StoryEditor
Kolumnesaša, povedi nas!

Gradi se šampionski Hajduk: Bjelanović s dva dobra poteza začinio svoj prvi radni dan

26. svibnja 2018. - 10:00
sasa_bjelanovic8-240516.JPG

Kako smo javili. Saša Bjelanović novi je sportski direktor Hajduka, u Poljudu su ga jučer službeno potvrdili, a onda je i Bjelanović s prva dva poteza odmah dao naslutiti u kojem će se smjeru kretati njegov mandat koji, koliko znamo, a to nije objavljeno, traje do 31. kolovoza.

Ipak dovoljno dugo da u dogovoru sa Željkom Kopićem preuredi Hajdukov štih, razvrsta igrače onako kako to i trener želi.

1. Adam Gyurcso, lijevo krilo iz Mađarske je otkupljen od poljskog Pogona iz Szczecina za cca 350.000 eura i potpisao je ugovor s Hajdukom na tri godine;

2. Gustavo Carbonieri, stoper iz Brazila, više nije igrač "bijelih", sporazumno su raskinuli ugovor.
Oba poteza Bjelanović je promptno odradio po objavi da je  postao sportski direktor "bijelih", jasno je da je poteze unaprijed pripremio.

Naravno, sve u potpunom dosluhu s trenerom Željkom Kopićem. Nije se o tome puno razglabalo, ali zimus je Kopić u Antalyju na pripreme dobio igrače koje mu je hoćeš-nećeš odabrao Mario Branco, Adama Gyurcsa i Steliano Filip. A sad će u tandemu s Bjelanovićem Kopić imati veći upliv i tješnju suradnju sa sportskim direktorom da dobije nove igrače kako ih sam "amenuje".

S Bjelanovićem prvi dan u sedlu, odvija se sve prema zacrtanim predviđanjima.

Mario Branco, dosadašnji "tehniko" Mario Branco sišao je s te funkcije zaključno sa zadnjom utakmicom u sezoni u Vinkovcima, time je i dovršio posao u Hajduku, vrlo profesionalno i odgovorno do zadnjeg trenutka.

Ako treba predstaviti Bjelanovića (38) još jednom treba reći da je Zadranin, bivši povremeni reprezentativac, bio je i dosad u Poljudu u funkciji Brancova pomoćnika ili skauta.
Većinu karijere proveo je u Italiji, gdje je stekao i najviše nogometne diplome, trenersku A licenciju koju propisuje UEFA, te diplomu za sportskog direktora, obje stečene u Covercianu nedaleko Firence, gdje je sjedište obuke talijanskog nogometnog saveza (FIGC).

Bjelanović će za Hajduk voditi ovoljetni prijelazni rok, ugovor mu je, koliko se zna, do 31. kolovoza, a dalje po dogovoru; čeka se svo vrijeme izbor novog predsjednika uprave "bijelih" koji će svakako i o tome voditi računa.

A sad idemo dalje: nakon Bjelanovića, Hajduk je službeno potvrdio i otkup ugovora Adama Gyurcsa!

Mađarski krilni napadač stigao je minule zime u Hajduk iz poljskog Pogona iz Szczecina, na posudbu s pravom otkupa ugovora, otkrio ga je sada već bivši sportski direktor Portugalac Mario Branco. Navodno se radi o iznosu odštete od 350.000 eura, Hajduk je ujedno sa Gyurcsom potpisao i ugovor na iduće tri sezone.

Podsjetimo, Gyurcso je doveden nakon što je prodan Ante Erceg za milijun i pol eura odštete što je Hajduk inkasirao od kluba Al Shabab iz Emirata. Dakle, bilo je sasvim logično da se utržak od prodaje Ercega pametno investira.

Mađar je zadovoljio svojim igrama i golovima i Hajduk ga je, eto, otkupio.

Kao što je Gyurcso ostao, kao pogodak Marija Branca, u Poljudu se Bjelanović riješio Gustava Carbonierija.

U Poljudu su sporazumno raskinuli ugovor sa zlosretnim stoperom iz Brazila koji se nije naigrao u bijelom dresu.

Nakon što se, istini za volju, vrlo svidio na ljetnim pripremama na Pohorju, a doveden je iz brazilske treće lige, s njim je potpisan ugovor. Međutim, brzo su mu minutažu "pojele" ozljede, pa je skupio ukupno 630 minuta u jedva sedam nastupa za Hajduk.

Nedavno se u povratku nakon višemjesečne pauze vratio igrajući u Solinu za drugu momčad "bijelih" i u prvom svom novom koraku nakon oporavka od loma kosti u stopalu iskrenuo je koljeno i opet se teško ozlijedio.

Liječit će se dalje mimo Hajduka, pristao je na sporazumni raskid ugovora, a uvjeti razlaza nisu zasad obavljeni, čega se odrekao, kolika mu je poputbina.

Tek, u Poljudu su ga skinuli s platnog popisa i sebi otvorili donekle prostora za "salary cup".

Carbonieriju su zaželjeli mnogo sreće u nastavku karijere, a i mi ćemo ga pratiti, vidjeti gdje će uspjeti nastaviti s nogometom... I koliko mu još treba da se izliječi od "izvrtanja koljena" sa solinskog igrališta pokraj Jadra.

U Hajduku nije imao sreće, a ni "bijeli" s njim. Pa se i sudbina njegove ozljede češće nabijala na nos Mariju Brancu, nego što su svi uokolo Hajduka zajedno spremni Brancu reći – hvala.

Primjerice za to što je otkrio jednog – Gyurcsa. Sic transit...

Uglavnom, Bjelanović je odmah s dva dobra poteza začinio svoj prvi službeni radni dan na novoj funkciji!

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 18:48