StoryEditorOCM

HARRY POTTER I DAROVI SMRTI 2. DIO Oproštaj s kraljem celuloidne fantazije

Piše PSD.
19. srpnja 2011. - 13:55
Film: HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS PART 2; fantazija, SAD/Velika Britanija 2011.
Režija: David Yates
Uloge: Daniel Radcliffe, Emma Watson
Distribucija: Blitz
Ocjena: ***
*

Svemu jednom dođe kraj, tako i maratonskoj, megakomercijalnoj “Harry Potter“ franšizi. Znajući to, glavešine studija Warner Bros prepolovili su “Darove smrti“, sedmu i posljednju “Potter“ knjigu autorice J.K. Rowling, na dva dijela kako bi odgodili neumitni svršetak i konačni oproštaj od likova koji su najžešćim obožavateljima postali sastavni dio života.“Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1“ je bio možda najneobičniji “Potter“, koncipiran kao “road“ film, a imao je najnezavidniju ulogu od svih nastavaka. Trebao je zapravo “samo“ pripremiti teren, zagrijati publiku za veliko finale koje će zaokružiti priču i staviti točku na “i“ serijala, te usput objasniti mitologiju darova smrti i horkruksa, misterioznih objekata ključnih za vitalnost lorda Voldemorta (Ralph Fiennes), kojima panično teže Harry (Daniel Radcliffe), Hermiona (Emma Watson) i Ron (Rupert Grint). U tome je više-manje uspio.

Fanovi “Pottera“ bili su zadovoljni. Čak je i obožavateljima konkurentskog “Sumraka“ film bio zanimljiv zbog romantičnog trokuta, seksualnog naboja i emotivnih previranja mladih čarobnjaka, konkretno scene u kojoj se Harry i Hermiona strasno ljube u “toplessu“ ispred Ronovih očiju, pa makar posrijedi bila zla magija košmarnog privida. “Harry Potter i Darovi smrti 2. dio“ započinje scenom s kraja prethodnika: prijeteća pojava lorda Voldemorta otvara grob pokojna Harryjeva mentora Dumbledorea (Michael Gambon) prije nego što se na ekranu pojavi trade-mark štit Warner Brosa tamnosive boje čemera.

Već u uvodu filma žalobni prizori “izmijenjena“ Hogwartsa pod ravnanjem profesora Snapea (Alan Rickman) naslućuju da smo se zatekli na najmračnijem terenu dosad. Harry je sve bliži finalnoj bitki svjetla i tame, dobra i zla, sudbinskom susretu i sučeljavanju sa Znate-već-kim.
Ako je prije to bilo dvojbeno, sada je jasno kao dan: Voldemort predstavlja “yang“ Harryjevu “yingu“ (“... vezuje ih nešto jače od sudbine...“). Kako bi uništili zlog čarobnjaka, Harry, Ron i Hermiona moraju uloviti (pre)ostale horkrukse s dijelovima njegove duše. Voldemort je “ljut i boji se“, ali “djeluje opasniji“. Korak bliže njegovu ubijanju napravljen je pljačkom trezora goblinske banke, gdje se navodno nalazi još jedan horkruks.

“Samoubilačka misija“ uključuje jurnjavu po rudnicima i (ne)ukrotiva zmaja. To je, jasno, tek predjelo glavnom jelu: provali u Hogwarts pod opsadom lorda Voldemorta, Smrtonoša, Dementora, s ciljem pronalaska posljednjeg horkruksa. Mala grupa učenika i učitelja pridružit će se Potteru u odlučujućem boju.

Netko će Harryju u jednoj sceni dobaciti “... to je odgovor dječaka...“, no činjenica jest da je Potter iz plašljiva, zbunjena dječaka izrastao u moćnog “wizarda“ naoružana poslušnim štapićem, s aurom mesijanskog spasitelja svijeta, dobrih čarobnjaka i bezjaka. Junaci “Darova smrti“ više nisu klinci koji se dječji nevino smiješe s plakata, nego ratnici u ratnom filmu pozamašne završne akcije što naginje prema pirotehnici.

Cijena Harryjeva duela s Voldemortom je skupocjena i mnogi će likovi stradati u prizorima koje omekšavaju povremeni ležerniji pasaži, poput nestrpljivo iščekivana poljupca Rona i Hermione kako bi klinci u publici pljeskom odganali tugu zbog odrastanja i rastajanja s omiljenim herojem.

Film “Darovi smrti“ daleko je od fantazije za najmlađe. Popularna franšiza prošla je prilično dugačak put od eskapističkih bajkovitih fantazija za djecu do alegoričnih adolescentskih drama o životu i smrti. Harry Potter je odrastao. S njime i klinci koji su nevinim okicama ne tako davno gledali “Kamen mudraca“ i “Odaju tajni“.

Osobna iskaznica HP serijala

- deset godina (2001.-2011.)
- osam filmova (“Kamen mudraca“, “Odaja tajni“, “Zatočenik Azkabana“, “Plameni pehar“, “Red feniksa“, “Princ miješane krvi“, “Darovi smrti 1&2“)
- šest i pol milijardi dolara zarade
- četiri redatelja (Chris Columbus, Alfonso Cuaron, Mike Newell, David Yates)

Glumački trio fantastikus

- Daniel Radcliffe je postao “pravi“ Potter tek kad ga je Chris Columbus stavio u istu prostoriju sa Emmom i Rupertom zajedno. “Njihova kemija bila je opipljiva“, sjeća se Columbus. Radcliffeu je čudan osjećaj da je serijal završio. “Potteru ću se uvijek vraćati“, izjavio je glumac koji smatra da njegova karijera tek počinje i spreman je na druge uloge.

- Emma Watson reflektira Hermionu u pravome životu. Istina, ima ljepšu frizuru i bolji stil odijevanja, ali je podjednako pametna djevojka koja se nije raspištoljila s alkoholom i drogom suprotno većini dječjih/tinejdžerskih zvijezda. I Emma i Hermiona ostavljaju dojam knjiških moljaca, no do zadnjeg filma iz serijala obje su postale privlačne mlade žene.

- Rupert Grint – Favorit J.K. Rowling otkako se pojavio na audiciji i prethodno poslao kasetu u kojoj je, u odori ženske učiteljice, obrazlagao zašto uloga Rona treba pripasti baš njemu. “Odmah sam osjetio povezanost s Ronom i vjerujem da sam preuzeo neke od njegovih karakteristika u pravom životu“, govori Rupert Grint.

Globalna isplativost franšize

“Harry Potter and the Sorcerer's Stone“ bio je razmjerno riskantan projekt za Warner Bros davne 2001. Maksimalno se štedio proračun i (is)koristile se kulise starih britanskih zgrada/sveučilišta za kulise namjesto da se grade setovi, kako bi se najviše uložilo u digitalne efekte. Film je ipak postao veliki hit i snimanje “Odaje tajni“ (2002.) amenovano je odmah nakon dolarima podebljana otvaranja “Kamena mudraca“. “Chamber of Secrets“ je potvrdio globalnu isplativost serijala. Treći i najbolji film, “Prisoner Of Azkaban“ (2004.), obojao je serijal mračnijim tonovima koje su nastavili slikati nastavci.

Od čarobnjaka do superjunaka

Warner Bros namjerava početi još više ulagati u DC-jeve stripove kako bi pronašao novu megafranšizu "potterovskog" kalibra. Za iduću godinu priprema novog "Batmana" ("The Dark Knight Rises") i "Supermana" ("Man Of Steel"), spominje se i ekranizacija "WonderWoman", a navodno i ozbiljno kalkulira s nastavkom "Green Lanterna", iako prvi film zasad ne bilježi očekivane brojke na američkom i svjetskom box-officeu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 07:18