StoryEditor

Eho jednog intervjua koji još odjekuje

Piše Josip Jović
14. kolovoza 2019. - 20:00

Intervju koji je Kolinda Grabar-Kitarović dala Ivici Marijačiću, glavnom uredniku Hrvatskog tjednika, i koji je vođen u polemičkom tonu izazvao je pravi val uglavnom negativnih reagiranja, koja su dobrim dijelom plod ljubomore. (Zašto njima, a ne nama?)

Puno se više u brojnim osvrtima govori o tome kome je i zbog čega predsjednica dala intervju nego o onome što je rekla. Tako se kaže kako se odlučila za Hrvatski tjednik da bi se ponovno približila desnici. Drugi se čude kako razgovora s listom koji ju je žestoko kritizirao. Malo je tko propustio u vijesti o intervjuu naglasiti kako se odlučila objaviti svoju kandidaturu u jednom "ekstremno desnom" listu.

Zašto je Kolinda Grabar-Kitarović dala intervju Hrvatskom tjedniku, stvar je njezine procjene i prava. Predsjednica inače ne bira koji je medij kakve orijentacije, nego je jednako otvorena za sve.

Razgovarajući s tjednikom koji ju je znao i napadati, samo dokazuje kako je spremna prihvatiti svaku kritiku i biti iznad nje. Hrvatski tjednik svrstava se u "desno" ponajviše zbog njegova "povijesnog revizionizma", ali revizionizam i nije ništa drugo doli nastojanje da se isprave očite manipulacije, laži i dogme.

A evo što je, među ostalim, predsjednica kazala.

O političkim sukobima: moramo pružiti ruku pomirenja; o Bleiburgu i Jasenovcu: imam isti odnos prema svim totalitarnim režimima; o zaustavljenim referendumima: postupak nije bio razvidan i ostavlja sumnju; o demografiji: to je pitanje opstanka države; o disproporciji u biranju predstavnika dijaspore i manjinskih zastupnika: to je nepošteno; o useljavanju: naše je pravo odlučiti tko će biti ljudi koji će dobiti dozvole stalnog boravka; o pozdravu "Za dom spremni": pod tim sloganom postrojbe HOS-a borile su se protiv agresije; o vanjskoj politici: Hrvatska pripada Sredozemlju i srednjoj Europi; o Merčepu: zaslužan je za obranu i taj njegov doprinos poštujem; o ustanku u Srbu: to nije bio nikakav ustanak, nego pokolj Hrvata; o Titu: maknula sam ga iz svog ureda, jasnija nisam mogla biti; o Vučićevu posjetu: htjela sam učiniti dobro; o grobu Mile Budaka: na grobljima više nema prijatelja i neprijatelja...

Od predsjednice se, dakako, očekuju ideje i prijedlozi prije svega o promjenama Ustava i ustavnih zakona, kako ne bi ostalo samo na onome "mislim da bi trebalo", ili "mislim kako to nije u redu" itd.

Ali ovo što je rekla u intervjuu moralo bi biti prihvatljivo svakom objektivnom, poštenom i dobronamjernom građaninu ove zemlje. Kritika izrečenog moguća je, međutim, samo s ekstremnih pozicija bilo lijeve bilo desne provenijencije, zadrtosti i ostajanja u prošlosti.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 09:28