StoryEditor
KolumneBrOndby, pa Dinamo

Hajduci, ovo je tjedan istine: ili jeste ili niste!

2. kolovoza 2017. - 23:42
inter_hajduk4-2307

U četvrtak Brondby na Poljudu, pa u nedjelju Dinamo na Maksimiru.

Ovo je, što se terena tiče, tjedan istine aktualne momčadi Hajduka, pokazatelj trenutnih mogućnosti i realnosti ambicija. Ili jesmo ili nismo! Da za potrebe priče posudimo slogan udruge “Naš Hajduk”, da vidimo gdje smo protiv momčadi koje “pizaju”.

Hajduk ove godine otvorenije nego zadnjih puca na ulazak u skupinu Europske lige, što bi bio rezultatski (i ekonomski) iskorak nakon što je tri sezone zaredom zapeo na posljednjoj prepreci. U svrhu tog cilja su neka sredstva i uložena u momčad, dovođenje igrača, a što je najvažnije zadržan je i kostur prošlosezonske momčadi. Ove sezone Hajduk cilja i na hvatanje koraka s momčadima s vrha - Rijekom i Dinamom. Naravno, pretjerano ambiciozno bi bilo s obzirom na prije svega financijsku situaciju kod konkurencije najavljivati više, ali borba za vrh je ono što se traži, želi.

Prolazak Brondbyja je stoga ključ, jer za razliku od domaćeg prvenstva tu nema popravnog. Eventualnom eliminacijom željeni nastup u skupini (i potencijalna zarada) bi ostali tek samo želja, nada i vjera bi trajali i dalje. Naravno, daleko je Hajduk još od toga, ako i nadvisi Brondby slijedi još jedan protivnik koji može biti i mnogo zvučniji. Ako se nađe u ždrijebu Hajduk po svemu u play offu neće biti nositelj.

A pobjeda nad Dinamom bila bi pokazatelj da Hajduk zaista sad ima prave argumente (čitaj kvalitetu i širinu momčadi) da u domaćem prvenstvu cilja više nego zadnjih sezona. Kad bi Hajduk (opet) slavio kod najvećeg rivala samopouzdanje momčadi bi naraslo do neba. S druge strane, poraz u Maksimiru mogao bi u “bijele” već nakon četiri kola ostaviti na minus pet u odnosu na Rijeku, minus tri na Dinamo. Time bi se sve malo ohladilo dok još traju ekstremne vrućine.

No, pustimo sve te euforične ili crne scenarije. Sukus svega je da Hajduk u četiri dana čekaju dvije velike utakmice, najveće na startu sezone. Naravno, igrat će se balun i poslije. Ništa neće biti gotovo ni u slučaju da Hajduk dobije i Dance i plavce, a ni ako izgubi obje utakmice.

Ništa se neće definitivno prelomiti do nedjelje navečer, ovo je tek dio dužeg puta. No, ovi susreti su pravi pokazatelj trenutnih mogućnosti “bijelih” kojima su ove sezone narasle ambicije, sukladno i nešto većoj kvaliteti i širini momčadi. I zato ih svi jedva čekamo.

I zato je možda najbolje reći da je ovo “Ili jesmo ili nismo još.”

Izdvojeno

15. srpanj 2020 10:55