StoryEditor
KolumneSUPROTIVA

Josip Jović: Kako je Pupovac promašio cili balun

Piše PSD.
27. kolovoza 2012. - 11:36
Intervju Milorada Pupovca, predsjednika Srpskog narodnog vijeća i SDSS-a, beogradskom dnevniku Danas, dodatno komplicira njegove odnose s predsjednikom države Ivom Josipovićem i problematizira pitanje položaja srpske manjine, a za običan puk, uvijek željan javnih svađa, predstavlja tek jednu novu epizodu zanimljivog serijala.

Svi smo nekako ostali zatečeni, ma što god mislili o Josipoviću, Pupovčevom izjavom kako se Josipović “posljednju godinu dana počeo pomicati udesno”. U prilog svojoj tvrdnji, koja zvuči prijeteći, Pupovac, koji milimetarski precizno na brojevnom pravcu mjeri Josipovićevo kretanje (nije kazao za koliko se pomakao), navodi nedolazak svog sada već političkog protivnika na komemoracije srpskim žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Jadovnu (kojih tu nije ni bilo) i Glini, te ovogodišnji izostanak s proslave ustanka u Srbu 1941., koji, ustanak, nije bio ni partizanski ni antifašistički, što se nije moglo dogoditi Stjepanu Mesiću.

Lukavo, kako on to već zna, suvremeni Pribičević hvali Vladu RH, ali očekuje još novaca za srpske institucije i žali se, a u stvari poziva u pomoć, kako ga službeni Beograd još nije kontaktirao. Spominje i europsko promatranje Hrvatske pa bi moglo doći u pitanje planirano pristupanje EU-u, ta on ipak nije bilo tko, on je predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora. Usput se hvali kako je odbio doći na obilježavanje “Oluje”, što će svakako u Beogradu biti pozdravljeno. Ured predsjednika koji očito Pupovca shvaća preozbiljno kad reagira na svaku njegovu izgovorenu rečenicu, odgovora kako Pupovac stavlja Hrvatsku, koju namjerava tužiti EU-u, u ulogu taoca vlastitih interesa, kako sebe poistovjećuje sa srpskom manjinom i kako njegove ocjene o predsjednikovu skretanju udesno nemaju smisla.

Čitav ovaj, još jedan, sukob na ljevici počeo je onog trenutka kada je Josipović, potaknut izvana, progovorio o nepotrebnim troškovima svog prethodnika, naročito dragog Pupovcu. Uslijedili su žestoki napadi nekih Mesiću bliskih novinara, uglavnom srpske i jugoslavenske orijentacije, putem portala Index i Novosti, lista SNV, kojim ravna Pupovac, i otkrivanje navodne afere s poslovanjem Hrvatskog društva skladatelja, kojemu je Josipović bio na čelu, odnosno njegove stručne službe ZAMP-a (što će reći zaštita autorskih muzičkih prava), koji je, naime, bez natječaja s Josipovićevim prijateljem ugovorio ubiranje naknada za autorska prava, uz velike provizije.

Sve zbog 33 milijuna kuna

Spominjao se iznos ukupnih naknada od 33 milijuna kuna godišnje. Umjesto na Pupovca, Josipović se počeo oslanjati i na druge srpske stranke i organizacije izvan Pupovčeve dominacije, što je izazvalo obnovljeni napad Novosti na Josipovića, pa onda žestoki odgovor Josipovića, u kojemu ovaj naziva Novosti nepotrebnim novinama, a Pupovca nepotrebnim političarom, prigovarajući mu etnobiznis, monopol na zastupanje manjine, reketiranje Ive Sanadera, koji je, da bi sastavio Vladu, morao udovoljiti svim njegovim prohtjevima, netransparentno trošenje novca, te vođenje politike nacionalnih sukoba.

Iako motiv sudara ima osobne razloge, iz njega su na površinu isplivala neka načelna politička pitanja. Nije se teško složiti s primjedbama Ive Josipovića. No ostaje ono, doduše retoričko, pitanje: Bi li predsjednik ikada reagirao da nije bio osobno povrijeđen? Kad Pupovac spominje desno pomicanje, on zacijelo misli na nacionalizam i srbofobiju, što se uz Josipovića nikako ne može vezivati. U povećem dijelu hrvatske javnosti, baš suprotno, drži ga se srbofilom. Brojni su njegovi susreti s Borislavom Tadićem i Miloradom Dodikom, obilasci mjesta srpskih stradanja, česta zalaganja za povratak izbjeglih Srba, povlačenje tužbe za genocid i za pomirenje, potpora srbijanskom približavanju EU-u, itd.

Pozvao je čak i naciju da navija za srpsku reprezentaciju na svjetskom nogometnom prvenstvu na kojem nije igrala Hrvatska. I ovoga kolovoza izjavio je kako se ubuduće treba pokloniti i Srbima stradalim za vrijeme Domovinskog rata. U Josipovićevim reakcijama ima još jedno zanimljivo mjesto. Istaknuo je, u pozitivnom smislu, a da bi obezvrijedio Pupovčevu politiku, činjenicu kako u Vladi RH danas ima više Srba nego što ih je bilo dok je Pupovac bio u koaliciji s HDZ-om i više nego što ih je ikada bilo.

Trećina Vlade - Srbi

No ta bi se činjenica mogla pogledati i s druge strane. Zar je normalno i baš pozitivno da u hrvatskoj Vladi, a slično je i u mnogim drugim javnim institucijama, ima više od trećine pripadnika nacionalne manjine koja je u strukturi pučanstva zastupljena s manje od pet posto i zar su svi oni baš tu po svojim sposobnostima?

Položaj srpske manjine u Hrvatskoj bolji je nego ijedne druge u Hrvatskoj, nego ijedne u Europi i naročito nego položaj hrvatske manjine u Srbiji.

Ima uopće jedna pravilnost u hrvatsko-srpskim odnosima koji su trajno u znaku suprotnosti. Što je ova strana popustljivija, ona je nasrtljivija, što ova pravi više ustupaka, onoj rastu zahtjevi i najgore tamo prođu oni koji im se najviše nastoje svidjeti. Slično Josipoviću, i pokojni je Stipe Šuvar živio u braku sa Srpkinjom i plesao Žikino kolo na Terazijama i svejedno bio tamo prezren.

josip jović


#JOSIPJOVIĆ

Izdvojeno

04. srpanj 2020 14:43