StoryEditor
Kolumnekrvavi epilog

Hoće li ovaj nemili događaj biti Rubikon nakon koga će prestat upotreba pirotehnike

Piše Slaven Alfirević
30. rujna 2018. - 10:01
hajduk_dinamo18-290918

Pretjerana upotreba pirotehnika imala je krvav epilog: bile su to stravične slike, kazuju očevici, krvava šaka vatrogasca koji je u 66. minuti ozbiljno nastradao u vatrenom piru sa poljudskom sjevera.

Nekoliko je baklji i topovskih udara palo s tribina prema igralištu, na tartan-stazu, a jedan od vatrogasaca je u eksploziji pirotehničke naprave zadobio ozbiljne ozljede.

Navodno mu je topovski udar eksplodirao u ruci, ozlijedio mu šaku i prste i oko 19 sati dežurni liječnici u KBC Firule podvrgli su ga već hitnom operacijskom zahvatu.

Takve su vijesti stizale u Hajduk dok su na pressici svi hvalili uzbudljivu atmosferu, ne znajući kako je vatrogasac nastradao...

Pirotehnika je pokazala svoju svoju ružnu, zlu sliku, svoje naličje. Opasno po život.

Jednom se naprosto moralo zlo dogoditi, na stranu što je navodno i igrač Hajduka Gyurcso pogođen, nehotice, s istočne tribine, s nekakvim predmetom... Nehotice jer je taj predmet očito bio upućen nekom drugoom.

Uglavnom, u pirotehničkom balu, zlosretni vatrogasac je nastradao.

Predsjednik Hajduka Jasmin Huljaj pohitao je u bolnicu na lice mjesta, da vidi nesretnog čovjeka koji je ozlijeđen i kojemu prijete kojekakve posljedice nakon što se vidi sva težina ozljede. Možda mu je i karijera vatrogasca ugrožena, to bi tek bilo posebno ružno, loše.

Hajduk se odmah ispričao, ogradio, upozorio da upozorava. Da, upozorava. Kao i mi, kao i mnogi... Onda stignu kazne, pa pričamo zbog čega tolike kazne, nisu ravnomjerne prema svima. I tu bude istine... Ima kazni i kazni.

Ali, nema tih kuna koje mogu vratiti čovjeku stanje kakvo mu je bilo prije ozljede.

Ponovit ćemo i ovom prigodom pitanja koja ponavljamo svako malo, valjda još otkako je puknuo suzavac na Poljudu te 1987. godine, u zanosu navijanja nisu znali što i kako da iskažu ljubav pa su aktivirali – suzavac. Bilo je i tada unesrećenih i sudskih procesa glede odgovornosti i obeštećenja... Ante Ćićo Ganza, s vrha uprave Hajduka, ako se dobro sjećamo, podnio je ostavku.

Kakva je odgovornost redara? Koji su tamo na sjeveru redari, koja firma, što rade i kako (pre)gleda(va)ju, što će Hajduk poduzeti s redarima i glede dogovora s policijom, kako je moguće da se unosi toliko pirotehničkih sredstava, a da vam istodobno na ostalim ulazima oduzimaju labello i šminku i štatijaznam kakve sitnice iz torbe, posebice ženama...

Tko kome tu progledava kroz prste u cijelom tom kolopletu odnosa? Da, kroz prste... 

A vatrogascu je izgleda amputiran barem dio prsta kako nas sustižu informacije iz bolnice iza 20 sati. Operaciju radi plastični kirurg, radi se o teškim tjelesnim ozljedama, djelomičnoj amputaciji dijela kažiprsta, te razderotini desne šake.

Hoće li ovaj nemili događaj biti Rubikon nakon koga će prestat upotreba pirotehnike, jer čemu transparenti podrške vatrogascima, ako im se priređuje ovakav festival vatre; kao da im nije dosta požarišta diljem domovine i uobičajenog posla.

Da nije bilo tog vatrenog pira s krvavim posljedicama, rekli bismo da je to bio derbi uz uobičajene, polu-uvredljive pjesme bez naročitih provokacija. I da je protekao u - dobrom tonu. Do. Groteskno sada zvuči...

Red pjesme na sjeveru, red na jugu.

I onda baklje, udari, vatrogasac je nastradao.

Kakvu će odgovornost preuzeti klub, što će kazati vatrogasci, navijači, može li se zajednički napraviti nekakav dogovor za ubuduće?

I što će kazati HNS, kakve kazne slijede?

I što će poduzeti primjerice Huljaj, predsjednik, odmah je pohitao u bolnicu...

 

#HAJDUK#TORCIDA#DINAMO

Izdvojeno

07. srpanj 2020 13:31