StoryEditor
KolumneAD HOC

Imotsko čudo neviđeno: spomenik Mercedesu

Piše Josip Jović
20. lipnja 2019. - 20:00

Imotskom gradu (i krajini) mogli bi se pojednostavljeno prišiti različiti epiteti. Grad kraškog polja, rijeka i jezera, grad emigracije, grad trgovanja, grad težaka i zidara, grad branitelja, itd. Ali nekome je palo na pamet ovaj mediteranski gradić bačen u brda, kako ga je opisao Danilo Kiš, nazvati, o kako to gordo zvuči, gradom Mercedesa, što je naglašeno ponovljeno i u reportaži iz Imotskog u posljednjem izdanju emisije "Plus" HRT-a, a što nema blage veze sa stvarnošću, nego je plod mistifikacija koje se čestim ponavljanjem prihvaćaju kao činjenice. Pa se tako u spomenutoj emisiji reče kako u ovom gradu ima više Mercedesa nego stanovnika, što znači da ga voze i mala djeca i da gotovo ne postoje automobili neke druge marke. I još gluplje, ističe se kako je imati Mercedes dokaz uspješnosti u životu, pa se bolje, rekoše, vratiti iz Njemačke bez jedne ruke nego bez ovog vozila. Razmetljivi kolekcionar i pasionirani ljubitelj Mercedesa u razgovoru s kojim je TV novinarka načinila svoj prilog tvrdi kako on ne bi dao kćer nikome tko nema ovaj auto!

Mercedesom skorojević drugima pokazuje svoju uspješnost, pa će radije s kozom orati, živjeti u straćari i jesti poparu nego biti bez "merđe". Ali obični, radišni i brojni "gastarbajteri" ne dokazuju svoju uspješnost drugima, nego sebi i svojoj djeci, pa će prije svoj uspjeh dokazivati tako što će prehraniti i školovati djecu i sagraditi kuću nego kupiti skupocjeni auto.

I sad se, izgleda, ozbiljno radi, ne zna se što o tome misli službena lokalna politika, na podizanju spomenika Mercedesu, i to od kamena u natprirodnoj veličini na samom sjevernom ulazu u grad. Bit će to spomenik ničemu ili nečemu što s Imotskim i njegovim ljudima nema nikakve veze. Bit će to spomenik primitivizmu i hohštapleraju kakav Imoćani nisu ničim zaslužili i koji će izazivati podsmijeh prolaznika. Bilo bi bolje, ljepše i primjerenije podignuti spomenik motici, jednostavnije je, jeftinije i s puno više simbolike. Imalo bi i svoju poruku za mlade: imate plodno polje, zasučite rukave i radite umjesto da idete u Njemačku po Mercedes. Ili možda spomenik Hasanaginici, koju su prevodili, između mnogih diljem svijeta, Goethe i Puškin. Ili caru Porfirogenetu, koji spominje imotsku županiju. Razmišlja se čak i o izgradnji muzeja Mercedesa kakav ni Njemačka nema. Bilo bi svakako bolje, umjesto muzeja starih, sagraditi "muzej" u kojemu će se proizvoditi novi automobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 02:35