StoryEditor

HVALA TI ZA LJUBAV Sudbina broja 9/11

Piše PSD.
5. travnja 2010. - 17:27

Film: REMEMBER ME; drama, SAD, 2010.
Režija: Allen Coulter
Uloge: Robert Pattinson, Emilie De Ravin
Distribucija: Blitz
Ocjena:  *** 1/2

Jedva da je darovita Emilie De Ravin nekako preživjela kanibalistički nastrojene mutante u odličnom remakeu horora “Brda imaju oči“ (2006.), a sada na nju vreba vampir Robert Pattinson. Ugodna je to prijetnja za Emilie. Otkad je utjelovio Edwarda Cullena u hitoidnoj “Sumrak sagi“, Pattinson je postao “broj jedan” miljenik žena (tinejdžerice, njihove majke...).

Kao i svakom pravom krvopijcu, Pattinsonu je, jasno, draže “svježe mlado meso djevojke“ (Tom Cruise, “Intervju s vampirom“) pa će zato u filmu “Hvala ti za ljubav“, na kojem je potpisan i kao izvršni producent, reći “Mogu ja i tinejdžerke...“. No, iako protagonisti u jednoj sceni gledaju “Američku pitu 2“, “Remember Me“ sve je samo ne tinejdžerska komedija takvog tipa. “Hvala ti za ljubav“, film hvalevrijedna podteksta o sjećanju, tugi i gubitku, nije čak ni teen-dramica sa, recimo, Bon Jovijevom baladom na soundtracku (“Thank You For Loving Me“), poput podjednako nadahnuto prevedena naslova “Dear John“ (“Sve što želim to si ti“), niti sapunica na tragu “Mladog mjeseca“.

Premda, Allen Coulter (“Hollywoodland“) snima Pattinsona u srednjim planovima s ciljem da izazove uzdahe u publici kao i Channing Tatum, a i njegov lik Tyler ovdje je naizgled pljunuti “mazohistički lav“ Edward u kombinaciji s opjevanom gorko-slatkom rebelijom neshvaćenog “buntovnika bez razloga“ Jamesa Deana. Kosa mu je savršeno neuredna, na licu, pak, brada od tri dana.

Senzibilni Tyler proživljava agoniju, napaćen je i često gleda u daljinu, dok se cure furaju na njegovo “mračnjačko, introvertirano, nastrano poetsko sranje“ tijekom kojeg se citira i Gandhi (“Sve što činiš u životu bit će nevažno, ali je važno da to činiš jer nitko drugi neće!“). Ipak, pokazujući da ima života poslije “Sumraka“ (mali ipak zna glumiti; ovo mu je najbolja uloga), nakon kojeg želi da ga “pamte“, Pattinson je napravio iskorak iz krezube fantazije u pravi svijet što je kadar slomiti očnjake i “najzgodnijem vampiru“.

Tyler kopni zbog samoubojstva brata i u vječnom je sukobu s arogantnim, emotivno distanciranim ocem (dobri Pierce Brosnan). Ally (De Ravin) je, s druge strane, bila svjedokom okrutna umorstva vlastite majke nakon čega je njezin tata (standardno dobri Chris Cooper) postao odveć protektivan. Tragovi na njihovoj duši teško mogu o(p)stati zauvijek skriveni ispod maske, ali ljubav je ta koja bi ih trebala držati, pa makar je Tyler “pokupio“ Ally iz oklade s cimerom.

Ugriz stvarnosti prilično je opipljiv u ovoj uvjerljivoj životnoj drami sa dvoje mladih ljudi u prvom planu koji bi u “odrasle“ mogli izrasti oblikovani proživljenim tragedijama. Naravno, pod uvjetom da za to uopće dobiju priliku. Sudbina se ponekad zna ispriječiti na tom putu i srušiti neboder(e) ljubavi do temelja, ostavljajući iza sebe tek vječnu, golemu prazninu prolazne (ne)važnosti.

item - id = 94012
related id = 0 -> 266728
related id = 1 -> 265166
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2021 08:27