StoryEditor
KolumneKako izbjeći blokadu upravljanja?

Drastični rez bez pripremljenoga plana B bio bi ravan samoubojstvu

23. ožujka 2016. - 09:02
odb00

Rezultatski i igrom tanko proljeće uzrokovalo je tektonske pomake u Hajduku. Uvjerljivi poraz od Dinama u prvoj utakmici polufinala Kupa potencirao je priču o učinku sportskog direktora “bijelih” Gorana Vučevića, a priča je kulminirala na sjednici Nadzornog odbora splitskog kluba održanoj u nedjelju, uoči prvenstvenog okršaja “bijelih” i “modrih”.

Duh izašao iz lampe

Hajduk je tu utakmicu pobijedio, iskupili su se nogometaši na mlaki pristup u Kupu, no ne i Goran Vučević. Kocka je bačena, duhovi su izašli iz lampe i teško će se vratiti natrag. Javnost je podijeljena oko odgovornosti sportskog direktora, a u nedjelju je postalo jasno kako sloge po tom pitanju nema niti u Nadzornom odboru.

Vijesti iznutra kažu nam kako je dio “nadzornika” razgovarao o smjeni ne samo Vučevića, već se poteglo i pitanje ostanka predsjednika Upravnog odbora Marina Brbića. Nadzorni je odbor, eto, duboko podijeljen, a kako doznajemo nije to samo sada, priča se vrti od početka.

Postavlja se pitanje može li i kako Nadzorni odbor funkcionirati na ovakav način? Od naroda izabrani emisari nisu jedinstveni u stavu oko Vučevića. Ni Brbića. Ni ne moraju biti, ali u ovakvom načinu funkcioniranja Hajduka s velikim ovlastima “nadzornika” teško je voditi kvalitetnu sportsko/poslovnu politiku. Dokaz tome je i činjenica da je Ljubi Pavasoviću Viskoviću “prekipilo”, a lako je moguće da ne bude jedini.

Kaže mi kolega kako je ovakav način izbora članova NO-a najdemokratičniji. I doista jest. Ali demokracija ne bi trebala biti sama sebi svrha. Hajduk treba pronaći optimalni način funkcioniranja. Ovako, kada se članovi NO-a biraju jedan po jedan, a da međusobno nemaju nikakve veze niti su na istom tragu...

Birati programe

Onda dolazi do pucanja. I ne mislite da propagiram opet jednog gazdu. Ostavite se “Glovera” i “naroda”, priča je to koja me sve više podsjeća na potezanje partizana i ustaša svaki put kada shvatimo da nam je ekonomija u rasulu.

Narod je tu i narod bira. Nema “Glovera”. Ali to ne znači da narod mora birati ovako, sedam neznanaca koji će se onda prepucavati tijekom mandata, ali ne konstruktivno, nego blokirati jedni druge. Zašto narod ne bi mogao birati kompletan tim s programom? Da se “Ivan Ivić” i “Ante Antić” jave i objave program s ciljevima, sredstvima, idejama... I onda odgovaraju za njega.

To, doduše, više sliči izboru uprave, ali NO s aktualnim ovlastima i načinom rada zapravo i sliči na upravu povrh uprave. Sjećamo se i priče o davanju većih ovlasti upravi kao takvoj, možda je to rješenje?

Što se sadašnje situacije tiče i ja sam pisao da netko treba otići zbog ovakvih rezultata. I mislim to i dalje. Ali da odu baš svi, to nema smisla. Pogotovo u ovom trenutku kada valja slagati momčad za iduću sezonu. Dok bi se izabrao novi predsjednik uprave, pa novi sportski direktor, ode nam i Europa i iduća sezona.

Ne mislim ni da će ovako biti puno bolje, ali drastični rez sada i odmah, a bez već pripremljenog plana B, bio bi samoubojstvo. Ali vjerujem da Nikica, Slaven, Ante, Guste i ostali to dobro znaju.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 21:51