StoryEditor

DRIVE-BY TRUCKERS American Band

7. listopada 2016. - 14:56
154878-343894-Drive_By_Truckers

Izvođač: DRIVE-BY TRUCKERS
Album: American Band (ATO Records)
Ocjena: **** ½

Naslov albuma nije mogao biti bolje izabran jer Drive-By Truckers su u doslovnom smislu riječi rasni - pa i arhetipski - američki band. Što će reći da je u srži i ovog albuma southern rock križan s country-rockom te natopljen komentarima, pa ako ćete i frustracijama, na temu drastičnih raslojavanja američkog društva. Noseći u sebi grumen onog istog socijalnog angažmana koji je nekad krasio rukopis Woodiea Guthriea (a danas Springsteena) uz stadionski moćne budnice kojima je prototip uvodna nabrijana "Ramon Casiano“. Znan po stalnim promjenama u sastavu band u kojem su alfa i omega gitarističko-skladateljski dvojac Patterson Hood i Mike Cooley snimio je eto već treći album u istoj moćnoj postavi s multiinstrumentalistom Jayom Gonzalesom i ritam sekcijom s basistom Mattom Pattonom te bubnjarom Bradom Morganom.

Još od prvijenca s početka novog milenija ("Southern Rock Opera“) Drive-By Truckers su bili nesmiljeni komentatori "stanja na terenu“ američkog Juga no ovog puta politika je na velika vrata ušla u žižak njihova zanimanja. Nisu to dakako jeftine parolaške skladbe ili isprazno dociranje iznad napaljenih riffova već promišljeni komentari u kojima ima mjesta i za pitke ljudske priče o sudbini (ali i mentalitetu) Južnjaka.

Kao u sjajnoj prigušenoj "Ever South“ - skladba zapanjujuće sliči na rukopis Jeffa Tweedyja i Wilca - u kojoj se kroz priču o vlastitim useljeničkim korijenima govori o imigrantima koji su stvarali Ameriku. Zapravo sve teme na albumu su slojevite baš kao i likovi u kojima se mahom miješaju osjećaji ponosa i gnjeva, frustracije i radosti. Čak i tamo gdje su politički najizravniji i na tankom ledu, Drive-By Truckers su vješto izbjegli zamke jeftinih politizacija.

Posebice u izvrsnoj country-rock stilizaciji "What It Means“ kojoj je parnjak sjajna "One They Banned Imagine“; tema posve na tragu lirskog djela Wilcove "Via Chicago“ s remek-djela "Summerteeth“. Riječ je o šestominutnoj skladbi u kojoj se Truckersi referiraju na znani slučaj smrti crnih mladića koje su izazvale goleme rasne nemire i prosvjede no u razradi teme izbjegavaju "dokumentaristički“ pristup u korist znatno šire slike o karakteru vremena u kojem živimo.
"American Band“ je možda najzreliji ili najintrigantniji album u diskografiji Drive-By Truckersa te apsolutno zaslužuje ulazak u krug najboljih ovogodišnjih izdanja.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 18:53