StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Dalmatinko kup: tko ga zaigra - uvijek se vraća

Piše Zdravko Reić
16. svibnja 2019. - 01:47
dalmatinko

Domagoj Bojčić, organizator međunarodnoga nogometnog turnira Dalmatinko kup, na čijem je četvrtom izdanju nastupilo preko 2400 djevojčica i dječake iz klubova iz deset država zaslužuje epitet vizionara i neimara kakav treba ne samo splitskom nogometu nego i turizmu, ali i biznisu uopće. Bivši vaterpolist POŠK-a, diplomirani ekonomist, deset godina je radio u Splitskoj banci (direktor sektora malog poduzetništva i obrtništva), a onda napustio sigurnost takve fotelje i krenuo u riskantni pothvat organizacije turnira za djecu.

Bojčić je najavio da sljedeće godine planira nastup rekordnih 200 ekipa, što bi značilo deset tisuća noćenja na splitskoj rivijeri od Kaštela do Omiša, u sušnom razdoblju popunjenosti smještajnih kapaciteta.

Ali, “Splite, imamo problem“, da parafraziram astronaute Apolla 13 kada su se ono javili NASA-inoj kontroli misije u Houstonu zbog eksplozije na svojoj letjelici. Premda u ovom slučaju ne prijeti katastrofa, nego se radi o limitiranim mogućnostima organizacije turnira s obzirom da nema dovoljno terena. Ove godine su djeca igrala na stadionima u Dugopolju i Parku mladeži, a većinu utakmica na terenima Uniona na TTS-u (Luka Vučko vodi tamošnju sjajnu školu nogometa) i stobrečkog Primorca.

Kako do terena, ali i smještajnih kapaciteta, čini se lako kad se sluša Bojčića koji ne samo da ima ideju nego i zna kako je provesti, ali se onda dolazi u domenu birokracije, pa tu počinje neizvjesnost. No, kad bi mjerodavni iz HNS-a, dalmatinskih županijskih saveza, kao i gradonačelnici i ljudi zaduženi za sport, svakako gradski sportski savezi, imali želje (potreba je neupitna) saslušati Bojčića mnogo toga bi se lako pomaklo s mrtve točke.
- Imamo strateški plan do 2022., ali ne želimo se zadržati na nogometu. Htjeli bi pomoći košarkaškim i rukometni klubovima, ponuditi im naša iskustva. A što se nogometa tiče nastojat ćemo prirediti konferenciju o razvoju omladinskog nogometa, na vrhunski način, s predavačima iz najvećih europskih klubova.

Koja je to Bojčićeva formula da na Dalmatinko kup stignu brojne ekipe sa svih strana Europe? Čini se jednostavnom i korisnom: svi dolaze na svoj trošak, koriste smještaj po povlaštenim cijenama (pansion do 40 eura), igraju utakmice i sljedeće godine opet stižu. A fama o Dalmatinko kupu se širi Europom, doslovno tako. Jer, pored utakmica, a turnir ima natjecateljski karakter, djeci su omogućene razne aktivnosti.

Ove godine je na turnir stiglo šest klubova iz Ukrajine, Azerbajdžana i Kazahstana (iskorišteno je otvaranje počasnog konzulata Kazahstana u Splitu, kao i utjecaj počasnog konzula Ukrajine Ivice Pirića), a za sudjelovanje se zanimaju i klubovi iz daleke Kine. Ali, najvažnije je da se oni koji su jednom došli (u Split, Dugopolje, Podstranu, Kaštela, Omiš) i osjetili čari nadmetanja i druženja na Dalmatinko kup, odreda vraćaju.
- Bolje potvrde o uspjehu projekta ne može biti – pohvalio se Bojčić. Neki klubovi nisu se ograničili samo na nastup na turniru, nego su produžili i boravak, djeca su odlazila na izlete, kupala se u moru…
Sretna djeca

Pitanje koje se nakon tolike parade djece logično postavlja je: ima li talenta? Bojčić odgovora:
- Ima, napretek. Pitanje je jedino kako ih razvijati, omogućiti im prave uvjete što se tiče struke i infrastrukture. Treneri Šahtara skautiraju, drže pod kontrolom, čak oko dvije tisuće dječaka različitih uzrasta. Njihova U13 momčad, znači rođeni 2006., ove godine je dominirala, zasjenila sve. Nisam trener, niti toliko stručan da bih mogao ocijeniti domete pojedinaca, ali se usuđujem upozoriti ne samo našu nego i europsku nogometnu javnost da upamte ime Viktora Tsukanova koji će za pet, šest godina biti igrač svjetskog kalibra.

Takav fanatik sporta, to jest tenisa je i direktor Bol Opena Feliks Lukas koji će u lipnju, sa svojim Boljanima, prirediti četvrto izdanje WTA turnira iz kategorije od 125.000 dolara. I Lukas na Braču, u predivnim ambijentima Bluesun hotela i jedinstvenog teniskog centra, uz neviđene napore organizira jedan od najboljih turnira tenisačica te kategorije na svijetu. Treba spomenuti da su ta dva sportska događaja – Dalmatinsko kup i WTA Bol Open - dobila zasluženo priznanje Središnjeg državnog ureda za sport u obliku dotacije.

I za kraj, neopisiva je bila radost dječaka Jadrana iz Kaštel Sućurca koji su osvojili turnir u kategoriji U10 (2009. godište), a u završnici su bili bolji od vršnjaka renomiranih poljskih klubova Zaglebiea i Gornika, pa su od mještana doživjeli doček kao da su prvaci svijeta, uz limenu glazbe, sirene i vatromet.

E za to se, za takvu sreću dječaka, isplati živjeti...

 

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 13:40