StoryEditor

GOSPODIN LINK: U POTRAZI ZA SKRIVENIM GRADOM Veliki 'lajk' za novi crtić studija Laika

Piše Marko Njegić
2. svibnja 2019. - 17:10
Gospodin-Link2

"Nevjerojatno, ti znaš govoriti." – "Gospodin Link: U potrazi za skrivenim gradom" (2019.)

Specijaliziran za "stop motion" animaciju, američki studio Laika se kinopublici predstavio prije točno deset godina sa sjajnim animiranim filmom "Koralina i tajna ogledala" i nametnuo kao najveći konkurent britanskom Aardmanu ("Pobuna u kokošinjcu", "Wallace i Gromit u velikoj povrtnoj zavjeri", "Pusti vodu da miševi odu", "Arthur Božić", "Pirati: Banda nepoželjnih", "Janko Strižić Film", "Dugi iz kamenog doba").

Desetu godišnjicu tog crtića, Laika obilježava novim projektom "Gospodin Link: U potrazi za skrivenim gradom" koji zaslužuje "veliki lajk". "Missing Link" je peti crtić ovog studija nakon "Coraline", "Paranormana", "Boxtrolls" i "Kubo and the Two Strings", ujedno prvi koji ne koketira s hororom i pogodan je za najširi auditorij, "kid/family friendly".

U uvodnoj sceni poznati tragač za mitskim bićima Lionel Frost (izvorno zvijezdani "Wolverine" Hugh Jackman; u dobroj domaćoj sinkronizaciji Amar Bukvić) pronalazi čudovište iz Loch Nessa, ali scena je benignija od najbenignije iz "Jurskog svijeta", iako će njegova pomoćnika žvakati (ne i sažvakati) prethistorijska neman.

Kad Frost nešto poslije pronađe majmunoliko "čudovište" iz naslova crtića (raspoloženi Krešo Mikić umjesto komičara Zacha "Mamurluk" Galifianikisa), golemog Bigfoota, kamera će mu se približiti na način kao da se približava King Kongu priravnom da prepadne gledatelje, no posrijedi je lažna uzbuna.

Stvorenje koje je "ni majmun ni čovjek, nego izgubljena karika između njih", zapravo je dobroćudno i pametno, nimalo strašno, za razliku od Koralinine Druge majke ili Sestara i Mjesečeva kralja ("Kubo i čarobni mač"). Ipak, po svemu drugome, osim po hororu, "Gospodin Link: U potrazi za skrivenim gradom" je prepoznatljiv crtić sa studijskim potpisom Laike koji je režirao "laikovac" Chris Butler ("Paranorman").

Laika je Aardman na američki način, samo s još spektakularnijom trodimenzionalnom animacijom koja "stop motion" ubacuje u pokret da gledatelj može uzeti zdravo za gotovo kako, ustvari, gleda "oživljene" glinene kreacije u akciji. Na neki način Laika je utjelovljenje gospodina Linka iz filma - izgubljena karika između 2D i 3D animacije.

Osvježenje je danas vidjeti crtić kreiran od opipljiva "handmade" materijala, s izgrađenim minijaturama i setovima (njih navodno više od stotinu) umjesto većinski stvoren od umjetnih, računalnih piksela. Takav, "Missing Link" ne izgleda kao videoigra, niti preuzima prenabrijanu "videogame" vizualizaciju kao mnogi suvremeni crtići (friški "Wonder Park").

Ovaj studio i njegovi animatori investiraju dosta u likove, te odatle grade akciju, komediju, potjere, borbe itd., a ne obratno. Dakle, upoznati likove pa tek onda s njima krenuti u pustolovinu, konkretno potragu za Jetijima, rođacima gospodina Linka, nježnog diva koji se osjeća usamljenim bez svoje vrste ("Vaš svijet je sve veći, moj nestaje").

Idealan primjer za to jest kad Frost i "prerušeni" mr. Link ulaze u "saloon" gdje prevladavaju ljudi koji ne bi dobro reagirali na potonjega. "Uklopit ćeš se", Frost tješi Linka prije scene moguće inspirirane uletom Eddieja Murphyja u "redneck" bar u "48 sati", ali naravno neće i doći će do sveopće "saloonske" tučnjave.

Tad postaje jasno da je crtić zamišljen (i realiziran) kao pametan spoj "buddy" filma, klasičnog vesterna i staromodne avanture tipa "Indiana Jones". Sa žanrovima se mijenjaju i raznovrsne lokacije, od Divljeg Zapada do džungli i Himalaje, no "buddy" komedija ostaje kao konstanta, nevisno o krajobrazu i žanru, a humor se za promjenu ne temelji na popkulturnim referencijama.

(Ne)razumijevanje Frosta i "spockovski" doslovnog mr. Linka pokreće priču ispod koje se suptilno provlači kritika kolonizacije i zatucanosti društva čije temelje, kao, razaraju "novi mislioci" poput Frosta, te motiv tolerancije prema drugom i drukčijem.

Zanimljivo, gospodin Link (Frost ga je nazvao tako; "kao izgubljeni link") kasnije svojevoljno uzima ime Suzana, a redatelj Butler, subverzivno, ne precizira kojeg je on(a) spola, što je presedan za jedan crtić, barem onaj komercijalni, osobito blockbuster prvenijencije.

"Gospodin Link" je različit od svega animiranoga što smo od početka godine gledali na kinorepertoaru (po redoslijedu kvalitete: "Mirai", "Kako izdresirati zmaja 3", "Lego Film 2", "Čudesni park", "Korgi: Kraljevski pas velikog srca", "Snježna kraljica: Zemlja zrcala").

Standardna blockbusterska animirana uzbuđenja, u smislu da animacija mora biti superspektakularna i da svaka druga scena mora biti ekvivalent obiteljskoj vožnji u luna-parku, nisu prioritetna ni Laiki, kao ni Aardmanu. Klinci svejedno mogu uživati i uživaju (barem dva nećaka vašeg kritičara jesu), odrasli pogotovo.

No, daleko od toga da u ovom crtiću nema superspektakularne animacije i uzbuđenja, samo što ona nije njegov forte. Animatori Laike su pazili na detalje i animacija je konstantno nadahnjujuća pa se, primjerice, čini kao da trava "diše", a ne da je povija vjetar.

I akcija je iznimno maštovita: pogledajte, primjerice, potjeru u utrobi putničkog broda za vrijeme oluje na moru koja će nakositi i izokrećati hodnike da podsjete na "bestežinske" koridore hotela u "Inceptionu". To je (zasad) najbolja animirana akcijska scena godine, Laike mi.

Stiže i 'Janko Strižić 2'

Ljubitelji 'stop-motion' animacije imaju još jedan razlog za veselje jer, nakon 'Gospodina Linka', u kina do kraja godine stiže i Aardmanov 'Janko Strižić 2'.

#CINEMARK

Izdvojeno

04. srpanj 2020 21:57