Kolumne‘PROCES’ DIJALOGA

Frane Vulas: Češće u La Valletti nego u Splitu

Piše Frane Vulas
vd_hajduk_dinamo24-220418

Druga strane medalje, svjetske srebrne iza koje se pokušavaju sakriti nagomilani problemi. Puno se toga napisalo oko susreta Hrvatske i Mađarske na Poljudu. A stvar je u suštini vrlo jednostavna.

U Hrvatskoj nas političari u pravilu bombardiraju obećanjima koja poslije ne ispunjavaju, ali to im prolazi. Mi im to dopuštamo. 

Rade po svome i nikome ništa, poslije tako nastavljaju i dalje. Na svojoj koži to je u odnosima s HNS-om mnogo puta osjetio Hajduk. 

I sadašnja garnitura HNS-a je i dalje u tom filmu. Još početkom prosinca se Hajduk kandidirao za utakmicu, iznio zahtjeve/prijedloge, tražio sastanak u Splitu...

U lipnju je HNS na iznenađenje Hajduka i Grada Splita objavio da će se igrati na Poljudu, uz objašnjenje izvršnog direktora HNS-a Marijana Kustića: “Dijalog koji smo otvorili s Hajdukom iziskuje potrebno vrijeme za rješavanje. To je proces.”

Dvije službene utakmice u 22 godine

Proces u kojem se u sedam mjeseci uspije organizirati JEDAN sastanak, i to ne u Splitu nego u Zagrebu i na kojem nije bilo konkretnog dogovora. A sve ono na što upozorava Hajduk godinama naziva se “nekim nesuglasicama iz prošlosti zbog kojih se brani našoj djeci da vide uživo Luku Modrića i druge idole”.

“Neke nesuglasice” su valjda dvije službene utakmice Hrvatske u Splitu od 66 odigranih u zadnjih 22 godine, od kojih je jedna bila bez publike. U istom periodu u kvalifikacijama Hrvatska je četiri puta igrala u – La Valletti! “Prošlost” je valjda suđenje u finalu kupa prije godinu dana, gašenje mikrofona tadašnjem predsjedniku NO-a Hajduka Slavenu Marasoviću na skupštini HNS-a prije godinu i pol da novinari ne čuju što je rekao... 

Na Poljudu više ne žele slušati nova obećanja, nego vidjeti djela. I tome se onda čudi i dio javnosti, naziva to bojkotom. Zato što je u nas uvijek kratka pamet i kao ovce neki još uvijek ništa nisu naučili. A pogotovo političarima reći ne.

Reći im prvo nešto napravite, ne pristajemo na nova obećanja, dovoljno puta ste nas već izigrali. Igrajte (se) bez nas.

#HAJDUK#HNS