StoryEditor

GREASEBALLS Greaseballs

Piše Zlatko Gall
4. prosinca 2016. - 15:18
GreaseballsCDnaslovnica

Izvođač: GREASEBALLS
Album: Greaseballs (Dancing Bear)
Ocjena: *** ½

Nikad ne reci nikad... zacijelo bi baš to bio idealan naslov za konačno objavljen prvijenac rockabilly družbe Greaseballs koji je, eto, objavljen s 25 godina "počeka". Naravno, materijal nesuđenog prvijenca ponovno je snimljen, no – s izuzetkom jedne jedine pjesme, odlične Šerbedžijine "ABS" koja zaključuje album – sve skladbe su iz "onih dana". S izuzetkom covera (Ramonesa, Matchboxa, Forda...), autorsko djelo tadašnjeg tinejdžera Davora Viduke (danas znanog kao lidera Kawasakija 3p, ali i člana Kojota, Majki, Pipsa...).

Greaseballs – iliti Viduka, Danilo Šerbedžija, Vjeran Plavčić i Arsen Novak, odnosno njegova kasnija zamjena Ivica Dajak – bili su, za neupućene, dio scene rockabilly revivala osamdesetih koji je u Zagrebu imao jedno od čvrstih uporišta, no staro/novi prvijenac i danas – u vrijeme cjelovite globalne obnove ahajskog/garažnog rock and rolla i americane – ima jednako smisla kao i nekad. Je li Greasballse pojelo vrijeme?

Iskreno rečeno, sumnjam. Usporedba uvodnog broja "Stari vlak", odnosno aktualne snimke i zapisa iz "onih dana", pokazuje da Greasballs ama baš ništa nisu htjeli mijenjati niti "osvježavati" stilskim face-liftingom. I pogodili su jer, najkraće rečeno, unatoč novim gostima na albumu, valja biti i gluh i tup pa ne osjetiti oštricu nabrijanih gitara, energiju i izvanvremeni rockabilly temeljito ozračen garažnim rockom.

#PARANGALL

Izdvojeno

03. srpanj 2020 08:27