StoryEditor
Kolumnemilijunske ponude pljušte

Jagma za Hajdukovom dicom: svi ih žele kupiti, a zajedno imaju 24 utakmice u prvenstvu

Piše Frane Vulas
12. siječnja 2019. - 00:05
dk_dinamo_hajduk30-161218_

U ovom prijelaznom roku od igrača Hajduka daleko najbolje na tržištu nogu pizaju - dica. 
Domagoj Bradarić (19), Ante Palaversa (18), Darko Nejašmić (19) i Mario Vušković (17) vruća su Hajdukova roba, ali spomenuta četvorica nogometaša imaju ukupno zajedno tek 24 ligaška nastupa za “bijele”!

Spomenuti poker talenata uvjerljivo najbolje kotira, sudeći po pokazanom interesu, ali i visinama potencijalnih ponuda kojima se barata. Od kojih su već neke i sletjele na Poljud. Primjerice Hajduk je odbio ponudu trenutno drugoplasiranog sastava francuske lige Lillea navodno tešku 2,5-3 milijuna eura. Kao što su na Poljudu ostali hladni i na želju talijanske Fiorentine da dovede Vuškovića. 

Međutim, ni prvi pratitelj moćnog PSG-a Lille ni Fiorentina ne odustaju. Interes Lillea za Bradarića potvrdio je i slavni “L’Equipe”, talijanski mediji barataju informacijama kako Vuškovića želi i Juventus. No, taj Vušković koji je tek u studenome napunio 17 godina još nije ni zaigrao za prvu momčadi Hajduka! 

A ukupno spomenuta četvorka tinejdžera u prosjeku ima tek odigranih šest prvenstvenih susreta za “bijele”. Ukupno su pak s europskim i kup susretima Bradarić, Palaversa, Nejašmić i Vušković (koji im “kvari” prosjek) odigrali samo 32 susreta, što prosjek diže na osam utakmica po glavi.
Hajduk je u protekle dvije sezone već prodao većinu igrača koji su dobro kotirali na tržištu, od Nikole Vlašića i Karla Letice do Tome Bašića. Pa i one nešto iskusnije poput Ante Ercega ili Francka Ohandze. U aktualnoj momčadi nedostaje etabliranih mladih igrača u ranim dvadesetima koji su zanimljivi na tržištu, a oni nešto stariji nisu u nekoj posebnoj formi pa stoga za njima i nema posebno velikog interesa ni većih ponuda.

Čast iznimkama, prije svega tu mislimo na kapetana i najkonstantnijeg igrača prošle godine Josipa Juranovića koji je uvjerljivo najbolji igrač “bijelih” ove sezone (uz možda Jaira). Naravno, tome su kumovale klupske turbulencije i katastrofalna polusezona. Izuzev najmlađih Hajduk baš i nema jakih karata, kapitalaca u izlogu. Pa je i stoga ne neki način prisiljen okrenuti se mladima i kada je prodaja u pitanju.

Međutim, prodati igrače već sada nakon tog mizernog broja odigranih seniorskih susreta bio bi poraz veći od onih jesenskih na terenu, u dosad najlošijoj sezoni otkad je HNL-a. Bez obzira na financijsku situaciju u kojoj se klub nalazi. Prodati njih već sada u situaciji kada još nisu ostavili gotovo nikakav trag u Hajduku značilo bi na neki način i pljunuti sebi u lice.

Prodaja Vuškovića, Bradarića, Palaverse i Nejašmića u ovom trenutku mora biti baš posljednja opcija. Kada se nađeš pred zidom. Ne govorimo tu o nemoralnim ponudama, nego o zadnjoj opciji ako se nužna sredstva ne mogu pronaći baš ni na jedan drugi način. Jer uz adekvatan rad, trebao bi se dogoditi i dodatni napredak tih talenata. Za godinu, dvije drugačija će biti situacija. Tada ti igrači neće biti samo talenti, nego će se već vjerojatno i dokazati u HNL-u, mladim reprezentacijama, seniorskom nogometu općenito. I time će im cijena vjerojatno dodatno porasti. 

Naravno, i Hajduk, kojem će u međuvremenu dati tih sezonu-dvije, će dotad sigurno izbaciti i neke nove klince pa će eventualni njihov odlazak lakše prebroditi pa i preboliti. A prodaja igrača je jednostavno nešto na što su svi naši klubovi prije ili kasnije prisiljeni. Pa i mladih. Ali ne i na prodaju igrača koji su tek zakoračili u seniorski nogomet ili čak uopće još i nisu. 

Ako smo došli do toga da Hajduk mora prodati igrače koji su odigrali tek sedam ili tri prvenstvena susreta za prvu momčad, ili nisu uopće još niti debitirali, onda se vraća tamo gdje je bio prije četiri-pet godina.

Ako se pak prodaja samo i odgodi do ljeta, ništa to neće promijeniti. Ovo je nešto o čemu se trebalo promišljati već dugo i imati već uhodan sustav rada odnosno planskog upravljanja igračkim kadrom.

#HAJDUK#PRIJELAZNI ROK

Izdvojeno

04. srpanj 2020 02:26