StoryEditorOCM
Kolumneparangall

JD McPHERSON Let The Good Times Roll

Piše PSD.
22. veljače 2015. - 17:37
Album: JD McPHERSON
Izvođač: Let The Good Times Roll (New Rounder)
Ocjena: ****

Kad su vam svojevrsni mentori znani čikaški impresario retro-rocka Jimmy Sutton, Nick Lowe – koji te odabere kao "suvozača" za američku turneju – i Dan Auerbach iz Black Keysa, tada su vam – u najmanju ruku – širom otvorena vrata publike koja na dušak pije vremešni rock i rhythm and blues, garažnu brijačinu i rockabilly. JD McPherson, retro-roots roker iz Oklahome, svoju je priliku iskoristio. Svoje umijeće je pokazao već na vrlo dobrom prvijencu "Signs & Signifiers" (koji je – dakako na analognoj opremi – snimio i producirao Sutton), s kojeg je iscijeđen i uspješni singl "North Side Gal", a potom i EP-jem "The Warm Covers" na kojem je objavio svoje odlične verzije skladbi Nicka Lowea, Billyja Boya Arnolda... Novi album "Let The Good Times Roll" u produkciji Marka Neila – znanog po suradnji s mnogim roots rokerima i Black Keys – još je bolji.

Naslovni broj koji i otvara album znakovit je ulazak u album s praskavim gitarama, nabrijanom ritam-sekcijom i upečatljivim vokalom te "programatski" otkriva koliko su duboko McPhersonovi korijeni u rock and rollu, izvornom rockabillyju i staroj školi rhythm and bluesa; onoj iz koje je i ponikao rock and roll. "Bossy" te "It\'s All Over But The Shouting" – potonja s puhaćim naglascima – tipičan su primjer oživljavanja duha toga vremešnog R&B-ja. Baš kao i "pumpajući" klavir na tragu Jerryja Lee Lewisa i gitarska "štucanja" te prepoznatljivi retro-twang. Ovaj potonji posebno je upečatljiv u sjajnoj Memhis soul/R&B laganici "Bridgebuilder", koju je McPhearson potpisao zajedno s Donom Auerbachom.

I ovaj broj – a osobno mi je uz "Shy Boy" najbolji na albumu – ali i niz drugih skladbi sporijeg tempa pokazuju najveći odmak od prvijenca, odnosno, kako bi se moglo reći, drugu stranu McPhersonova rukopisa i – možda još i više – sjajnog vokala. Koji očito nije samo sposoban prizvati mahnitu energiju bazičnog rockabilly brzaca kao u "Mother Of Liesa", podsjetiti na vriskavi iskaz jednog Little Richarda u brojevima poput "I Shook Me Up", podsjetiti na snagu Sama & Davea u temama kao "Head Over Heels"... već naprosto briljira i u mid-tempo skladbama poput "You Must Have Meet Little Caroline" ili "Precious". S JD McPhersonom "korijenski rock" ili roots-retro rock scena dobila je očito potentnog igrača pred kojim je mnogo uspješnih utakmica. Zato – let the (old) good times roll!

zlatko gall
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 02:40