StoryEditor
Kolumnekomentar zdravka reića

Hajduk čeka svog Mesiju

Piše Zdravko Reić
13. listopada 2016. - 11:10
gla00

Slučajno sam se zatekao na teniskim terenima na Firulama, upravo u trenutku kad je Robert Jarni, slavni hrvatski reprezentativac, naravno nogometaš (i malonogometaš) osvojio teniski turnir “Split Open“ u veteranskoj kategoriji “over 45“ kad me jedan od kibica priupitao za Duju Reića, “talentiranog desetogodišnjeg dječaka, koji može pojist balun“.

I savjetovao me da odgledam njegove majstorije na YouTubeu, požurio sam se uvjeriti, u krajnjoj liniji bi mi imponiralo da jedan Reić, premda nije od moje loze, predstavlja moguću budućnost kluba. Usput, Mario Reić, moj stric igrao je u onoj momčadi Hajduka koja je 1927. i 1929. bila prvak Jugoslavije...

U redakciji su mi argumentirali da su o malom Duji već pisali (još 2013.), a snimke koje je netko plasirao na internetu uvjerile su me da je Duje talentiran. Nevjerojatno je kako taj dječak igra, baš je “amazing football wonderkid“, doslovno čudesan. Dakle, još prije tri godine Slobodna je pisala o oduševljenju skauta Barcelone, koji su malog Duju s roditeljima pozvali u Ciutat Esportiva Joan Gamper, u San Joan Despi, na periferiji Barcelone.

Mali Duje kao Nikola

Podsjetile su me te Dujine snimke na Nikolu Vlašića, koji je u tim godinama na jednaki način impresionirao stručnjake, tako da su mu predviđali vrhunsku karijeru. Zaista, mali Vlašić je vrlo dobro, ma i više od toga, čak fantastično izgledao, pa i kasnije u juniorskim danima, da je njegov veliki domet bio sigurna oklada.

Međutim, zastao je u razvoju, našao se u problemima, dobrim dijelom i zbog zahtjeva trenera Hajduka, koji su ga koristili u raznim ulogama. Tumačilo se da će Vlašić, kao pravi dijamant škole Hajduka dosegnuti vrtoglavi transfer, čak i od desetak milijuna eura.

Uoči prvenstva Europe u Francuskoj bilo je lokalnih novinara, istina ne baš sportskih, koji su imperativno tražili da se Vlašić nađe međi izabranicima Ante Čačića. A novi stručnjaci u Poljudu sportski direktor Mario Branco i trener Marijan Pušnik silno su se čudili zašto i kako hrvatski izbornik zaobilazi Vlašića. S druge strane tumačilo se da Čačić po direktivi vlastodršca iz Maksimira Zdravka Mamića forsira Marka Pjacu i Marka Roga i to zato kako bi im se podigla cijena na tržištu da Dinamo bolje zaradi.

To su bile prozirne objede, jer je evidentna razlika između Vlašića s jedne, te Pjace i Roga s druge strane, po njihovom doprinosu za svoje momčadi. Uostalom dva igrača Dinama prodana su u Juventus i Napoli za nešto manje od četrdeset milijuna eura. Ne može se kazati da su glavni direktor Juvea Gisueppe Marotta ili vlasnik Napolija Aurelio de Laurentiis u nekakvom “talu“ s Mamićem, pa da su zato tako basnoslovno prodani...

Vlašić je stalno pozivan u mladu reprezentaciju Hrvatske, tako i za ovu utakmicu protiv Švedske (2:4) u kojoj su izabranici Nenada Gračana vrlo vjerojatno još jednom zastali u kvalifikacijama za prvenstvo Europe u Poljskoj 2017.

Baš je zanimljivo, bez obzira na poraz, kako je u početnoj jedanaestorici uz Vlašića svoje mjesto dobilo još čak pet igrača s korijenima u školi Hajduka: Dino Mikanović, Josip Elez, Antonio Milić, Mario Pašalić, Josip Radošević. Kad se toj petorici dodaju još neki igrači, koji su ipak naglo otišli iz Poljuda kao Andrija Balić, Franko Andrijašević, Filip Bradarić, Mijo Caktaš, Goran Milović, pa i Elvir Maloku, onda navijači Hajduka zaista imaju pravo žaliti da su otišli, a da u bijelom dresu nisu stekli pravu afirmaciju.

Njih prošle uprave nisu mogle, možda ni znale zadržati u Poljudu, iz Hajduka su odlazili da bi popunili proračun splitskog kluba, točnije da bi “bijeli“ nekako preživjeli. Tih jedanaest igrača, što prodanih, što darovanih, što otjeranih, u blagajnu Hajduk nisu donijeli ni polovinu love koliko su zaradili “modri“ od Pjace i Roga.

Članarine otišle na plaćanje kazni

Hajduk danas ima jednog reprezentativca i to Lovru Kalinića, tako da se može računati na njegov bogati transfer. Klub će ta sredstva kompletno iskoristiti da se riješi duga od tridesetak milijuna kuna prema Gradu, tako da ostaje nada u solidnu prodaju Vlašića kako bi se održalo poslovanje kluba na današnjoj razini. U Poljudu računaju i na nastavak veličanstvene kampanje omasovljenja članstva što bi bila spasonosna injekcija prihoda.

U tim nastojanjima da se sa sto kuna godišnje izrazi pripadnost i odanost voljenom klubu, te da se i na taj način minimalnim osobnim doprinosom pomogne financijsku stabilnost Hajduka, ružno odzvanja podatak o visini plaćenih globa na račun ispada s tribina.

Naime, jedan vijećnik (zamolio me da mu ne objavim ime kako bi izbjegao razne neugode), u materijalima za slijedeću sjednicu Gradskog vijeća Splita (ovog tjedna je na dnevnom redu poslovanje Hajduka u 2015.), našao je podatak koji ga je zaprepastio: navodno je splitski klub prošle godine zbog divljanja sa tribina ukupno platio kazni u visini od 1,7 milijuna kuna, dok je prihod od članarine u tom razdoblju iznosio 1,6 milijuna kuna. 

Ipak po najavama da u Poljudu raste “generacija 2000.“, koja oživljava strateški projekt kluba “naša dica“, situacija je blistava. Nužno je strpljenje, kroz pet, šest godina, po najavama stručnjaka iz omladinskog pogona, stasati će u prvotimce Jurica, Ante, Vice, Michel, Stipe i Leon, sada reprezentativci Hrvatske (U-17), a onda bi mogao stići i Mesija u liku mirakuloznog Duje (rođen 2006.).

Izdvojeno

12. srpanj 2020 00:41