StoryEditor

GODINA VJENČANJA Rutina ubila romantiku

Piše Marko Njegić
15. listopada 2019. - 00:41

Australski filmaš hrvatskih (ličkih) korijena Robert Luketić proslavio se 2001. romantičnom hit-komedijom "Plavuša s Harvarda" koja je Reese Witherspoon pretvorila u zvijezdu. "Legally Blonde" je pametno izvrnuo stereotip o "glupoj plavuši" i "clueless" Barbiki.

Nakon što je momak, pripadnik obitelji s pet generacija senatora, ostavi zbog karijere uz izjavu "Trebam Jackie, ne Marilyn", heroina će tugu utapati u čokoladi, papirnatim maramicama i sapunicama, ali se odluči trgnuti iz depresije, upisati Harvard i tamo pokazati da narančasta nije nova ružičasta.

"Plavušu s Harvarda" su nedostojno naslijedili drugi i treći Luketićev film, solidni "Osvoji ljubav" i slabi "Za sve je kriva svekrva" s Jennifer Lopez i povratnicom Jane Fonda, no zato je "Gola istina" potvrdila sve njegove rom-com potencijale iskazane u prvijencu.

Jedna od boljih romantičnih komedija novog milenija, s parom Katherine Heigl-Gerard Butler, maštovito je parafrazirala orgazam-scenu rom-com klasika "Kad je Harry sreo Sally" uz pomoć vibrirajućih gaćica. Iako su gledatelji naručili "isto što i ona", odnosno zaželjeli da Luketić nastavi režirati takve filmove, on je snimio još jedan projekt s Heigl (akcijska komedija "Ubojice") i počeo lutati ("21: Raspad Las Vegasa", "Paranoja").

Tek se ove godine napokon vratio u matični žanr, ali je ispao iz rom-com forme. "Godina vjenčanja" nije očekivani "comeback movie" za Luketića. Naprotiv, "The Wedding Year" je po dometima više "Monster-In-Law" nego "The Ugly Truth" i "Legally Blonde".

Ovaj gledljivi, no krajnje artificijalni, programirani i predvidljivi primjerak žanra ostavlja dojam gotovo kao da ga je mogao režirati i robot s rom-com parametrima koje je, pak, u scenarij pretvorila umjetna inteligencija nakon kompjutorskog "pročavanja" stereotipnih romantičnih komedija na temu vjenčanja, snimljenih nakon modernih klasika poput "Four Weddings and a Funeral" i "My Best Friend's Wedding".

Sve je u "Godini vjenčanja" pretpostavljivo u smislu likova, zapleta i raspleta. Imamo najboljeg "gay" prijatelja (Matt Shively) rom-com heroine Mare (Sarah Hyland) koji nije ni izbliza živopisan i šarmantan kao Rupert Everett u "Moj dečko se ženi".

Obavezna su i urnebesna "pirovanja" a la "Lovci na djeveruše" s neugodnim "maid of honor" govorom mladenki (Anna Camp) i scenom kad Mara i njezin dečko Jake (Tyler James Williams) zajedljivo komentiraju vjenčanje u crkvi i drugi ih ušutkavaju.

Naravno, Jakeova bivša cura (Camille Hyde) izgleda kao supermodel zbog čega će se Mara opiti, izazvati je na ples i povratiti u kiblu za šampanjac. Zlu ne trebalo, tu je i jedna "odbjegla nevjesta", nažalost ne Julia Roberts. A ništa ne može proći i bez montaže isprobavanja odjeće za vjenčanje.

Svaka od ovih tipologija mogla je biti sagledana iz samoironičnog diskursa i "The Wedding Year" bi u tom slučaju, ako ništa, bio zabavniji, ali šefovima studija Lakeshore Entertainment nije bilo do žanrovske autoparodije, već isključivo tipične romantične komedije.

Luketiću su, čini se, ruke bile svezane, tj. trebao je prenijeti na ekran scenarij Donalda Diega bez rom-com fige u džepu i potrebe za dubljim istraživanjem muško-ženskih veza ili kulturnih/rasnih razlika. No, rutina je toliko zacrtana u scenariju koji se dotiče se svih općih mjesta žanra da ni ne daje Luketiću i glumcima prostora za nekakvu improvizaciju i karakterizaciju.

Za centralni par navijamo samo zato što nas scenarij navodi na to, a ne zato što želimo. Oni su momak i cura romantične komedije za koji se, je li, po "defaultu" mora navijati da dožive sretan kraj. Ne pomaže ni što je glavni ženski lik nesimpatičan, ne samo tipičan za žanr (libi se obaveza/veza).

Mara se našla s Jakeom preko aplikacije za "date" samo kako bi otišla na besplatnu klopu, a kad dobiju poziv za 15 vjenčanja u godinu dana, ona ima dvojbe jer to znači da se mora obvezati da bude s njim toliko dugo i kreše brojku na njih sedam. To kako Hyland povremeno uspijeva Maru načiniti simpatičnom govori više o njoj nego o filmu koji će mladu glumicu teško pretvoriti u novu Heigl, kamoli Witherspoon i Roberts.

'Kradljivica' Anna

Anna Camp uspijeva ukrasti svaku scenu u kojoj se pojavljuje. U sporednim ulogama su, osim nje, relativno pamtljivi Keith David i Wanda Sykes, a tu je i Jenna Dewan kao sestra heroine.

#CINEMARK

Izdvojeno

07. srpanj 2020 00:33