StoryEditor
Kolumnemeđutim

Jandroković se boji kraja karijere

Piše Ivan Ugrin
15. rujna 2019. - 20:00

Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je - kako prenosi HINA - vezano za kandidaturu Mira Kovača na mjesto predsjednika stranke, da “ljudi često vrlo loše procjenjuju vlastite kvalitete, sposobnosti i kapacitete”, dodavši kako on na to ima pravo, ali da mora voditi računa o vremenu kada to govori. Ustvari je mislio, ali nije se usudio i javno to iskazati, kako bi svaki put prije nego nešto poželi progovoriti, Kovač, Stier ili koji ini pretendent u igri prijestolja u HDZ-u trebao najprije njega, znanog i kao Njonjo, pitati za dopuštenje.

Jer, valjda Jandroković tako smatra, kako su ambicije u HDZ-u dopuštene samo potrčkalima poput njega i sličnim pregaocima u natjecanju gajenja kulta ličnosti trenutačnoga stranačkog predsjednika. Do one sekunde kad taj više ne bude prvi u sedlu.

Jandrokoviću, minjaš nadređene stranačke prvake kao beba zvečke, jer nemaš petlje boriti se za demokratske ciljeve koji ti nisu dostupni bez ulizivanja. A tek kakvi si makako - kako vitar puše - cila je Hrvatska vidila kad si ono kukavički iza leđa ostavio Jadranku Kosor na cjedilu i požurio pridružiti se u tabor pobjednika Tomislava Karamarka.

Istini za volju, nisi bio jedini te večeri i podmuklo napustio ženu u nevolji, ostavivši je na vjetrometini i izloženu šamaranju pojedinih vrlih HDZ-ovih muževa. Prije tebe u dugu mračnu noć bespuća povijesne zbiljnosti ispario je dotadašnji Jacin liebling, Andrej Plenković koji se ukrcao na europske jasle, pri čemu mu je ljestve pridržavao njemu nemili Karamarko.

A onda je ambiciozni Andrej, upućen iz Bruxellesa i navođen Šeksovim alo, sova zove vezama, pisao HDZ-ovim saborskim zastupnicima - u dramatičnim trenucima za stranku i državu kad je Vlada bila na tankim nogicama - te tražio od njih da glasuju po savjesti, a protiv predsjednika Karamarka, koji je naivno vjerovao Vasi Brkiću.

Tako je pala prva koalicijska Vlada s Mostom. Sad imamo Hrvatsku u kojoj opet, po tko zna koji put iznova, likovi poput Jandrokovića imaju ključne državne sinekure. I zato nam i je ovako kako je u Lijepoj našoj, s poltronskim hrvatskim vođama.

Po istoj su špranci ti naši EU uvlakači ovdje na zagrebačkom Gornjem gradu porazmjestili svoje posilnike po utjecajnim kabinetima s brojnim povlasticama koje bi - u slučaju da Miro Kovač, Davor Ivo Stier ili netko treći detronizira trenutačnog vladara u HDZ-u - rečenima došle u pitanje. Tako će, na primjer, Stier svoju kampanju za petog Tuđmanova nasljednika na čelu stranke, dogodine na proljeće, temeljiti na ratu protiv klijentelizma unutar HDZ-a.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 14:23