StoryEditor
KolumneDo finala, zašto ne?!

Generacije će prepričavati tri obrane Subašića i Raketu koja nas je odvela u Soči!

2. srpnja 2018. - 01:44
jhzztt

Raketom za Soči, u četvrtfinalu smo, Ivan Rakitić nas je odveo među osam najboljih na Svjetskom prvenstvu, zadnjim, odlučnim penalom u raspucavanju s bijele točke, a prethodno nas je vratar Danijel Subašić, fenomenalnim obranama s bijele točke držao u životu!

Generacije će prepričavati čak tri obrane Subašića s bijele točke u sretnom nam Nižnjem Novgorodu, našeg Zadranina koji nam je donio sreću i satisfakciju, nakon što – ruku na srce – nismo odigrali baš dobru utakmicu... 

Subašić i Rakitić, ima da ih slavimo za sav život, odveli su dramu u hrvatski happy-end!
Šest penala je ukupno promašeno u ovoj utakmici, šest od jedanaest. Pretenciozno je reći, ali baš – ruski rulet!

Naši su imali mrvu više smirenosti, sreće, umijeća, rekli bismo da nam se vratio sretan završetak zato jer ga prije 10 godina nismo imali protiv Turske u Beču, na Euru... Ima tu nešto. Vrati ti se u životu, ne mogu se ponavljati uvijek isti raspleti.

Na kraju smo imali i srce i sreću i vjeru, a usred ushićenja imamo i momčad punu - tragičara. Od Luke Modrića koji je trebao sve zaključiti pogotkom iz penala prije svršetka utakmice, ali je pucao slabo, Schmeichel mu je obranio; do Milana Badelja i Josipa Pivarića koji su promašivali u raspucavanju s bijele točke. Molim vas, izborniče Daliću, kakva je to odluka da penal izvodi Pivarić?!

Taj Modrić pak, imao je petlje da opet dođe na bijelu točku nakon promašaja, sad je zabio gol, a nije baš taj drugi udarac izveo sigurno... Imao je, imali smo i sreće.
Vraćali smo se i vraćali, u oskudici igre imali smo junake Subašića, na kraju i Rakitića. Sve im počasti! 

Inače, utakmica se otvorila kao da je šampanjac puknuo, u prvoj minuti Subašić nije bio spretan, naprotiv, primio je gol u 57. sekundi, ali se ukazao odmah Mandžukić na suprotnoj strani, poravnao nakon 3.37 igre – 1:1, dok si okom trepnuo.

Nakon tih 1:1, kako god se dvoboj otvorio neočekivano prskavo, vatrometno, odmah je zamrla u šahovskoj borbi i nadmudrivanju.

Bolje smo igrali prvom dijelu, nego u nastavku, ali su nas Danci ukupno i te kako brinuli. Eriksena jesmo stavili "u ćibu", ali su Danci imali i prekide i Knudsenove aute, dalekometne, rukom bolja nego nogom nabacivanja. Svaki čas je zvonila "zračna opasnost" pred Subašićem...

Na kraju se to rvanje pretvorilo u neodlučeno na sredini terena i Rebić je bljesnuo kontrom na Modrićevo dodavanje, jedan na jedan prema Schmeichelu, vihorni Rebić, umjsto pogotka, srušen je, bio je to jedanaesterac...

Modrić se s bijele točke svrstao među velikane koji – ajme – promašuju, na ovom prvenstvu promašili su penal i Messi i Cristiano Ronaldo, pa eto i Modrić. Samo što Modrić ipak ne ide kući, izvukao ga je njegov sugrađanin Zadranin, Subašić. Modrić je iskoristio priliku za popravni, onda je Raktić stavio točku na "i" drami koja ostaje za sva vremena.

Vatreni idu dalje, do Sočija, na Rusiju, možda i još dalje, kad se ovako prođe onda doista – ništa nije nemoguće! Repriza 1998... I još. Do finala, zašto ne?!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 08:01