StoryEditor
Kolumnegavranovićeva osveta

Derbi na europskoj razini. Nema se čega sramiti. Dinamu titula, Hajduku - kup!

24. travnja 2018. - 01:36
vd_hajduk_dinamo31-220418

Gavranović je navukao plašt osvetnika i zapečatio hrvatski derbi u Poljudu u korist Dinama. Time je po svemu stavljena točka na neizvjesnost glede šampionske utrke.

Dosta je Gavranović patio protiv "bijelih" i Karla Letice koji mu je obranio dva penala ove sezone, protiv Rijeke i Dinama. Sad je s dva "golčića" donio pobjedu/titulu Dinamu.

Velika nadanja, dobra forma Hajduka i ipak – ćorak od "bijelih". Derbi je iz Dinama izvukao ono najbolje, sve ono što "modri" nisu pokazivali tijekom proljeća.

Prikazali su i Hajrovića u punom svjetlu, bošnjačkog čarobnjaka koji je izvodio minijature driblinzima, te Ćorića kojega je Jurčević oživio.

Derbi na europskoj razini. Nema se čega sramiti. Rame uz rame s najvećim okršajima. Uzbudljiva igra, te atmosfera koja je oduševila i goste jer je uz silnu buku bila nadasve - sportska.
Hajduk je začudo počeo - oprezno, sasvim "soft" pristup.

Moglo se to iščitati iz najave Adama Gyurcsa. Da treba igrati mudro. Čekanjem je Hajduk iznenadio i – Dinamo je poveo. Čekanje se nije isplatilo.

Premda je Caktaš brzo poravnao, Hajduk je većinu vremena imao problema  uspostaviti igru i kontrolu nad događanjima; na stranu energija i pritisak.

Dinamo je zabio iz prekida, oba nakon kornera (dva Ćorićeva "kiflića"), što je znakovito za nepažnju u Hajdukovoj obrani.

Gyurcso je u redovima Hajduka bio raspoložen, ali su "bijeli" imali nekoliko baš slabih pojedinaca, Said, pa Toma Bašić, a Futacs osim goleme želje nije pridonio da s njim Hajduk pravi pritisak.

A i Livaković je bio raspoložen. Treba vremena da Big Man uđe u formu. Za revanš u kupu: Dinamu titula, a Hajduku kup.

Gledali smo i dvoboj vratara, za put u Rusiju, Livaković je imao čudesne, izvanredne obrane, dok se Letica doima sigurno, kao da je rutiner već. Dalić ima težak izbor. 

Izdvajamo i fantastičan gol Caktaša iz slobodnog udarca koji je "razbio paukovu mrežu", ali je za Hajduk šteta da se na suprotnoj strani Gavranović ukazao - dvaput, u petercu. "Važno dati mala gol", rekao bi trener Iles Spitz. "Gavran" ih je zabio dva. Dva mala, za tri boda velika.

Bilo je prosvjeda prema sucu Zebecu u prvom dijelu kod stanja 0:1 kad je Hajduk tražio penal, da je Gyurcso udaren u duelu koljenom u svoj stražnji dio koljena.

Dinamo je pak tražio penal kod stanja 1:2, da je lopta  zakačila nekog od hajdukovaca u ruku i svi su poskočili od modrih.

U oba slučaja sudac Zebec je ostao nijem, a nije bio daleko. Da kažemo kako je prekršaj za Hajduk bio "svirljiviji", nego što su dinamovci tražili ruku, mogli biste nam reći da smo pristrani. Prepustimo procjenu hladnoj ekspertizi na malim ekranima.

Što se tiče suđenja u polju Zebec je imao pravično mjerilo, nije aktere nervirao, a ni publiku, što znači da je s tog aspekta zadovoljio. Po nama, bio je na visini zadatka.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 19:20