StoryEditor
KolumneMEĐUTIM

E, moj Milorade, lako ti je tako...

Piše Ivan Ugrin
1. rujna 2019. - 20:00

Poznati zagrebački odvjetnik Željko Olujić, komentirajući za portal Direktno verbalni i fizički sukob u okolici Knina koji se dogodio u Uzdolju, a potom i u Đevrskama u šibenskom zaleđu, kad je skupina maskiranih torcidaša napala više osoba srpske nacionalnosti, a koji je policija u konzultaciji s Općinskim državnim odvjetništvom okarakterizirala kao kazneno djelo izazivanja nereda, istaknuo je kako je u tom konkretnom slučaju nemoguće dokazati postojanje ikakve mržnje na nacionalnoj osnovi.

U napadu maskiranih osoba na goste kafića "Petko" u Uzdolju, koji su gledali utakmicu i navijali za Crvenu zvezdu protiv Young Boysa, lakše je ozlijeđeno više osoba. "Posljedice takozvanog hrvatskog nasilja nisu takve da bi ukazivale na ozbiljno kazneno djelo", komentirao je Olujić navijački obračun.

No, unatoč činjenici što oko Uzdolja i Đevrski još nema ni trunke sudskog pravorijeka, i sve je do daljnjega u domeni policijskog postupanja - poput izmišljenog incidenta u Viškovu pored Rijeke kad je jedan Srbin svađu s Hrvatom oko parking mjesta dva dana poslije prokazao na nacionalnoj osnovi - ne nedostaje političkih eskapada, kako od onih s one strane Drine, tako i od njihovih domaćih saveznika.

Tamo daleko, prednjačio je po tko zna koji put, Slobin potrčko i Šešeljev intimus iz vremena velikosrpske agresije, srpski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je poručio da je nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj "razumljivo" što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti. Htio je reći da nisu bez razloga slali tenkove kako bi osvojili naše prostore.

Korak dalje otišao je njegov hrvatski teklič Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a i jezičac na lajni vladajuće koalicije s Plenkovićevim HDZ-om, koji je usporedio današnju Hrvatsku s NDH, dodajući da bi on "volio da političari vide kako u Hrvatskoj njezini građani postaju žrtve velikohrvatske agresivnosti"(!). Pupovac se, dakako, poziva na građane srpske nacionalnosti, koji su tobože ugroženi u Lijepoj našoj, a on ih brani od "povampirenih ustaša". E, moj Milorade, lako je tuđim gloginje mlatiti.

Vlada RH o svemu se mlako očitovala, poručujući kako je "usporedba suvremene Hrvatske s NDH neprimjerena i nedopustiva", ali su zato brojni hrvatski političari primjerenije reagirali, najoštrije od svih HDZ-ovac dr. Miro Kovač.

On je izričito zatražio od etnobiznismena Pupovca neka se nedvosmisleno distancira od skandaloznih Vučićevih izjava jer bi to bilo ljekovito za hrvatsko društvo i suživot između hrvatske većine i srpske manjine, budući da potonju Milorad Pupovac zastupa u Saboru.

I HBK je odbacila neistinite i manipulativne Pupovčeve tvrdnje, a požeški biskup Antun Škvorčević s oltara je osudio nasilje nad Srbima, naglašavajući kako je nedopustivo hrvatstvo pretvoriti u ideologiju za mržnju i nasilje. Međutim, biskup Škvorčević se jasno ogradio i od svih onih koji spomenute događaje nastoje iskoristiti za svoje političke ciljeve, dajući im značenje koje oni nemaju, podupirući nove podjele i šireći nepovjerenje, što može uzrokovati veće zlo od počinjenog nasilja.

O kad bi barem Pupovac poslušao što mu to dobronamjerno Hrvati poručuju, jer onaj tko sije vjetar laži, zna se, žanje Oluju!

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 14:19