StoryEditorOCM

HARRY POTTER I DAROVI SMRTI 1. DIO Horror 'Potter'

Piše PSD.
21. studenog 2010. - 12:59

Film: HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS; fantazija, SAD/Velika Britanija, 2010.
Režija: David Yates
Uloge: Daniel Radcliffe, Emma Watson
Distribucija: Blitz
Ocjena: *** i ½

Spektakl “Harry Potter i Darovi smrti 1. dio” mogao bi bolje poznavatelje filma u nekoliko navrata podsjetiti na parodiju “Besmrtno oružje” (1993.). Šator koji u bijegu podižu Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) i Hermiona (Emma Watson) iznutra se čini mnogo većim nego izvana, otprilike kao kamp-kućica Jacka Colta (Emilio Estevez) ukrašena antičkim stupovima, da u njemu ima prostora i za ples na mračnjačke taktove Nicka Cavea.

No, prvi dio sedmog filma o “žgoljavcu s naočalama” daleko je od parodije. Smijeh je davno odzvanjao hodnicima Hogwartsa, a njegova se jeka od trećeg nastavka naovamo (“Zatočenik Azkabana”, 2004.) posve utišala. Superpopularni serijal prestao je biti nevina (pred)božićna zabava za cijelu obitelj, s vlakovima koji vode do čarobnjačke škole, svečanostima, metlobojima, mudrim sovama i tome slično.

Na pozornicu su stupila jeziva stvorenja bez nosa (lord Voldemort u impresivnu tumačenju Ralpha Fiennesa), vedar kolorit, pak, zamijenjen je monokromnim, hladnim tonovima boje olova i zle kobi koji sugeriraju da je “Harry Potter” postao “ozbiljan kao srčani udar” (Robert De Niro, “Fan”).

Posljednji, šesti dio, “Princ miješane krvi”, završio je u krajnje pesimističnu tonu pogibijom Harryjeva mentora i očinske figure Dumbledorea, tako da nije čudno da u uvodu tjeskobne “sedmice” ministar za magiju Rufus Scrimgeour (Bill Nighy) zaključuje kako su “ovo mračna vremena”.

Uistinu, “Harry Potter i Darovi smrti” najmračniji je i najstrašniji film serijala (“bu” scene sa zmijurinom, klaustrofobični prizori s junakom zarobljenim ispod ledene kore jezera...) u kojem gotovo sve izgleda izgubljeno i zlosutno dok se konačna bitka između preostalih plamičaka svjetla i dominantne tame polako približava odsudnu trenutku.

Horor (odrastanja) dosegnuo je svoj vrhunac u ovom nastavku koji funkcionira kao vijugav most (neujednačen ritam s nizom dramskih odvojaka) što vodi do nestrpljivo iščekivane završnice. Hogwarts je nadvladan, Gospodar tame, znate-već-tko, preuzeo je vlast nad Ministarstvom zajedno sa svojim sljedbenicima... London bi, recimo, mogao podsjetiti na distopijski futuristički megalopolis, spoj Orwella i fašističke Njemačke.

Bezjaci su u pokorenom položaju koji, skaradni, zaslužuju, a radnici su podvrgnuti sintagmi “Magija je moć” i nagledani pokorno pripremajući postere na kojima piše “Harry Potter - nepoželjnik broj 1”. “Izabrani” Potter postao je, dakle, “traženi” i nalazi se u konstantnom trku poput Jasona Bournea, dok istodobno pokušava pronaći “horkrukse”, djeliće Voldemortove duše i jedinu nadu za njegov poraz, odnosno Darove smrti koji, kombinirani, “daju moć nad smrću” (najbolja scena filma tiče se “ab ovo” priče o njima koja savršenom animacijom priziva snagu “manga” segmenta iz “Kill Billa”, odnosno stripovskog iz “Kick-Ass”).

“Harry Potter i Darovi smrti” vrlo je neobičan “Potter” film. Dislociran iz Hogwartsa, s Harryjem, Hermionom i Ronom koji lutaju po šumama i gorama, povremeno ostavlja dojam bajkovita “road movieja” u stilu prvog “Gospodara prstenova”. Sličnost je to veća jer sile tame prijete razdvojiti “družinu” (emotivno) manipuliranu draguljima koje naizmjenice nose (medaljon umjesto prstena). Romantični podzaplet, koji će naoštriti trokut Harry-Hermiona-Ron, aludira na “Sumrak sagu” (rivalstvo dvojice mladića zbog jedne djevojke).

Rona drma ljubomora i paranoja da bi Hermioni i Harryju, koji je prvi put osjetio miris prijateljičina parfema, možda bilo bolje samima, bez njega (“Ja još postojim!”), napose kad se duo u nekakvoj zloj vradžbini privida počne strasno ljubiti zagrljen u “toplessu” ravno pred njegovim razrogačenim očima. Likovi su u deset godina serijala nepovratno ostarjeli i sazreli. Serijal također. “Potter” više nije film za klince, mlađe školarce. Film je to za starije tinejdžere koji zbunjeni, s dubokim mislima, ulaze u “munjeni” svijet odraslih.

Šerbedžija

U filmu se nakratko pojavljuje i Rade Šerbedžija. “Balkanski De Niro” igra majstora štapića Gregoroviča čija će se “priča” Harryju ukazati pred očima kad dodirne medaljon.

Dvojnici

“Moj štapić i njegov dijele istu jezgru, kao dvojnici”, govori lord Voldemort, ukazujući kako su, sukladno normativu superjunačkog stripa, pozitivac i negativac dva pola iste osobe.

Raskoš scena

Na budžetu se nije štedilo pa je redatelj David Yates orkestrirao šačicu uzbudljivih scena od kojih se ponajviše ističe nebeska potjera sa Smrtonošama pod okriljem noći.

Vjernost knjizi

J.K. Rowling je imala luksuz stotina stranica (šesto-i-nešto) pišući “Darove smrti”. David Yates je imao luksuz da mu samo prvi dio od ukupno dva (drugi izlazi idućeg ljeta) traje 146 minuta kako slučajno ne bi ispustio koji zarez iz knjige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 05:40