TV emisije, kao i rasprave o spolnom odgoju, ima ne samo lokalnu, nego, zacijelo, i globalno-totalitarnu dimenziju. Ministru Jovanoviću ili premijeru Milanoviću ispričala se Televizija, a tko zna kome se oni sve po svijetu moraju ispričavati, možda baš Kinseyjevu institutu.

Jovanović nema potrebe ni s kim u Hrvatskoj raspravljati o odgoju djece, jer on provodi zadatke koji su Vladi izvana postavljeni. Vladari svijeta nemaju više potrebu samo kontrolirati svjetske financije, države, medije i lokalne namjesnike, nego, kako vidimo, imaju očitu ambiciju prodrijeti u obitelj, ulaziti u intimu djeteta, oduzimati roditeljska prava. Zato toliko napada na Crkvu kao braniteljicu tradicijskih vrijednosti, kojoj pobornici novog poretka i, sukladno njemu, novog odgoja predbacuju kako je u srednjem vijeku dogmama negirala znanost, dok upravo oni novim, iščašenim dogmama o rodnosti, spolnosti itd. nastoje negirati prirodni poredak i biološku strukturu ljudske vrste.

 

JOSIP JOVIĆ

Izdvojeno

03. srpanj 2020 10:57