StoryEditor
KolumneSUPROTIVA

Josip Jović: Ministar prosvjete pao je na maturi

Piše PSD.
3. lipnja 2012. - 22:39
Samom sebi obično ne vjerujemo, ne vjerujemo ni vlastitim očima ni vlastitom želucu ni vlastitim institucijama. Vjerujemo samo onome što stiže iz bijeloga svijeta. Zato je kao hladan tuš stigla negativna ocjena agencije “Moody’s” o stanju i perspektivama gospodarstva. Broj nezaposlenih u stalnom je porastu, BDP je pao u prvom tromjesečju za 1,3 posto, a u drugom će pasti još za dva posto. Politički jezik ima, međutim, svoju logiku, pa se zato umjesto pada radije upotrebljava izraz negativan rast, iako nije poznato da se može rasti u nizinu.

Toj bi sintagmi po istoj logici odgovarao izraz pozitivan pad, čega se, koliko vidimo, još nitko nije dosjetio. Zbunjeni i slabo upućeni premijer proglasio je službenu recesiju kao da proglašava elementarnu nepogodu. Radimir Čačić nalazi mrvicu utjehe kad kaže da smo najbolji od najgorih, ali i poručuje kako ova vlada nema alibi i ako ne promijeni trend do kraja godine (prije je spominjao polovicu godine), stvari postaju beznadne i Vlada će morati otići.

Prvi potpredsjednik, umjesto prijašnje priče o velikim projektima, sada govori o stotinama malih projekata, umjesto elektrana, plinovoda, luka i željeznica na dnevnom su redu pročelja, škole, vrtići i igrališta. Deprimirani Linić primijetio je da je “Moody’s” posljednja agencija koja nam je predviđala promjenu trenda. A krivci za sve su i nadalje mediji, zakoni i administracija.

Umjesto močvare - suši rijeku

Izgleda, dakle, da dvojicu glavnih ministara napušta optimizam ili ga smještaju tamo negdje za sljedeće godine. Ostali ministri, pak, pokazuju zavidnu aktivnost na raznim stranama. Ministrica okoliša Mirela Holy muku muči s plastičnim vrećicama, ministar zdravlja Rajko Ostojić, u nedostatku druge industrije, planira pokrenuti veliku industriju proizvodnje djece bez roditelja, onaj drugi ministar istih inicijala, zadužen za red i sigurnost, osporava odluke lokalnih vlasti o javnom okupljanju i poziva građane na neposluh i anarhiju.

Fredi Matić, ministar branitelja, razmišlja o slanju vojnih postrojba na splitske ulice one sudbonosne nedjelje kad se odlučuje o biti ili ne biti hrvatskog puta u EU, koji, naime, kako nas izvješćuje Vesna Pusić, ovisi o tome hoće li se gay-parada održati na Rivi ili na Prokurativama, sam premijer Zoran Milanović obećava homo-brakove i time priključak najnaprednijim zemljama svijeta, Andreja Zlatar-Violić, ministrica kulture, brine za uhljebljenje svojih prijateljica i prijatelja na čelnim mjestima kulturnih institucija, ustremljujući se posebno na Hrvatsku radio-televiziju.

Svima njima za vratom će puhati vođa oporbe, valjda da se ne opote i da im se ne uprljaju ovratnici. No, najzanimljivija je pojava u cijeloj Vladi u svakom slučaju Željko Jovanović, ministar športa, još k tome obrazovanja i usput znanosti. Prvi mu je potez, kao što je poznato, bio promjena športa u sport, a vjerojatno će po istom obrascu i znanost zamijeniti naukom. On je tipični primjer političkog komesara iz ranih godina jugoslavenskog socijalizma, koji svojim revolucionarnim elanom katkad podsjeća na istaknutog pripadnika Maove kulturne revolucije. Maršira resorima, sve nešto mijenja, ruši i postavlja u skladu sa svojom ideologijom.

Umjesto močvara, isušuje rijeke i jezera. Raspušteno vijeće Ponukan mobitel-pozivima roditelja nezadovoljnih pokazanim znanjem svojih odlikaša na maturalnim ispitima, a priori je ispitne testove proglasio lošima i formirao specijalno povjerenstvo koje je njegovu pretpostavku moralo potvrditi. Na njegovu žalost i nakon sučeljavanja argumenata, uvidjelo se da je intervencija u struku bila neumjesna, da su primjedbe na testove uglavnom bile neutemeljene, da je podignuta buka bila nepotrebna i štetna, a sam ministar se povukao izjavivši: “Ako su u redu testovi, onda nisu nastavnici!”

Kao najveća bizarnost isticalo se pitanje o boji prstena Marulićeve Judite. Međutim, boja je bila navedena u samom pitanju, pa je smisao zadatka bio u tome da učenici razumiju jedan čakavski stih začetnika hrvatske književnosti. Pokazalo se i to da ministar ne zna kako je upravo ministarstvo koje sada vodi preporučilo jedan pravopis za školsku uporabu, ili to zna pa želi inaugurirati jedan drugi pravopis, navodnu inačicu novosadskog pravopisa, zbog kojega je podignuta Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika davne 1967..

Uči, uči pravopis

Zbog svega toga Jovanović se nije ispričao, niti mu to pada na pamet, već naprotiv najavljuje smjenu ljudi iz Vijeća za vanjsko vrednovanje obrazovanja, što mu je vjerojatno i bio početni i krajnji naum. U sjeni velike frke oko mature prošao je još jedan konspirativni Jovanovićev potez. Bez objašnjenja je raspustio Vijeće za normiranje hrvatskog standardnog jezika s Radoslavom Katičićem na čelu, a o tome je obavijestio čak i preminulog člana Vijeća Tomislava Ladana.

Uz konstataciju kako “im smeta duh hrvatskog jezika”, Katičić je ustvrdio kako od ove vlasti i ovog ministra ništa drugo nismo mogli ni očekivati. Pa može se očekivati da za jezičnu savjetnicu uzme Snježanu Kordić, lingvistkinju koja negira i samo postojanje nečega što se naziva hrvatskim književnim jezikom. Možda u tom slučaju ne bi barem napisao onakvo pismo učiteljima i nastavnicima kakvo je napisao nakon preuzimanja mandata, u kojemu je na dvije kartice teksta napravio najmanje petnaest pravopisnih i stilskih pogrešaka.

josip jović

#JOSIPJOVIĆ

Izdvojeno

04. srpanj 2020 14:03